Založ si blog

Cesta duše 9. – Desať. . .

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou.

Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov.

Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri.

Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som prešla počas desaťročia.

Práve dnes je desať rokov odo dňa, kedy pre závažné pochybenie lekárky zomrel môj jediný syn Maroško.

Po desaťročnej ceste sa v tejto chvíli s láskou dívam na jeho fotku, visiacu na stene. Patríš k nám, synček – a na tom sa nikdy nič nezmení. Pre každú mamu je najúžasnejšie to jej dieťa – a ja v tejto chvíli cítim vďačnosť za to, že si mojim synom.

Vďačnosť cítim aj za tú cestu desiatich rokov – na ktorej som popri zopár špinách, snažiacich sa cestu za spravodlivosťou pokriviť, stretla aj kopu úžasných ľudí. Ľudí odvážne bojujúcich za spravodlivosť pre svoje deti či partnerov, ktorí zomreli pre pochybenie lekárov.  Ale aj ľudí, ktorí ma na mojej ceste podporili svojimi slovami, svojim záujmom a dodávali mi tým nádej, že svet je dobré miesto pre život.

Nemôžem povedať, že kráčam tou desaťročnou cestou bez syna, lebo dnes viem, že smrťou nič nekončí. A cítim hlbokú vďačnosť za inšpiratívnu myšlienku, vďaka ktorej dnes nie je môj syn priviazaný k jednému miestu a jednému hrobu – a je slobodný.

 

Mení nás cesta, ktorou kráčame, aj životné skúsenosti, ktoré prežijeme. Dnes chápem pravdivosť slov, že naša bolesť je našim najväčším učiteľom. Nie som tá, ktorou som bola na začiatku tej cesty – dnes viem, že nie všetci ľudia sú čestní a mám jasné hranice. Do môjho sveta možno vkročiť iba úprimne, alebo nijako.

Dnes naozaj začnem čítať tú tvoju knihu, povedala som tíško Zámeru sveta…

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008380x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie