Založ si blog

Lebo 10. – Dvojaký meter spravodlivosti. . .

Prípad cudzinky v Česku žijúcej, ktorej pri kontrole v tehotenstve omylom previedli prerušenie tehotenstva namiesto inej pacientky, sa stal pred časom.

Takisto sa stalo aj to, že omylom lekárka vyoperovala pacientovi jeho vidiace, zdravé oko namiesto chorého oka,

A keďže sa riešenia oboch prípadov teraz objavili, ponúka sa ich porovnanie.

 

Úvodom si povedzme, že nežiaduce udalosti v zdravotníctve, t. j. nejaká forma poškodenia pacienta, nie sú výnimkou Ako píše článok v linku

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-epicentrum/786394/expert-na-odskodneni-proc-dochazi-k-chybam-v-nemocnicich-a-jaka-je-cena-lidskeho-zivota.html

Na zhruba 2,5 milionu pacientů připadlo podle posledních dostupných dat v roce 2022 okolo 110 000 nežádoucích událostí – pochybení zdravotnického personálu, ale také pády, následky proleženin, či nevhodné chování ze strany personálu i pacientů.

No povedala by som, že to je viac ako dosť prípadov na taký počet pacientov, a len za jediný rok, že? A ešte  sa dobre pozrite na to, čo povedal expert

Čísla říkají, že každý desátý pacient odchází ze zdravotnického zařízení poškozen. Naprostá většina z nich to však neví,“ popsal situaci v České republice.„My bezesporu víme, že spousta úmrtí, které se v nemocnici udály nebo udávají, tak byly způsobeny nějakou chybou, selháním lidského faktoru, ale příbuzní to nevědí a tato informace se k nim nedostane,“ upozornil. 

Každý desiaty pacient bol poškodený, a kopa ľudí ešte mohla žiť – skutočne bilancia na pováženie.

 

A pozrime sa na tie prípady pochybení.

Prípad cudzinky, ktorá v 4. mesiaci prišla pochybením o dieťa. Iste, súcitím s každou ženou, ktorá prišla o dieťa, či už živé alebo ešte nenarodené. Ale – pani cudzinka sa usadila vraj trvale v Česku. Nuž aspoň základy jazyka by sa naučiť mohla a mala. Tri dni pred kontrolou jej s tlmočníkom nemocnica vysvetlila, čo idú robiť – že odber krvi kontrolne. Prikývla na cudzie meno, keď sa jej pýtali pred zákrokom. Nebolo jej divné, že ju berú na operačnú sálu, že ju chcú uspávať. To samozrejme nijako neospravedlňuje pochybenie nemocnice, a uvedomujem si, že to pre tú pani muselo byť hrozné prísť takto o dieťa.

Ako píše článok v linku

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bulovka-potrat-zena-cizinka-omyl-spetli-se.A240328_130719_domaci_mul

Nielen nemocnica, ale aj ministerstvo zdravotníctva sa jej ihneď verejne ospravedlnili. Odstavili od práce štyroch zamestnancov ihneď. Odškodnenie – úplná samozrejmosť, nemocnica bude ústretová – žiadne ťahanie sa po súdoch po celé roky. A suma – právnici hovoria o desiatich miliónoch – v štáte, kde za odoperovanie zdravej obličky vyplatili človeku pol miiióna českých korún

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pochybeni-odskodneni-nemocnice-zamena-zlocin.A240328_175808_domaci_dyn

Nemocnica jej zaistila okamžite psychologickú aj právnu pomoc, ako uvádza článok v linku

https://cnn.iprima.cz/k-zamene-pacientek-na-bulovce-melo-dojit-uz-v-cekarne-cizinka-zrejme-nerozumela-ani-slovo-43296

 

Porovnajme ako to vyzerá u nás, ak nie ste tu usadený cudzinec, ale žijete vo svojej rodnej vlasti.

Prípad s omylom vyoperovaným zdravým okom skončil – ako píše článok v linku –

https://www.hlavnydennik.sk/2024/05/30/aky-trest-dostala-lekarka-ktora-vyoperovala-nespravne-okopodmienkou pre lekárku,

lekárka dva roky nesmie operovať a zaplatí pacientovi 64 000 eur, a to po troch rokoch súdnych ťahaníc. Tri roky sa musel ťahať po súdoch za spravodlivosť, hoci zostal úplne nevidiaci. a pochybenie bolo evidentné.

V inom prípade, kde u nás lekári operovali nesprávne koleno pánovi, ťahal sa poškodený po súdoch opakovane zatiaľ štyri roky, a o riešení píše článok v linku

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/684164-za-nespravne-operovane-koleno-v-nitre-moze-dochodca-ziskat-dalsie-odskodnenie-suri-ho-vsak-vek/

Za operáciu nesprávneho kolena žiadal 65-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu. Súd mu nakoniec priznal len šesťtisíc eur. Zároveň si nárokoval vyše 10-tisíc eur za sťažené spoločenské uplatnenie, to však súd neuznal. 

Ibaže ako vysvetľuje  jeho právnik, s klientom zvažujú, či v zamietnutej časti (náhrada nemajetkovej ujmy v sume 59-tisíc eur, pozn. red.) podajú dovolanie na Najvyšší súd SR. Vzhľadom na vek by sa však dôchodca nemusel výsledku dočkať. Nárok na nemajetkovú ujmu i za sťaženie spoločenského uplatnenia zanikajú podľa advokáta smrťou a neprenášajú sa na dedičov. Je predpoklad, že okresný súd by zatiaľ nekonal vo veci sťaženého spoločenského uplatnenia a čakal by na rozhodnutie na Najvyššieho súdu v prvej časti. To môže trvať aj dva až tri roky.

 

No dobre, že pochybenie  ohľadne zomretého dieťaťa nemám porovnávať s dospelými, ktorí prežili?

Tak sa pozrime na naše deti. Pani Anna po smrti manžela pre lekárom zabudnutú kanylu po operácii, ktorá mu prerazila srdce, zostala s dvomi maličkými deťmi a bojovala po súdoch za spravodlivosť vyše 26 rokov. V prípade môjho syna Maroška už právoplatne odsúdená lekárka – páchateľka, vypisovala do konania s nemocnicou listy súdu, že život dieťaťa s postihnutím je menej hodnotný ako život dieťaťa zdravého. Mohla by som takto pokračovať hodne dlho – aj pri evidentných pochybeniach lekára sa po celé roky ťahajú jeho smrťou zničení rodičia po súdoch a sú opakovane retraumatizovaní. Na súde musia dokazovať, že svoje dieťa mali radi a že sa o dieťa starali, hoci proces sa netýka zanedbania starostlivosti o dieťa z ich strany, ale závažného zanedbania lekára – a mal by to byť práve on, kto dokazuje, ako vôbec nadobudol vzdelanie, keď spravil závažnú chybu, ktorou pripravil o život dieťa.

Nikdy nikto z nás nepočul nijaké ospravedlnenie nemocnice, ani ministerstva za zavinenú smrť dieťaťa. Nikdy nikomu z nás neposkytli nijakú pomoc.

Nikdy u nás nijaký z lekárov, ktorí takto závažne pochybili, že zavinili smrť dieťaťa, nebol odsúdený nepodmienečne.

 

A že situáciu v Česku nemám porovnávať so slovenskou?  No tak sa pozrime na Česko.

Ako píše článok v linkuhttps://www.seznamzpravy.cz/clanek/rodina-chlapce-v-komatu-nema-duveru-v-to-ze-dostane-odskodne-107840

ani po třech letech nebyla s nemocnicí uzavřena dohoda o odškodnění.

Nakoniec odškodnenie po troch rokoch súdnych ťahaníc.dostali. Napriek kope chýb v tom prípade, ktoré popisuje článok v linku,

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/matka-chlapce-ktery-je-po-operaci-mandli-v-komatu-zdravotnici-vrsili-chyby-175079

nikdy matka nepočula nijaké ospravedlnenie od nemocnice, a už vonkoncom nie od ministerstva zdravotníctva.

A čo prípad Lucinky, ktorej táta Blaťák bojoval za spravodlivosť pre dcéru 13 rokov – už dobojoval, v decembri 2023 Lucinka zomrela. V roku 2017 pred jednym z pojednávaní napísal

PŘED ZÍTŘEJŠÍM ŘÍZENÍM U KRAJSKÉHO SOUDU V NAŠEM PŘÍPADU chci říci světu několik drobností, o kterých je případ mé dcery. A věřte, že se jedná ne o to nebohé dítě, ale o možný průlomový rozsudek v českém porodnictví.
1. SHRNUTÍ PŘÍPADU: Těhotenská cukrovka, která má obvykla za následek makrosomický plod, je dnes vcelku běžná diagnóza. S velkým dítětem je ale nutno počítat. V našem případě se první chyba stala při kontrolním ultrazvuku, který chybně odhadl velikost dítěte a zmýlil se o více než kilogram, zatímco přípustná odchylka je 0,5 kg. Z revizního posudku MUDr. Mikyskové vyplynula logická konstrukce, totiž že 0,5 kg není dogma, ale odchylka je proměnlivá podle velikosti plodu – u malého menší, u velkého větší. Zní to logicky, pouze s tím dodatkem, že tato hypotéza si nevšímá toho, že podle takto chybného ultrazvuku plod neroste – nemocnice chybu pomíjí a následně řetězí další chyby.
Během porodu je pak použit tlak na dělohu. Pravděpodobně má za následek rupturu dělohy se všemi následnými komplikacemi. Kdo viděl videozáznam, chápe, že byl užit skutečný tlak, nikoli cudné „přidržení fundíku“; MUDr. Neubert se při tlaku prohne minimálně o padesát centimetrů a ze vší té síly mu až na krku vyskočí žíla. Jenže z videa se dle znalců nedají vyčíst hektopaskaly tlaku – všichni vidíme, že jrál je nahý, ale nejsou důkazy… Jenže je tu i druhá věc: Znalkyně MUDr. Mikysková tvrdí, že ten žádoucí a potřebný manévr přidržení fundu je možno provádět pouze do kontrakce. Smůla pro nemocnici, která kontrakce neměřila – tedy žádný tlak, ani přiměřený – ale žádný!!! je správné řešení.
Kapitolou mimo chápání je samozřejmě zfalšovaný podpis na informovaném souhlasu a záhadná změna postoje znalce MUDr. Hájka, který nejprve po shlédnutí videa jednoznačně určil tlak jako zakázanou Kristellerovu expresi, později názor prapodivně změnil v souladu se zájmy FNOL.
2. STÁLE SE BAVÍME O ČLOVĚKU!!! , o sedmiletém dítěti, které má vymazány základní neurologické reflexy – nesaje, nepolyká a nekašle. Zatímco její vrstevníci šli před 14 dny poprvé do školy, u nás se řešila vertikalizace dítěte a taky to, že nám VZP škrtla z úhrad nosy na tracheu a cévky na odsávání. Kvůli té neúnosné nákladnosti péče jsme v takovém finančním srabu, že máme odpojený plyn a blíží se zima. Ještě nějaké otázky? A za celá ta léta jsme ze strany FNOL neslyšeli ani slůvko obyčejné lidské účasti nebo zájmu. Celou tu dobu poslouchám jen jejich nabubřelého arogantního advokáta.
3. ŘEŠENÍ? ALE JISTĚ. Budu žádat soud, aby připustil jako důkaz nezávislý posudek ze zahraničí. Předpokládejme, že se minimálně v prostoru EU řídíme týmiž, anebo alespoň velmi podobnými standardy, a posudek z jiné země je jedinou zárukou jeho skutečné nezaujatosti. Pokud to soud připustí, věřím, že máme vyhráno.
4. O CO JDE? O TĚCH 17 MILIONŮ DNES UŽ TĚŽKO. Člověk po takovém životě úplně přehodnotí svoje priority, a já už ty peníze snad ani nechci. Co bych s nimi dělal. Jel na cestu kolem světa oslavovat vítězství nad systémem? To těžko. Chci ale, aby byl vynesen tento průlomový rozsudek v českém porodnictví, a aby navždy vymizela středověká metoda Kristellerova exprese.
Dobrou noc všem a ráno držte palce. VB
Spravodlivosti sa nedobojovali.

 

A čerešnička záverom porovnávania – u pani cudzinky, ktorá chybou lekárov potratila v 4. mesiaci

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-epicentrum/786907/expert-pro-blesk-o-zamene-pacientek-na-bulovce-odskodneni-by-melo-pokryt-tragedii-jak-vysoke-ma-byt.html

podle právníka nárok na odškodnění má celá rodina, včetně prarodičů a popřípadě i sourozenců, a to minimálně za psychickou újmu.

 

Takže zhrnieme si to porovnávanie

  • u cudzinky usadenej a jazyk neovládajúcej  za prerušenie tehotenstva vo 4. mesiaci

došlo ku verejnému ospravedlneniu nemocnice aj ministerstva zdravotníctva,

poskytnutiu psychologickej aj právnej pomoci,

odstaveniu zdravotníkov od práce a dokonca sa hovorí o nepodmienečnom odsúdení vinníkov  a 4-ročnej väzbe u vinníkov,

jednu zamestnankyňu prepustili a jedna pracuje pod stálym dohľadom,

a nemocnica bez zaváhania pani odškodňuje bez toho, aby sa musela po celé roky ťahať po súdoch a dať sa tam dookola retraumatizovať,

pričom odškodňovať chcú primerane vysoko, v miliónoch korún, a to ešte aj „prarodičov“ či „súrodencov“  nenarodeného dieťaťa.

  • u občana, žijúceho vo svojej rodnej krajine

nieto doteraz jediný prípad verejného ospravedlnenia sa nemocnice či nebodaj ministerstva zdravotníctva za pochybenie, ktorým zavinili smrť už žijúceho dieťaťa a rozvrátili náš život,

nikto nedostal psychologickú ani právnu pomoc od nemocnice,

nijaký prípad neviedol ku odstaveniu zdravotníka od práce,

zdravotníci po závažnom pochybení spokojne pokračujú po celé roky v práci až do nadobudnutia právoplatnosti rozsudku súdu,

nikdy nebol nijaký zdravotník odsúdený za pochybenie s následkom smrti dieťaťa nepodmienečne,

odškodnenia sa musia pozostalí domáhať po celé roky, pričom aj výška odškodnenia reálne vyplateného absolútne nezodpovedá tomiu, aby mohol človek svoj život reštaurovať – napríklad vzdaníím sa práce a presťahovaním sa so zakúpením nového bývania niekde inde.

 

Právnici v prípade tej cudzinky, usadenej v Česku, melú o tom, aká je to hrozná ujma prísť o dieťa u osoby, ktorá bola v 4. mesiaci tehotenstva. A nie je hroznejšie prísť o dieťa, ktoré už s vami žilo nejaký ten rok? 

Viete, týmto blogom nežiadam, aby nevyplatili  vysoké odškodnenie cudzinke tehotnej v 4. mesiaci a ešte aj „prarodičom dieťaťa“, aby sa jej neospravedlňovala nemocnica aj ministerstvo, či aby jej neposkytovali všestrannú pomoc. Chcem iba, aby rovnakú spravodlivosť, akú dal štát a nemocnica jej, dali aj našim ľuďom – aby sa tiež dočkali verejného ospravedlnenia a odškodnenia bez ťahaníc v prípade závažnej chyby zdravotníkov s následkom úmrtia ich dieťaťa.

Aby tu skrátka neboli dva metre spravodlivosti – ale iba jeden, rovnaký pre všetkých. 

 

Elena,

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300801x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív