Založ si blog

Vetrom neodviate 2. – Ako sa plnia horoskopy. . .

Kedysi dávno – fakt dávno, mala som šesť rokov – som si horoskop na jarmoku vytiahla. Pamätám si, ako som ten zelenkastý lístok zvierala v ruke. Keďže som sa naučila akosi čítať samospádom v prvom týždni v prvej triede pomocou knihy Tajomstvo dračej steny, vedela som si horoskopové posolstvo aj prelúskať. Písalo sa tam popri inom, že mám veľký potenciál, a že môžem zažiariť ako vodca aj na poli zločinu.

Dlho som ten lístok odkladala, ani neviem čo sa s ním nakoniec stalo. Ale jeho posolstvo mi utkvelo v hlave. S témou zločinu som dlho aj pracovala  – v zozname sebapoznávajúcich otázok som kládla aj otázku Akú formu trestnej činnosti by ste si zvolili, ak by ste si nejakú zvoliť museli? Akosi som nedokázala nájsť pre seba žiadnu, nič cudzie nechcem, násilie sa mi protivilo, ničenie vecí ma hnevá.

 

Nikdy som síce nemala ambície na poli zločinu, ale však nie je všetkým dňom koniec, povedala som si dnes. Neľakajte sa, nevyrazila som zatiaľ na zločineckú dráhu – dni trávim už dva týždne vypratávaním pivníc, keďže ak niečo robím, robím to dôsledne. A s mojou úctou ku starým veciam je súčasťou vypratávania aj vypratie všetkých vecí a následné páranie starých svetríkov či strihanie starých tričiek, pulóvrov, teplákov a pančúch na tenké pásiky. Výsledkom sú zatiaľ tri veľké tašky plné farebných klbiek, z ktorých raz budú rohožky ku dverám a koberčeky. Pocit zmysluplnosti činnosti ma sprevádza, a ja si uvedomujem, aké je to radostné, ak robíme niečo, čo naozaj robiť chceme. Aj povznášajúce to je, lebo po piatom strihanom tričku myšlienky prestanú poletovať kdekade a zostávame v prítomnosti tu a teraz.

Vo chvíľach poletovania myšlienok sa vynorí kadečo, pravdaže. Sem-tam ešte spomienka, zavrtaná hlboko vylezie na povrch. Ale ako to už býva vo chvíľach, keď sme pripravení na ďalší krok k sebe, tak Zámer sveta mi prisúva aj zaujímavé myšlienky. V dnešnom ráne mi privial myšlienku o zdravej hranici pre empatov. O idiotskom súcite, a ako sa ho zbaviť. Také utvrdenie môjho presvedčenia, ku ktorému som dospela, že niekedy je najviac súcitná vec, dať niekomu dve facky namiesto neustáleho pomáhania.

Idiotský soucit je skvělý výraz, který poprvé použil Trungpa Rinpočhe. Odkazuje na něco, co všichni hodně děláme a nazýváme to soucit. V některých kontextech (především závislostí) se tomu říká “umožňování” (angl. allowing). Je to obecná tendence dávat lidem to, co chtějí, protože nemůžete snést, když je vidíte trpět. Trpí proto, že nedostali to, co chtěli. Pravda je, že jim tak nedáváte to, co skutečně potřebují. Snažíte se zbavit svého pocitu, že nesnesete, když je vidíte trpět. Jinými slovy, děláte to pro sebe. Opravdu to neděláte pro ně.
Když tuto dynamiku pochopíte, pomůže vám to začít nastavovat dobré hranice. Možná budete souhlasit s tím, že není soucitné, abyste někomu dovolili být násilný – vůči vám, nebo někomu jinému. Není soucitné mu dovolit, aby svou agresi živil a projevoval vůči druhým. Když jim nastavíte hranici, budou samozřejmě naštvaní. A bude pro vás docela těžké skutečně z dané situace odejít. A přece je to ta nejvíce soucitná věc.
Je to soucitná věc, kterou musíte udělat sami pro sebe, protože jste součástí té dynamiky. Dříve jste vždy zůstali. Takže teď uděláte něco, co může být děsivé, zdánlivě neopodstatněné a především jiné než dosud. Ale je to soucitná věc, kterou musíte udělat pro sebe, místo toho, abyste zůstali v ponižujícím, destruktivním a zneužívajícím vztahu.
A je to ta nejsoucitnější věc, kterou můžete udělat i pro toho druhého. Určitě vám za to nepoděkují a rozhodně nebudou rádi. Budou procházet svým vlastním náročným procesem. Ale pokud existuje nějaká šance, že se probudí nebo začnou pracovat na své části problému, zraňujícím a zneužívajícím chování, pak je to jediná šance – nastavit hranici a odejít z toho.“
~ Pema Chödrön    Zdroj: https://www.facebook.com/nakoncidechu

 

Prepojilo sa mi to s tou mojou úvahou o zločine. Lebo som dva dni bolesť zažívala, pri spomienke na fenku, ktorú neznámy magor brutálne chcel zabiť. Odstrelil jej  nohu v lese a nechal ju tam zomierať. Ale vďaka tomu lumpovi som prišla na tú správnu formu kriminality, do ktorej by som sa pustila. Polícia u nás podľa mňa nevynakladá veľkú snahu, aby chytila darebákov, ktorí týrajú zvieratá – a justícia ich tiež veru prísne netrestá. Napríklad  ohľadne tých policajtov z Prievidze, ktorí nechali mačiatko zaživa uvariť pod kapotou auta, mi ich riaditeľ odpísal, že podľa neho nič neporušili. Nuž – ryba smrdí od hlavy zjavne, je to strata času obracať sa na nich v budúcnosti, ak by ste mali nejaké problémy. Takže čoraz viac skupiny ľudí, ako boli tí trestači pedofilov, si vážim.

