Založ si blog

Most 7. – Sila úsmevu. ..

Medzinárodný deň úsmevu máme dnes.

Ako uvádzajú encyklopedické zdroje, oslavovaný je od roku 1999, kedy ho navrhol Harvey R. Ball – je to známy tvorca smajlíka. Chcel ním vyjadriť dôležitosť dobrej nálady a sily úsmevu.

Pouvažujem o tomto sviatku, a aj o úsmeve, pravdaže.

 

Úsmev…

Vedieť sa naozaj úprimne usmievať je podľa mňa v živote moc cenná vec.

Úsmev je veľký komunikátor, most medzi ľuďmi. Odlišujem ľudí usmievajúcich sa na povrchu, so stálym falošným úsmevom „za každú cenu“. A ľudí, vnútorne radostných, ktorí dokážu utvárať pohodu. Neusmievajú sa stále, no úsmev ich rozžiari vnútorným svetlom.

Úsmev je i most v nás samých. Je našim vnútorným svetlom, presvetľuje temné kúty v nás. Prepája naše srdce s nádejou „svitania“ a životnej odvahy. Úsmev mi bol vlastný, kedysi ma aj volali „slniečko“, dokážem sa pochabieť ako malé dieťa aj dodnes. Uchovať si detský priezračný, dôverčivý pohľad na svet a  schopnosť i za mrakmi vidieť slnko pokladám za vlastnosť, ktorú by sme si mali v živote chrániť a rozvíjať.

Mnohí sa vzdajú, prispôsobia sa spoločnosti a jej pravidlám „ako sa patrí správať“ a pracujú na kariére, hľadajú „trendy“ partnera, budujú symboly spoločenskej úspešnosti. Moje vodnárske rebelské Ja sa búri takým mantinelom šťastného života, mám inú predstavu zmysluplnej kariéry, partnerstva i úspechu. Vizionársky veľký projekt by bol tým, čo pokladám za lákavé profesijne. Úspech chápem ako sebarealizáciu a zmysluplnosť krokov. A správny partner podľa mňa – hm, kedysi dávno som v úvode svojho denníka napísala, že hľadám chlapa s čistým srdcom – no hľadala som akosi zle. V jednej chvíli si uvedomíme „pritesnosť hraníc“, či to, že sme kdesi uviazli – avšak naivne pokračujeme a veríme, že sa veci zmenia. Lenže je nezmysel čakať iný výsledok pri tom istom konaní. Treba sa zasmiať na svojej iluzívnosti, a hlavne sa z nej poučiť.

 

Vyčariť úsmev…

Nejde v živote len o to, že sa človek vie sám usmievať a či sa vie úprimne radostniť. Ale i to vnímam, či neberie úsmev druhým, či je ohľaduplný a čestný, zodpovedný, citlivý, vnímavý. Či dokáže konať nezištne dobro a vyčariť úsmev iným – nie vtipmi a žartíkmi, ale svojim láskavým konaním.

Mám rada i humor, pravdaže, ale uvedomujem si rozdiel medzi hrejivým humorom a iróniou, sarkazmom či zlomyseľnosťou, ktoré v sebe miesto radostnosti skrývajú vnútorný hnev a agresiu. Smiať sa iným nie je žiadne umenie.  Pokladám však za  cennú vec vedieť sa zasmiať sám sebe a v sebe. Aj viaceré moje obľúbené knihy sú plné humoru a „sebapošťuchávania“ – Šmídove knihy, Betty MacDonaldová, či Zabij a zachraň od Johna Moora.

 

Otvoríme nejakú knihu, čo nám hodí k téme?

No dajme. Óooo, no ma teda pobavilo – otvorila som náhodne knihu o šamanizme, Villolda Odvážne snění – lebo veď pozrite ten citát:

Smiech pomáha naše telo regenerovať z vyčerpania napätím, znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, chráni naše srdce a posilňuje imunitu. A zmysel pre humor má nepochybne aj samotný Vesmír a smiech je zapísaný do našej DNA. V hinduizme je posvätná slabika Óm pokladaná za zvuk smejúceho sa Vesmíru. Každodenný život môže byť absurdný, naplnený dôkazmi, že i Stvoriteľ má zmysel pre vrtochy. Ako sa hovorí, ak chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch. 

 

A  Zámer sveta sa tichučko smeje, ako nám zasa raz pripomenul, že nič nie je náhodné,

 

Elena  2.10.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9009649x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie