Založ si blog

Téééda 8. – Ako vyriešime otázku 13. dôchodkov na Slovensku spravodlivo. . .

V článku v linku

https://www1.pluska.sk/diskusia/rady-a-tipy/analytici-navrhli-zmeny-13-dochodkoch-vyplacat-nemal-tymto-seniorom-ste-medzi-nimi

sa uvádza, že výdavky nášho štátu dosahujú úroveň, ktorá presahuje ekonomické možnosti krajiny.

Určite by sme mohli a mali verejne poanalyzovať, aké výdavky má náš štát – a iste by sme našli oblasti, v ktorých je potrebné urobiť rázne a bezodkladné škrty – napríklad v plánovanom budovaní Ukrajiny a posielaní pomoci na ňu, lebo má dostatok vlastných občanov, ktorí sa tam môžu vrátiť, poctivou prácou ju rozvíjať a budovať vlastnými silami. Zjavne nemáme dostatok zdrojov, aby sme im takto pomáhali.

Nepochybne by sme mohli a mali zoškrtať akúkoľvek pomoc nezamestnaným – však máme desaťtisíce voľných pracovných miest a pomaly aj státisíce zahraničných robotníkov, dovážame pracovníkov až z Filipín.

Aký máme dôvod dotovať nezamestnaných, ktorí na seba a svoje rodiny môžu poctivo zarábať?!!!

 

Analytici z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) ale namiesto toho vyanalyzovali, že  poskytovanie 13. dôchodku treba okresať a navrhujú, aby sa zrušil 13. dôchodok pre ľudí, ktorí majú dôchodok nad tisíc eur mesačne. Že by mal zostať iba pre tých, ktorí majú najnižšie dôchodky, odvádzané z minimálnej mzdy. 

Takže zasa raz by v tomto štáte boli zvýhodnení tí, ktorí iba posedávajú a ruku natŕčajú, namiesto aby sa snažili vlastnými silami zlepšiť svoj život. A špekulanti – veď si povedzme otvorene, kto u nás pracoval za minimálnu mzdu? Špekulanti, ktorí dostávali väčšinu pláce načierno. 

 

Pripomínam, že výška dôchodku sa odvíja od toho, čo človek vložil do dôchodkového systému. Nie celkom, pravdaže, ľudia ktorí zarábali viac, nemajú rátanú plnú sumu vloženého.

Rovnako štát neberie do úvahy vzdelaným ľuďom roky strávené prípravou na povolanie – a spomeňte si, kým vzdelaní ste chodili z domu v nedeľu a vracali sa v piatok zo škôl,  a museli ste vynakladať námahu, aby ste vyštudovali, tak nevzdelávajúci sa posedávali a sladko oddychovali. Mohli by sme zrátať, výdavky, ktoré študujúci musí vynaložiť na štúdium, vrátane cesty, internátu, zakupovania skrípt a podobne.

Mohli by sme hovoriť aj o tom, ako je podhodnotená cena kvalifikovanej práce u nás – za ktorú vzdelaní ľudia desaťročia poctivo odvádzali svoju prácu a štátu odvody a dane. Ja som vstávala o štvrť na päť desiatky rokov, vracala som sa domov podvečer alebo večer – opakovane som poukazovala, ako sa unavená plížim k busu popri sladko sa na lavičkách povaľujúcich nezamestnaných. Nuž tak.

Ja osobne si vôbec nemyslím, že tisíceurový dôchodok je u nás suma, pri ktorej by bol dôchodca bohatý – najmä ak živí ešte študujúce dieťa.

 

No ako to vyriešiť spravodlivo?

Však zrátajme a poanalyzujme, kto celoživotne koľko štátu dal a koľko od neho dostal – lebo skutočne nevidím dôvod, aby jedni iba dávali a dávali, a druhí len brali a brali. 

Ak chcú analytici INESS dávať iba „chudobným“ dôchodcom, t. j. tým, ktorí sa ku dôchodku často len prešpekulovali a štátu odviedli minimum, tak potom nie je dôvod, aby „bohatí“ dôchodcovia v takom systéme, kde sú na všetky strany znevýhodňovaní, zotrvávali.

Nech im štát nimi navkladané odvody v plnej výške vyplatí (samozrejme aj s úročením  vkladaného v čase – a rovnako nevidím ani dôvod na odpočet medzigeneračne dávaného percenta, však ak štát nechce byť solidárny s nami, prečo by sme mali byť solidárni my s ním), a nech si svoj dôchodok strčí do zadku. 

A ak si koalícia myslí, že sa stačilo dostať k moci  a na predvolebné sľuby môžu kašľať, tak veru nie – udržať si moc je oveľa dôležitejšie a náročnejšie. Neznášam klamárov a podvodníkov – a nevidím dôvod, aby štát šetril práve na tých, ktorí sa voči nemu správali čestne a zodpovedne.

 

 

Elena

 

 

P. S.: Keďže sa snažím vidieť expertnosť expertov reálne, oslovila som aj INESS o iinformáciu, ohľadne priemernej mzdy analytikov v ich inštitúcii za minulý rok. Aby sme vedeli, či títo ľudia dostatočne chápu, čo analyzujú, alebo len mechanicky narábajú s číslami.

Uvidíme podľa toho ich príjmu, ale ešte je tu ďalšia možnosť – ako píše článok v linku  – podľa vedcov sú na Zemi mimozemšťania

https://www.cas.sk/clanok/2939671/chodia-mimozemstania-medzi-nami-najnovsie-tvrdenie-vedcov-vas-vystrasi/

Obávam sa, že u nás v INESS zakotvili – mohol by azda niekto okrem mimozemšťanov u nás dôchodcu s príjmom tisíc eur mesačne pokladať za bohatého? 

 

 

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

25.09.2024

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná. V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo [...]

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

23.09.2024

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti. Cielene a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac. Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom [...]

Blýskanie na časy 8. – Ako sa „Európa rozhodla“. . .

23.09.2024

Vedeli ste, že „Európa sa rozhodla“ pomáhať s elektrinou Ukrajine v zime vo veľkom rozsahu – viac ako 4, 5 GWH z potrebných 9 GWH jej spotreby? Sme vraj ako európski spotrebitelia – ako podľa článku v linku https://www.hlavnespravy.sk/ukrajina-v-zime-nauci-europanov-setrit-elektrickou-energiou/3650694 tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) [...]

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

Medveď hnedý

Medveď behá v parku v Trenčianskych Tepliciach, upozorňuje polícia

28.09.2024 15:46

"V miestnom parku v Trenčianskych Tepliciach bol oznámený výskyt medveďa hnedého, ktorý mal vybehnúť z lesa do potoka," uvádza polícia.

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,964
Celková čítanosť: 9475141x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív