Založ si blog

Spravodlivo 10. – Pomenujme veci pravdivo – organizovaná zločinecká skupina je to. . .

Na začiatok hovorím otvorene – ak nebude robiť poriadok štát, budeme si ho musieť s vagabundmi bezohľadne ryžujúcimi na ilegálnom reexporte liekov u nás urobiť my občania.

Skončila moja trpezlivosť s lumpami. 

Prečo by som mala ľutovať ľudí, ktorí sa chrapunsky nabaľujú na úkor chorých ľudí a bez mihnutia oka ohrozujú ich zdravie?!!!

 

Pozrime sa na dôvody dlhodobého a obrovského výpadku mnohých dôležitých liekov u nás.

Stanovisko ŠUKL môžeme nájsť, v ktorom uvádza, že

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/dostupnost-liekov/stanovisko-statneho-ustavu-pre-kontrolu-lieciv-k-nedostupnosti-liekov?page_id=6130

výpadky v dodávkach liekov sú stále naliehavejšou výzvou pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete.  

Medzi príčiny dlhodobej či krátkodobej nedostupnosti liekov patria:

  • výrobné dôvody – nedostatočné kapacity, zmeny vo výrobných procesoch, nedostatok personálu, zistené nedostatky v kvalite,
  • logistické dôvody – omeškanie vstupných surovín vrátane účinných látok, logistické a distribučné obmedzenia),
  • reexport – vyvážanie liekov do iných krajín,
  • mimoriadne situácie ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine, ktoré spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch, a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť,
  • neúčelné hromadenie liekov pacientmi,
  • nárazovo zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov – napríklad v čase rozšírenia respiračných ochorení alebo pri výpadku konkurenčných produktov.

ŠUKL v tom  stanovisku verejne potvrdzuje, že

výpadky liekov môžu mať závažný dopad aj na pacientov. V dôsledku liekovej nedostupnosti môže dôjsť k prerušeniu liečby, neskoršiemu začatiu liečby či nutnosti nastavenia na inú liečbu.

Lebo prestaviť na iné lieky niektoré kategórie pacientov pri závažných ochoreniach je riziko, a náhradné lieky môžu mať kopu vedľajších účinkov, ktoré nemusia dobre znášať.

Takže opakujem – nemám dôvod  brať ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Ako uvádza článok v linku, ešte úradnícka vláda vyhlasovala, že

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/667210-chybajuce-lieky-odhalili-rozsiahly-nelegalny-reexport-lieciv-zo-slovenska/

Rozsiahly nelegálny reexport liečiv zo Slovenska je dlhodobo realizovaný –

a mala vo veci konať. Ale to iba tárali, aby ľuďom oči zalepili zjavne, lebo ako píše článok ďalej, nebrali do úvahy upozornenia v tej veci a nekonali

„Nestalo sa tak,“ uviedol Raši a dodal, že orgány činné v trestnom konaní by mali preveriť, či do rozsiahleho reexportu liekov určených pre občanov Slovenska neboli zapojení aj politici blízki OĽaNO, ktorí mali proti reexportu bojovať.

Zaujíma ma, ako to bolo. A tak som sa dnes obrátila so žiadosťou o informáciu na MV SR  – či boli alebo či ešte sú zo strany OČTK v SR preverované tieto medializované skutočnosti.

Lebo opakujem – nemám dôvod  brať ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Expremiér Ódor sa nám tu rozrečnil v poslednej dobe. No tak ja by som bola rada, keby nám povykladal, čo konkrétne jeho vláda urobila pre to, aby sa situácia zneužívania občanov skončila, aby boli namiesto pohodlného plnenia svojich kešení na úkor chorých ľudí u nás reexportéri postihnutí a ako zaistili dostupnosť liekov pre nás.

Jeho zaujíma, ako píše článok v linku, jeho politický výtlak

https://www.tyzden.sk/rozhovory/110668/expremier-ludovit-odor-chcem-vidiet-ci-ma-taky-divny-typek-ako-ja-politicky-vytlak-alebo-nie/?ref=tit

mňa zasa zaujíma jeho trestnoprávna zodpovednosť za nečinnosť v tej veci.

