Založ si blog

Cesta duše 3. – Cukrom posypané. . .

Úprimne si prajem, aby ubudlo detských samovrážd, násilia, útekov z domova. Aby deti pokladali svoj život za zmysluplný. Aby bol pre deti tento svet dobrým a láskavým domovom.

Položme si otázku, čo robiť, aby deti boli šťastné?

Nejde o to, aby mali život „cukrom posypaný“. Ani aby dostali všetko čo chcú. Ani aby nikdy nezažili sklamanie.

A čo áno?  Je toho tak veľa podľa mňa, čo by sa malo zmeniť, aby deti bli šťastné.

Veci ako „žiadne vojny“ ani nerozoberajme – bezpečie mieru je nevyhnutným predpokladom normálneho života pre každého z nás. Aby nikomu nad hlavou nelietali rakety, aby otcovia boli so svojimi deťmi, a nie kdesi v zákopoch. Všetko možno riešiť formou rokovaní – spoločnosť by mala ísť v tomto smere príkladom deťom, ktoré v nej vyrastajú.

Vynechajme aj materiálnu oblasť – lebo bohatý človek nemusí byť šťastný, a chudoba môže mať pre človeka pridanú hodnotu. Môžete prínos chudoby oceniť sami u seba, ak ste zažili také časy. Naučíte sa odlíšiť jasne veci, ktoré sú pre vás prioritou, vidieť falošné pozlátko, aj kreatívne pripravovať jedlo v štýle „čo dom dal“. O čo iné by bolo, ak by ste len kývli a vlastný kuchár by vám dovliekol jedlá podľa želania, či  by ste denne jedli kdesi po reštauráciách s celou rodinou. A samozrejme pozlátko zaslepí, takže niektorým veciam neporozumiete – ako napríklad prečo si niekto nemôže kúpiť 6-balenie niečoho, keď to je v akcii. Pre deti chudoba znamená obmedzenia, no aj to môže byť pre život cenná škola. Skromnosti aj súdržnosti môže učiť, ak dieťa žije vo vzťahovo zdravom prostredí. Zažila som ťažké časy, napriek celoživotnej práci som musela rátať každý cent pri deťoch, no som dnes úprimne vďačná tým časom a ich darom.

Vynechajme aj prostredie rodín, hoci o tých by sa dalo povedať skutočne veľa.

 

Tak čo by bolo pre šťastie detí dôležité? Dajme tri veci.

Podľa mňa v prvom rade hranice, vytvoriť si v živote hranice. To pokladám za základ, lebo tie nám pomáhajú stáť pevne na nohách. Byť schopný načúvať tichý hlások svedomia. Mať jasné morálne hodnoty. Vedieť žiť s limitmi bez pocitov sebaľútosti. Vnímať dary každodennosti.

V druhom rade prijatie – popri prijatí seba je to aj vzťahová osoba, ktorej môžeme dôverovať. U dieťaťa obvykle mama či otec, starý rodič. U dospelých partner. Hej, myslím, že na to, aby deti mohli byť šťastné, potrebujú niekomu naozaj veriť, povedala som. Mať pri sebe rovných, hlboko čestných ľudí. No ale to sa dnes nenosí. Preto nečítaš ešte stále tú knihu? zaryl do mňa otázkou. Hovorí sa tomu strata času?  Hej, prikývla som, uvedomujúc si pravdivosť tej otázky.

Pozri na tieto valentínske časy, to sú tie pravé lásky dneška – povedala som Zámeru sveta – spravte mi osem rovnakých balíčkov. Hodinu a pol budem valentínsky rozosielať správy všetkým svojim pravým láskam.

Kedysi som si dala na facebook indiánsku báseň, ani neviem odkiaľ ku mne priplávala, a čoraz viac chápem, ako veľa mi hovorí, odpovedala som unavene. Možno sa nevyrovnáš celkom, kým nezažiješ zradu a aj strach z ďalších bolestí, možno až potom skutočne rozumieš, aké dôležité je byť rovný. Je to niečo, čo ťa drží zvnútra, aj keby sa všetko ostatné zosypalo.

V tej básni, čo som spomenula, sa píše, že nie je podstatné kto si a odkiaľ si prišiel, ale tvoja schopnosť stáť pri mne v ohni bez toho, aby si sa vyľakal. Ako Mesiac, ten ma sprevádza v temnote. Nie je podstatná minulosť, ak ju v jednej chvíli utneš, ozaj utneš.  To, na čom záleží, je stáť pri niekom pevne bez zaváhania aj v zlých časoch, v jeho bolesti, nepohode, smútku. Vieš, tak hlboko a intenzívne, v ohni, nedokážeš stáť pri viacerých. Som jediná voľba, nie alternatíva. Veľa ľudí je dnes príliš slabých, aby dokázalo stáť v ohni, ustáť to.

V treťom rade mať niečo väčšie ako my sami. Možno Boh, Vesmír, osud, poslanie, vlasť. Niečo čo nám tichým hlasom hovorí, kadiaľ vedie naša cesta. Niečo, pre čo sme schopní obetovať seba. Budovať katedrálu, ktorá má zmysel, povedané tak exuperyovsky. Málokto je dnes ozajstný, hovorím si, keď vidím, za čím sa podaktorí ženú. Myslím, že by sme deti mali učiť byť ozajstnými, potom by bola spoločnosť silná a ony by žili zmysluplne.

Vieš, povedala som Zámeru sveta, toto by mali pochopiť a žiť nielen deti, ale aj ich rodičia.

 

Zámer sveta pokyvoval zamyslene hlavou. Nepýtam sa, čo je najťažšou cestou, dodal.

Hej, je to vždy to, čo nemáme ešte zvládnuté, odpovedala som pravdivo. Zo mňa by bol dobrý rozviedčik, neverím nikomu. V jednej chvíli skrátka prestanete ľuďom dávať zľavy.  Prestanete klamstvá a nečestnosti brať ako ľudskú chybu či nevyhnutnosť, a pochopíte, že ide o chybu charakteru.

Zámer sveta mlčal, potom sa opýtal: Ako zistíš, komu môžeš veriť? 

Mlčala som. No komu dnes možno  veriť?

Čo by si robila, keby si bola ochotná niekomu veriť? spýtal sa Zámer sveta opäť.

Čítala tú tvoju knihu, zažartovala som.

To by ti určite bolo na prospech, dodal.

Čo by si robila, keby si bola ochotná niekomu veriť? zopakoval náhle otázku.

Neviem, odpovedala som pravdivo.

 

Elena

 

K diskusii  lavida  Obetoval sa za vlasť a niečo zmysluplné ten chlap v Černobyle, ktorý to tam šiel skúsiť uzavierať, hoci vedel že neprežije. Ak sa tu chlapi nechcú vybrať „bojovať za drahú vlasť na Ukrajinu pod hlavičkou NATO, či kdekoľvek inam do Tramtárie“ tak to len schvaľujem. Koniec koncov – na Ukrajinu by sme mali poslať to najlepšie čo máme – tak prosím nastúpiť vládu, poslancov a všetkých tých úradníkov Úradu vlády a drahýchgenerálov.

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9015366x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie