Ale čo 9. – A že kam šli prachy. . .

Ak v štátnej kase nieto peňazí, a my bežní občania sa musíme zúfalo uskromňovať, potom je načase sa pozrieť, kam sa minuli.

No rozflákli ich, nie je odpoveď.

Mňa ale zaujíma, aké % z tých peňazí nám „prekovidovali“ zdravotníci. Tí zdravotníci, ktorí i teraz hrdinsky naťahujú ruky, že oni chcú vyššie platy  o pôvodné percentá, veď čo by sa uskromňovali ako všetci, keď môžu vydierať? Lebo  predvčerom som v blogu uviedla vyjadrenie českej sestry, že to bolo držhubné, čo dostávali v časoch kovidu – a že falošne pacientov ako kovidových evidovali – a že to boli parádne peniaze. Na veľké peniaze sa ľahko zvyká, a tak chcú teraz také platy, ako mali vtedy s kovidpríplatkami.

Chcem preto vedieť, či to takto fungovalo aj u nás na Slovensku – a o koľko vyššie boli platy zdravotníkov vtedy u nás. Lebo z toho uhla pohľadu je zjavné, že sa vydieraním snažia oddeliť od bežných ľudí ktorí sa musia uskromňovať, aby za čiesi darebáčiny v tomto štáte platili, a odmietajú sa na tom podieľať.

No platy lekárov u nás prozhodne nie sú nízke, ako píše článok v linku

https://www.startitup.sk/vieme-ktori-lekari-na-slovensku-zarabaju-najviac-prilepsili-si-o-83-ich-prijem-presahuje-4-000-eur-rebricek/

Neštátni ambulantní lekári zarobili v roku 2022 v priemere za mesiac 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní lekári pre dospelých. Najmenej kožní a internisti. Medzi ambulantnými lekárskymi odbornosťami pretrvávajú výrazné príjmové rozdiely. Tie sú aj niekoľkonásobné. Vyplýva to z analýzy Inštitútu INEKO.

V období rokov 2018 až 2022 si neštátni ambulantní lekári príjmovo polepšili v priemere o 83 %. Nárast ich hrubého príjmu bol v tomto období výrazne vyšší ako rast priemernej mzdy v hospodárstve v SR. A bol tiež vyšší ako rast miezd nemocničných lekárov. Všeobecní lekári pre deti a dorast mali v roku 2022 priemernú mesačnú hrubú mzdu vo výške 6 891 eur a ich mediánová hrubá mzda bola 6 299 eur. Všeobecní lekári pre dospelých sa dostali do top 3 najlepšie zarábajúcich lekárskych odborností. Ich priemerný hrubý mesačný príjem predstavoval 5 253 eur a medián príjmu rovných 5-tisíc eur.

 

Uvádzam platové porovnanie v tabuľke. Podotýkam, že v tabuľke je uvedená základná hrubá mzda – pridajte nadčasy, osobné a nejaké príplatky k tomu.

Máli sa im vyšších platov ako v Česku napríklad – tak koľko to v skutočnosti dostávali počas kovidu?

 

Na obrázku môže byť text

Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=27584654384483899&set=a.232666533442720

 

A teraz vydieraním  vlády, s ktorou idú „jednať“, t. j. drzo si vymáhať, aby v situácii, kedy všetci ostatní – vrátane dôchodcov – musia prispieť ku riešeniu rozkradnutnej štátnej kasy znižovaním svojej životnej úrovne, oni sami nič také nemuseli.

Hippokrates sa v hrobe určite točí ako vrtuľa pri pohľade na takú vysokú etiku profesie.

Otvorený list lekára som včera v jednom blogu zdieľala, a ten sa vyjadril Som už starý lekár, prežil som v živote všeličo, ale úprimne vám poviem, takej hanby, do akej sa dostal náš lekársky stav na Slovensku, ešte nebolo. 

Je to tak. Ako vôbec možno veriť ľuďom, ktorí sú pre peniaze schopní ísť cez mŕtvoly a podľa toho ich správania zjavne sú bez morálnych hraníc???!!!!

 

Ale vôbec nejde len o to, že sa nechcú uskromniť  rovnako ako musia ostatní. Problémom je tiež, že ich ustavičné nadmerné zvyšovanie platov treba ufinancovať. A zjavne sa o to nesnažia kvalitou a kvantitou svojich výkonov,  treba sa na to poskladať. A tak tlačia situáciu k tomu, aby si pacienti za kadečo priplácali. Výmývajú nám hlavy ako zdravotníctvo nemožno ufinancovať bez toho, aby si ľudia sa kadečo priplácali, či za liečbu niektorých diagnóz platili.  Ale nemožno ho ufinancovať práve preto, lebo zdravotníci sú nenažraní, chcú mať platy ako na Západe – a to bez ohľadu na to aká je reálna finančná situácia ostatných obyvateľov Slovenska. S platovým automatom im platy ustavične rastú, a to bez ohľadu na zvyšovanie ich výkonov. Viete si predstaviť, že by takto fungoval nejaký súkromník  niečo vyrábajúci?