No a aby ste si uvedomili, akí experti to boli v tej minulej vláde  – pozrite sa na vyjadrenie štátneho tajomníka toho tímu odborníkov

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/690017-lacne-a-dostupne-lieky-su-minulostou-je-ich-nedostatok-a-stat-nezvlada-zabezpecit-ich-dovoz/

Bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Babeľa videl problém v počte chorých. Tvrdil, že problém s nedostatkom liekov by sa vyriešil tým, keby ich pacienti neužívali. Odvtedy však rezort s lepším riešením neprišiel a výpadky sa však týkajú všetkých liekov.

To vážne? Nie potrestať lumpov a urobiť opatrenia, ale pacienti by nemali jesť lieky? No a  lekári ich budú liečiť pohľadom, mávaním rúk nad nimi, alebo odymovaním šamanskou šalviou?

Prosím, ľudia, skutočne rozmýšľajte, kým vhodíte vo voľbách lístok do urny, aby ste nám na krk nezvolili zasa takýchto fušerov. Alebo ste podaktorí na tom tak, že pokladáte nápad dotyčného štátneho tajomníka za úžasný a vhodne problém s liekmi riešiaci?

Lebo opakujem – nemám ja a ani vy dôvod  brať ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Aj ŠUKL mal kšeftárov s liekmi u nás pokutovať už pred rokom, ako píše článok v linku. Údajne preto nezverejnil zoznam tých, ktorých pokutovať išiel. A tak som ich dnes požiadala popri inom aj o informáciu, či  už pokutovali, koho a v akej výške pokuty. Lebo pokuty mali byť údajne do 5000 eur, čo je pri obrovskom biznise s liekmi smiešna suma.

Tiež som sa obrátila na dovozcu jedného lieku – veď niekde začať treba – či a koľko ho dováža k nám, čo je príčinou dlhodobého výpadku. A či ho oni reexporutjú zo Slovenska alebo niekto iný ho od nich kupuje, a kam je reexportovaný.

A takisto som sa obrátila aj na GENAS, aby mi poskytli informácie ku redistribútorom liekov u nás.

Pozrite na zoznam veľkodistribútorov liekov u nás

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/drogove-prekurzory/zoznam-velkodistributorov?page_id=4987

podaktorí už aj skončili činnosť, ale to vôbec neprekáža – lebo čachre s liekmi by sa dali stíhať aj tak, veď ak kradnete v obchode a potom vyjdete s nakradnutým vonku, nie ste zbavení trestnoprávnej zodpovednosti.

Chcem vedieť, kto u nás konkrétne tie lieky reexportuje, a kam ich odosiela.

Lebo opakujem – nemám ani najmenší dôvod  brať akýkoľvek ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľuíí.

 

Samozrejme, prezradím vám, že odpovede uvedených inštitúcií potrebujem mať „len na papieri kvôli poriadku“. Odpoveď poznám – ako ju uvádza verejne aj článok v linku

https://www.cas.sk/clanok/2917009/nelegalny-export-liekov-sa-nadalej-vysetruje-tieto-lieky-mali-byt-vyvezene-zo-slovenska/

Vo veci stále prebieha komplikované vyšetrovanie náročné na dokazovanie. Obvinenie nebolo zatiaľ vznesené žiadnej osobe,“ priblížil pre TASR hovorca banskobystrickej prokuratúry Ivan Vozár.

Do nelegálneho reexportu je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zapojených 29 lekární.

Aby sa to tu nevyšetrovalo komplikovane najbližších desať rokov a do stratena, a lumpi medzitým budú keťasiť s liekmi naďalej.

 

Aby sme sa dostali k tomu, že ksichty lumpov kšeftujúcich u nás s liekmi odhalíme, pozrime si  toto vyjadrenie v článku v linku

„Ďalším, našim lokálnym, faktorom je vývoz liekov do zahraničia. Nemyslím tým legálny reexport, ale hulvátske skupovanie v lekárňach pochybnými distribučnými firmami, ktoré vznikli len na tento účel,“ tvrdí Sukeľ.

Podivná je dlhodobá nečinnosť vo veci zo stran kompetentných, ako ďalej uvádza článok v tom linku

Prezident komory lekárnikov upozorňuje na tento problém už vyše 11 rokov a navrhuje aj pomerne jednoducho realizovateľné riešenia. Prečo s tým napriek tomu kompetentní nič nerobia? „Zrejme lobistická sila subjektov, ktorý sa na tomto biznise podieľajú je taká silná, že zo strany štátnej moci nie je záujem tieto veci riešiť,“ dodáva prezident komory lekárnikov.

To je závažné podozrenie – takže som zvedavá na vyjadrenie ministra vnútra, či sa týmto OČTK v SR zaoberajú.

Lebo opakujem – nemám ani najmenší dôvod  brať akýkoľvek ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Článok v linku navrhuje zvýšiť zisk farmafiriem za lieky, zvýšiť ich ceny

https://spravy.rtvs.sk/2023/11/v-lekarnach-opat-chybaju-niektore-lieky-vypadky-maju-uz-aj-tie-bezne-dostupne-a-lacne/

podľa neho Ministerstvo zdravotníctva už s odborníkmi o cenách liekov diskutuje, konkrétne riešenia zatiaľ neponúklo.

Každopádne som za to, aby mali zvýšenie cien liekov tie firmy, ktoré s liekmi nekšeftovali reexportom. Takže pred zvýšením cien je nutné urobiť poriadok s tými, ktorí tu s liekmi bezohľadne keťasili – musia byť trestnoprávne postihnutí.

Lebo opakujem – nikto z nás občanov nemá ani najmenší dôvod  brať akýkoľvek ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Ako uvádza článok v linku

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/obrovsky-vypadok-liekov-slovensku-ma-tvrdu-dohru-mnohym-teraz-hrozi-pokuta-aj-5-tisic-eur

Na Slovensku na tomto nelegálnom biznise zarábajú desiatky firiem. „Ide o subjekty, ktoré dokážu nakúpiť lieky od držiteľa registrácie, od distribútora či z lekární. Zmyslom tohto obchodu je využitie rozdielu medzi cenami v rámci členských štátov EÚ, keďže všetky krajiny ceny nejako regulujú. Ak má liek na Slovensku cenu regulovanú na 20 eur a v Nemecku napríklad na 35 eur, je tento rozdiel zaujímavý a pri dostatočnom objeme dokáže generovať vysoké zisky,“ vysvetlil Sukeľ.

Trh s liekmi by mal mať jasnú a dôslednú kontrolu, nemôže preto predsa byť problém preukázať, že niekto nakúpil liek na Slovensku a že ho následne vyviezol za hranice. OČTK by mali bezodkladne a rázne konať, lebo mnoho chorých ľudí u nás môže doplácať na nedostupnosť svojich pôvodných liekov.

Lebo opakujem – nikto z nás nemá ani  dôvod  brať  ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Mňa už skutočne prešla trpezlivosť na tie hyeny, ktoré sa neštítia dlhodobo ubližovať chorým ľuďom svojimi kšeftami s liekmi u nás. Ak nebude konať štát, pridajte sa ku mne, ľudia. Spoločnými silami dáme dokopy zoznam tých špín, ktoré tu s liekmi keťasia. A postavíme sa do ulíc namiesto tých, ktorí tu vyziapavali s Ficovou fotkou, že dosť bolo Fica – pôjdeme tam s fotkami tých, ktorí tu bez hanby dlhodobo ryžujú na našom zdraví a budeme pokrikovať, že dosť bolo lumpov. Nech ich štát potrestá, alebo nech si zbalia kufre a pakujú sa zo Slovenska.

ŠUKL uviedol, že zistili kšeftovanie v prípade 29 lekární. No ale je otázne, koľko z nich malo tých istých majiteľov.

Dosť bolo hyen.

Lebo opakujem – nemá ani najmenší dôvod  ktokoľvek z nás brať akýkoľvek ohľad na ľudí, ktorí sa nehanebne nabaľujú na úkor ohrozenia zdravia a možno aj života iných ľudí.

 

Podľa mňa páchatelia týmto svojim konaním naplnili skutkovú podstatu trestného činu všeobecného ohrozenia (TZ, § 284). Konajú ako organizovaná skupina, takže je potrebné hovoriť o organizovanej zločineckej skupine. Predpokladám, že takto mnohí z nich kšeftovali s liekmi už za krízovej situácie a iste viete, čo to znamená. 

Takže nielen hovoriť, ale aj konať vo veci bezodkladne by mali OČTK v SR.  Dávam im týmto verejne do pozornosti  v § 284 TZ ods. b), c) aj d). 

 

 

Elena

 

P.S.: Som zvedavá, či táto vláda vo veci bude efektívne konať. Dosť bolo hyen. Je čas, aby niesli následky za svoje činy.

 

K diskusii:  palenque   Unikajú Vám detaily, ako vždy. Píšem jasne, že som si vyžiadala podklady – takže ako píšem „dosť bolo hyen“.

 

Na rovinu 1. – To, čo by malo riešiť medzinárodné spoločenstvo. . .

26.06.2024

Bezodkladne a urgentne – poukazujem rečou právnikov a zdravotníkov na nutnosť riešiť veci okamžite. A aj my Slováci – a to skôr než by sme podpísali akúkoľvek zmluvu s diablom, teda pardón, s WHO – mali by sme si ujasniť ako to bolo s tou pandémiou predchádzajúcou. Idem poukázať na tri základné veci. Prvý krok – Medzinárodný trestný [...]

Téééda 11. – Amerika a jej konšpirátori. . .

25.06.2024

Keď pozerám na ten pohon, ktorý sa rozbehol proti Kotlárovi iba preto, že pripomenul skutočnosť, že u nás situácia s kovidom nenaplnila odbornú definíciu pandémie, tak mi je smiešne. Nuž, ak budem mať v ruke pomaranč a tváriť sa, že to je dyňa, tak každý bude vidieť a chápať, že v lepšom prípade sa mýlim, a v tom horšom prípade vedome klamem. Unúvali ste sa [...]

Téééda 10. – O zle medzi nami. . .

24.06.2024

Prešlo už pol roka od chvíle, kedy v Prahe pošahaný páchateľ zavraždil 14 ľudí a Česi ešte stále riešia „šialeného strelca na filde“. Snažia sa pomenovať – alebo podľa mňa skôr nepomenovať – chyby, ktoré sa vyskytli pri útoku a každý sa vyhovára, ako vie. A. Psychiatra navštevoval – ale psychiatrička vraj nemala komu oznámiť, [...]

Tibor Gašpar

Začala sa diskusia o novom podpredsedovi parlamentu, kandidátom je Gašpar

26.06.2024 15:00

Návrh kandidáta skritizoval poslanec Spišiak. Nominácia nie je podľa jeho slov správna.

varín, tiso

Po 30 rokoch už po Tisovi nebude pomenovaná ulica vo Varíne. Obec má pol roka na zmenu

26.06.2024 14:26, aktualizované: 15:15

Súd vyhovel žalobe prokurátora GP, že označenie ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne nie je v súlade so zákonom.

Robert Kaliňák

Kaliňák: Letisko Sliač by mohlo byť pripravené na stíhačky o tri až päť rokov

26.06.2024 14:03

Na Sliači by mali byť stíhacie lietadlá trvalo umiestnené.

Fico, fiala

Bratislava kritizovala Fialu za jeho výrok k medzivládnym konzultáciám. Neúctivý? Naopak, bol výrazom rešpektu, reaguje český premiér

26.06.2024 13:58, aktualizované: 14:20

Český kabinet tento rok v marci pozastavil medzivládne konzultácie pre rozdielne názory na kľúčové témy zahraničnej politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,902
Celková čítanosť: 9213670x
Priemerná čítanosť článkov: 3175x

Kategórie

Archív