Lebo poviem vám, tomu lumpovi, ktorý tej fenke nohu odstrelil, prajem, aby ho takí ľudia chytili a poriadne prefackali, potom k stromu priviazali a nechali v lese.

Pozrite.

 

Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=855753226658763&set=pcb.855753466658739

 

😢 PREŽILA POKUS O JEJ USMRTENIE 💔
[fotky nie sú vhodné citlivým povahám]
V nedelných (22.09.2024) predobedňajších hodinách sme dostali anonymné hlásenie o fenke, ktorá ležala schúlená v bolestiach v polovníckom revíri s viditeľnými zraneniami. Dostavili sme sa na miesto a našli sme plachú fenku s odstrelenou prednou ľavou končatinou, pravdepodobne bol vykonaný pokus o nehumánne a trýznive usmrtenie psa spôsobene zbraňou. RTG snímka ukazuje strelné zranenie, fenka musela mať obrovské bolesti, rana nebola staršia ako 12-16h. Fenka podstúpila kompletnú amputáciu nohy, nakoľko sa už nedala zachrániť.
Momentálne spolupracujeme s Environmentálnou policiou Slovenskej republiky, bolo podané aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa zo spáchania trestného činu týrania zvierat.
Prosíme známych tohto „úžasného“ tvora, aby nám hoci aj anonymne pomohli s identifikáciou, aby fenka dostala spravodlivosť.

 

Aj ja prosím, ak poznáte ten ľudský nepodarok, ktorý bol majiteľom fenky, dajte vedieť v diskusii. Zaslúžil by si nielen priviazať v lese o strom, ale i zverejniť fotku s menom, ak ho polícia zistí –  fotku s plným menom, nijaké zakrývanie ksichtu pri natáčaní televíziou – súcit s takými ľuďmi a ich anonymizáciu nemožno nazvať inak ako idiotským súcitom.

Áno, presne túto formu kriminality by som bola ochotná aj ja páchať – dnes si vážim ľudí, schopných zmlátiť takého páchateľa ako hada a nechať v lese pri strome priviazaného. Pre krehké diskutérske duše – slzila by som pri tom súcitom nad tým, kam to ten lump svojim správaním dopracoval – akým nepriateľom je sám sebe i bezbranným tvorom vo svojom okolí.

Nechal tú úbohú fenku napospas bolesti a tomu, aby ju zranenú našli a roztrhali divé zvieratá. Čo je to za sadistu a psychopata bez morálnych zábran?

Preboha, ženy, ktoré spoznáte toho lumpa podľa psíka, nelezte takému ľudskému nepodarku do postele a nemajte s ním deti. Máme dosť potomkov vrahov, ktorí sami robia šarapatu – nech taký netvor nemá nikdy nijaké deti.

 

Elena

Blýskanie na časy 11. – Výzva prijatá. . .

26.09.2024

Niekedy uvažujem, čo spúšťa tornáda. Tá obrovská prírodná sila, ktorá zanecháva za sebou spúšť – či by sa niekde na začiatku nedalo zastaviť nejako ten vír vo chvíli keď sa ešte nedotkne zeme. Ale zrejme nedalo – tornáda sú nezastaviteľné. Sila, ktorá sa nakopila, je obrovská. Možno niekde na začiatku, keď vznikajú prvé vlákenká víru, by to šlo [...]

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

25.09.2024

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná. V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo [...]

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

23.09.2024

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti. Cielene a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac. Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom [...]

Nottingham, Británia, polícia, zavreté ulice

Zločinecký gang vykorisťoval 16 Čechov, ich práca mala znaky novodobého otroctva

30.09.2024 14:05

Ich práca vykazovala znaky novodobého otroctva a gang ich vykorisťoval vyše štyri roky.

daniel kollár, bombic, danny

Extrémistu Daniela Bombica zrejme čoskoro vydajú z Británie na Slovensko

30.09.2024 13:56

Oznámil, že jeho opravný prostriedok bol zamietnutý.

Venezuela, Machadová, Urrutia

Laureátkou Ceny Václava Havla je bojovníčka za práva občanov Venezuely Machadová

30.09.2024 13:35

Cenu za ňu v Štrasburgu prevzala jej dcéra.

NRSR Danko Lucia Plaváková nálepky notebook vykázanie

Aj s dcérou čelia šikane. Plaváková sa pre Huliakove urážky obracia na políciu aj Ústavný súd

30.09.2024 13:28, aktualizované: 13:40

Opozičná poslankyňa podá žalobu na ochranu osobnosti voči koaličnému poslancovi Rudolfovi Huliakovi pre jeho výroky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,966
Celková čítanosť: 9478807x
Priemerná čítanosť článkov: 3196x

Kategórie

Archív