Áno, zdravotníctvo nemožno ufinancovať v situácii, že sa platy zvyšujú bez akejkoľvek ekonomickej logiky. Popri platoch zdravotníkov z našom zdravotníctve odžierajú kopu peňazí farmafirmy s cenami liekov, ako aj tí, ktoré rozchytali lukratívne činnosti a ryžovali z nich nehorázne ceny. Písala som o tom v priebehu rokov opakovane. Pripomeňme si

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/10/15/nahlas-9-a-este-par-slov-o-klamstvach-v-zdravotnictve/

Príčinu predražených vyšetrení odborníci vidia v privatizácii lukratívnych oddelení nemocníc, medzi ktoré patria vyšetrovacie metódy CT, MRI, röntgen, laboratórna diagnostika či prepravné služby. Viac ako trojnásobne drahšie boli ceny CT u nás ako v ˇMaďarsku napríklad vtedy. Po prevalení darebáčin po čase konečne „úspory“ zaviedli – ale naivné slovenské obyvateľstvo nevedelo, že aké

Aby firmy získali štvorročnú zmluvu, museli sa zaviazať, že od januára 2017 znížia ceny. Podľa zmlúv však VšZP ráta zo znížením cien iba o štyri percentá. Oproti predchádzajúcim dvom rokom tak ceny budú klesať o polovicu pomalšie.

A tiež

Skupinu firiem, ktoré robia takmer polovicu vyšetrení magnetickou rezonanciou pre VšZP, väčšinovo vlastní spoločnosť Pro Diagnostic Group. Tú cez schránky na Cypre spoluvlastnia neznámi ľudia. Firme sa darí, dosvedčuje to aj fakt, že v roku 2013 valné zhromaždenie vyplatilo predsedovi dozornej rady Robertovi Bartekovi odmenu 400-tisíc eur.

No takže tak sa ryžovalo dlhodobo u nás v zdravotníctve.

 

Pozrime sa aj na rast výdavkov na zdravotníctvo u nás v kovidčasoch, zdroj: Revizia_zdravotnictvo_III_2022.pdf.

Napriek rýchlo rastúcim výdavkom na zdravotníctvo výsledky sektora zaostávajú oproti krajinám EÚ. Slovensko v roku 2022 na zdravotníctvo minie takmer 6,3 mld. eur, čo predstavuje 5,9 % HDP a 13 % verejných výdavkov. V roku2015 boli výdavky na zdravotníctvo 4,2 mld. eur. Výdavky za sedem rokov tak narastú o 49 %, kým HDP v bežných cenách narastie približne „len“ o 34 %. Ukazovateľ počtu úmrtí odvrátiteľných zdravotnou starostlivosťou (ZS)3 na 100 tisíc obyvateľov – hlavný výsledkový indikátor doterajších revízii I a II – sa však na Slovensku v porovnaní s trendom priemeru krajín EÚ za toto obdobie nezlepšil.

Keď už sa tak zdravotníci chcú porovnávať s tými západnými krajinami, tak porovnávajme aj výkonovo a rastom nákladovosti.

 

Ako uvádza článok v linku

https://www.postoj.sk/163022/moze-za-to-starnutie-platy-zdravotnikov-aj-drahe-lieky

že výdavky na zdravotníctvo iba od roku 2021 vzrástli o dve miliardy. Rozpočet na tento rok zároveň počíta s tým, že do roku 2026 vzrastú o ďalšiu miliardu. 

Vidia to rovnako ako ja. Fenomén starnutia iste je tam tiež – a ja podotýkam, že aj nízke roky dožité v zdraví, lebo u nás sú poctivo pracujúci ľudia mnohí doslova zodratí. Jednoducho tu máme kone ťažné a kone  pre parádu – ľudí špekulujúcich ako prísť k peniazom a nerobiť nič, nanajvýš čo najmenej.

Článok tiež uvádza, že

Minister financií Ladislav Kamenický tvrdí, že z toho, čo štát získa z konsolidačného balíčka, pôjde 500 miliónov na dofinancovanie zdravotníctva. Je teda možné, že reálne výdavky o dva roky prekročia aj predpovede z minulého roka.

Viete, keby tie peniaze šli na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, boli by náklady OK – ale tu ide len o prežieranie peňazí neúmerným navyšovaním platov.
Pozrime sa ešte, čo spomenutý článok hovorí

Je to viacero faktorov, ako vysoká inflácia v posledných rokoch a s tým súvisiace zvýšené náklady na energie, skokové zvýšenie platov zdravotníkov, ktoré každý rok pokračuje, či čoraz drahšie a technologicky náročnejšie liečebné metódy. V sektore je zároveň veľký investičný dlh, a tak sú vyššie príjmy vždy rýchlo pohltené. Presný rozklad navýšenia výdavkov verejného zdravotného poistenia ponúka komentár Inštitútu zdravotných analýz k rozpočtu na roky 2024 – 2026. Podľa ich prognózy mali výdavky vzrásť z roku 2023 na rok 2024 o viac ako 500 miliónov. Najväčšia časť mala ísť na mzdy, ich automatické zvýšenie si vyžiada 253 miliónov, výdavky na lieky a zdravotné pomôcky sa mali zvýšiť o 124 miliónov a inflácia si mala vyžiadať sto miliónov. O ďalších 43 miliónov sa mali navýšiť výdavky vinou starnutia obyvateľstva.

Pomer rastu výdavkov na platy a starnutie je teda 253 ku 43 miliónom eur – ale šetriť treba na tých 43 miliónoch rastu výdavkov a nie bujnení platov, však?

Podľa toho článku vo všeobecnosti putuje najviac peňazí na ústavnú zdravotnú starostlivosť, teda na nemocnice, kde by v tomto roku mali skončiť takmer tri miliardy eur. Druhou najväčšou položkou sú lieky a dietetické potraviny, na ktoré pôjde 1,6 miliardy eur, potom nasleduje špecializovaná ambulantná zdravotná starostlivosť, na ktorú sa vynaloží 1,4 miliardy. 

Ak nám vymývajú hlavy kecami o tom, že máme vysokú spotrebu liekov – no tak už teraz ich ľudia berú menej. Ale nikto nezráta, o koľko náročnejšia a aj nákladnejšia bude liečba ľudí, ktorí sa vyberú k lekárovi až keď už je naozaj veľmi zle. A že je výkonov v zdravotníctve veľa a mali by sme ešte menej chodiť k lekárovi?

Tak čo by bolo potom, ak začneme chodiť ešte menej? Znížia zdravotníkom platy, keďže budú mať menej výkonov? No to sotva, však?

Dotiahnime úvahu logicky do konca – aký je ideálny stav slovenského zdravotníctva v duchu takejto filozofie?

Nulová spotreba liekov, nulové náklady na zdravotnú starostlivosť, nerobiť nič a brať peniaze ako na Západe?

Ak by sa nezrušil platový automat, tak ceny výkonov a nákladovosť zdravotníctva by každoročne značne rástli. Nikdy by sme nedošli k realistickému princípu, že platy si môžete zvýšiť, ak narastie výkonovosť. Reálne by ceny výkonov mali rásť len o percento inflácie, alebo potom v prípade výkonového rastu.

 

Málo je takých, ktorí sa držia pravdy. Napríklad lekár a poslanec Szalay skončil teraz so žalobou od doktora Liptáka

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/726724-konspirator-liptak-zaluje-szalaya-pre-ockovanie-proti-covidu-lekar-aj-s-kotlarom-siria-bludy/

Dúfam, že doktor Lipták nezabudol doplnil aj žiadosť preveriť, akým spôsobom poskytovali vakcinátori informované súhlasy s poučením. Prečítajte si na tabuli na chodbe vpísané v papieriku asi nie je adekvátny spôsob poučenia pacienta. A tiež či boli pacienti vyšetrení riadne a komplexne predtým, než ich vakcinovali, lebo zdravotné kontraindikácie vtedy v úvode úplne popreli. 

Hej, a keď už sme pri tom – podľa mňa nielen za to by malo trestné stíhanie Szalaya byť. Je to ten istý Szalay, ktorému môžeme ďakovať za to, ako so Zajacom napúšťali oligarchov do zdravotníctva – ako o sebe sám hrdo vyhlasuje – bol som členom reformného tímu ministra Zajaca. Isteže sa kryli rozhodnutím Ústavného súdu vo veci, že kadejaké poplatky nie sú údajne v rozpore s Ustavou garantovaným právom na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Ale treba sa pozrieť kto to tam odobroval na ÚS. 

Poplatky za nemocničné služby zaviedli – stravu, izbu, atď. A čo keby pacient na poplatky nemal? Nebude v nemocnici jesť, kde prespí – ako by ho potom liečili? No koho by to zaujímalo, že? Inak, ministrom zdravotníctva Szalay byť plánoval, keby voľby inak dopadli. A spolu s Bittó Cigánikovou by vylepšili naše zdravotníctvo na úroveň nevídanú.

Lekári boli motivovaní napríklad, aby predpisovali menej ATB. Z peňazí, ktoré takto lekári „ušetrili“, im časť vrátili – lup sa rozdelil. Časť ľudí nedostalo ATB, ktoré by boli potrebovali, to je celé – buďme optimisti, že niektorí z nich sa vyliečili i tak, u iných následky môžu zanechať stopy na zdraví a v konečnom dôsledku náklady na ich liečbu neskôr sú celkovo vyššie. No ale koho by to zaujímalo, my žijeme dnes a teraz sú tu pre nás prachy…

Uvedomujete si vôbec, že my sme od jednej zo zásadných služieb štátu a jej „bezplatnosti“ prešli k tomu, že by sme si ju mali platiť dvakrát???!!! V zdravotných odvodoch aj v kadejakých poplatkoch. Treba sa skutočne pozrieť na to, prečo sú náklady v zdravotníctve také vysoké. Pre zlodejiny a pre zvyšovanie platov neúmerné.

 

https://hnonline.sk/tv/relacie/doslova/96080108-szalay-zo-sasky-preco-chcem-byt-minister-zdravotnictva-lebo-sa-na-to-uz-nedalo-pozerat

Máme podelené kompetencie v tom tíme, Janka je výborný a podľa mňa najlepší parlamentný expert na zdravotnícku legislatívu.

To len tak pripomínam, aby ste náhodou nezabudli, ak by ste uvažovali o tom, že by ste ich nabudúce volili.

Zajac povedal naplno, že poplatky sú výlučne politickým rozhodnutím. A aj to, že keď to jedna vláda zavedie, ostatné to môžu potom upravovať. Nuž, domyslite si, aké by boli tie úpravy – či smerom v prospech pacientov.

Teraz vyšla publikácia Férové poplatky a spoluúčasť v slovenskom zdravotníctve. Poplatky v zdravotníctve nemôžu byť férové podľa mňa – sú iba dôsledkom nelogicky a neprimerane zvyšovaných nákladov, hlavne pre zvyšovanie zdravotníckych platov lez ladu a skladu.  A ani zdravotnícke služby u nás nie sú férové, lebo nezodpovedajú  vo väčšine prípadov svojou kvalitou ani zďaleka platom. Klobúk dolu pre tými pár čestnými lekármi, ktorí naozaj robia všetko v prospech pacientov, seriózne a zodpovedne, s láskou ku profesii aj ľudom. Pre kopu zdravotníkov sa ich profesia stala len ryžoviskom.

 

Je potrebné otvorene a verejne hovoriť o problematike neustále rastúcich platov zdravotníkov u nás. Však máme ekonomických odborníkov, nech nám povedia, aké platové rozdiely sú ešte sociálne únosné v našej spoločnosti. Už teraz je pomer platov lekárov oproti priemernej mzde na Slovensku značne vyšší ako v ďalších krajinách. 

Máli sa lekárom u nás 4 a pol tisíc eur mesačne? Nevedia z toho vyžiť? Alebo sa dívajú nie na našu realitu, ale len na západné krajiny a chcú mať platy ako v Rakúsku alebo vo Švajčiarsku? Tak nech idú tam – lebo tie platy im dať u nás by bol zločin v porovnaní s príjmovou úrovňou nás ostatných.

Pomocného personálu môžeme zdravotníctvu pridať aj hneď. Ak nám chodia spoluobčanky opatrovať do Rakúska – a že chodia vidieť aj v našom regióne – potom určite môžeme takýmto spôsobom zamestnať aj na Slovensku našich „nezamestnateľných“. Takisto robotizácia môže pomôcť v tomto smere.

Je potrebné aj možné hľadať rôzne riešenia. No ale to by nesmeli mať v pazúroch veľkú časť zdravotníctva u nás súkromné firmy a oligarchovia.

 

Však vláda hľadá riešenia. Ako píše článok v linku

https://www.postoj.sk/163022/moze-za-to-starnutie-platy-zdravotnikov-aj-drahe-lieky

Už bývalá šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková chcela zaviesť rad konsolidačných opatrení. Dokument medzičasom unikol a medzi opatreniami by malo byť napríklad zvýšenie doplatkov za lieky, zastavenie kategorizácie nových liekov či zastavenie prijímania nových zdravotníkov. 

No a teraz by ste mali začať nahlas kričať Ďakujeme, ďakujeme, Kotlár, ak vďaka Tebe údajne odišla Dolinková, ako tvrdila. 

Alebo by sa vám tie ňou chystané opatrenia zdali v týchto časoch prijateľné?

 

 

Elena

 

K diskusii  luna5  Nie, nie je to o závidení, ale o čestnom prístupe. Lebo ak niekto koná nečestne v spoločnosti, automaticky na to doplácajú ostatní. Aj ja poznám v zdravotníctve ľudí, ktorých si vážim, ale to nič nemení na tom, že tu zrejme nejaká skupina zdravotníkov účelovo ryžovala nečestne. A rovnako ani na tom, že nemožno jednej profesii neúmerne ostatným profesiám zvýšiť v spoločnosti platy, nech by šlo o akúkoľvek profesiu, lebo to naruší sociálny zmier.

Ja jednoducho myslím iným spôsobom ako Vy – ak ja niečo kritizujem, nejde tu o to, či ho mám alebo nemám rada, ale o reálny problém, ktorý treba riešiť pre zlepšenie situácie. A zdravotníkov riešim teraz preto, lebo je to teraz aktuálny problém.

A keďže počas kovidu niektorí zdravotníci hodne naryžovali, pokladám za korektné, aby teraz niesli spoluzodpovednosť za situáciu.

Lady Lazarus 2. – Zoznamka je super vec. . .

13.10.2024

Zoznamky všetkého druhu by sme určite nezrátali na prstoch oboch rúk. A možno by nestačilo ani prsty na nohách prihodiť. Netuším, koľko ich v skutočnosti je. Ľudia sa zoznamujú zrejme radi. A s rôznymi úmyslami, dodáva cynicky tichý hlások vo mne. Facebook sa rozhodol, že i mňa do nejakej zoznamky zapojí, pretože hŕbu žiadostí o priateľstvo som neprijala. Keďže som [...]

S pravdou 1. – Už len kozmonauti tam chýbajú. . .

13.10.2024

To teda povedal profesor Fischer, a mimoriadne výstižne podľa mňa. Slová profesora Fischera o dopadoch lockdownu a vakcín sú varovné https://www.facebook.com/viliam.fischer.501/videos/840528748069658 rozpísať celú jeho systematicky argumentačne podloženú bilanciu je zbytočné, kto chce popočúva. Vyjadrenie o krvných zrazeninách je varovné. Aj vyjadrenie o [...]

Ale čo 10. – Ach, mali by sme vystúpiť z EÚ vravela som si, ale ešte počkajme. . .

12.10.2024

Ach, mali by sme z EÚ vystúpiť, vravela som si aj včera, lebo som smutná z toho, že táto vláda nemá Orbánovu odvahu, poviem vám otvorene. Lebo keďže Ukrajina nám tranzit plynu ruší, my jej zadarmo elektrinu a naftu a muníciu posielať nemáme dôvod. Je to zločin vlády voči vlastnému národu, okrádať ho takto o beztak biednu životnú úroveň, na úkor dotovania Ukrajiny, [...]

Boris Pistorius, ponorka

Šéf nemeckých spravodajcov: Či sa nám to páči alebo nie, sme v priamom konflikte s Ruskom

14.10.2024 20:59

Rusko bude do roku 2030 schopné zaútočiť na NATO, tvrdí riaditeľ nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruno Kahl.

nehoda, Dúbravka, električka,

V bratislavskej Dúbravke sa po zrážke s autom vykoľajila električka. Vodič automobilu skončil v nemocnici

14.10.2024 20:48

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka na križovatke ulíc Harmincova a Schneidera Trnavského sa v pondelok večer zrazilo osobné auto s električkou.

Donald Trump

Trump nevylúčil nasadenie armády proti svojim odporcom. Harrisová varuje pred diktatúrou

14.10.2024 17:49

Vnútorný nepriateľ je nebezpečnejší ako Čína, Rusko a všetky tieto krajiny, vyhlásil Trump.

Vladimir Putin, vojna na Ukrajine, karneval

Moskva chce trestať cudzincov za "rusofóbiu". Zákon sa má vzťahovať aj na Slovákov

14.10.2024 17:05

Ruská vláda schválila návrh zákona, ktorý privedie cudzincov k trestnej zodpovednosti za „rusofóbiu“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,979
Celková čítanosť: 9528690x
Priemerná čítanosť článkov: 3199x

Kategórie

Archív