Založ si blog

Most 11. – Já mosty znám. . .

Mám rada rozprávky. A vždy – už ako dieťa – ma zaujímalo to, ako to bolo ďalej. Ďalej, keď skončila tá rozprávka a zazvonil zvonec. Lebo už vtedy som vedela, že rozprávky bol síce koniec, ale príbehu nie. Ten predsa žije ďalej. Tak ako? Kde je ten most, ktorý spája príbeh s ďalším pokračovaním v štýle Veľkého príbehu?

 

Aj dnes mi beží hlavou občas otázka, ako ten príbeh ide ďalej.

Lebo príbehy ani v rozprávkach, ani v živote nekončia zazvonením zvonca. Končia často našou nerozvážnosťou, malosťou, strachom, predsudkami, kadejako – len nie zazvonením zvonca, po ktorom nasleduje pokračovanie Veľkého príbehu šťastne. Niektoré príbehy vraj aj dobre pokračujú, ak sú podporené našou životnou odvahou, nádejou a dôverou k osudu. Ak dokážeme ako rozprávkový hrdina kráčať neznámou cestou so srdcom, ktoré nám svieti na cestu a vedie nás tým správnym smerom.  No ale jasné, že to nie je jednoduché a ľahké, inak by  všetci takto robili. Vyžaduje si to morálnu silu, čistotu skutkov a zámerov. Práve tie sú našim mostom k budúcnosti, v ktorej je Veľký príbeh. Hovoria nám o tom rozprávky, to len my nenačúvame dostatočne ich tichému hlasu.

 

Mosty sú dôležité…

Pretože nám v živote pomáhajú preklenúť vzdialenosti. Putujeme nimi z jednej strany rieky na druhú. Vedú odtiaľ tam. A celý rad otázok sa nám v spojitosti s tým otvára. Načo by sme tam liezli, ak nás na druhom brehu nečaká zmysluplná cesta – šepká nám náš strach. To je predsa cesta Veľkého príbehu, tak si posvieť srdcom a vykroč konečne, šepká nám naša nádej.

 

Mosty sú…

Sú prechodom i medzi obdobiami života človeka – prepájajú ich. Aj šamani hovoria o siedmych životných prechodoch, v ktorých si volíme zakaždým medzi dvojicami anjel – démon, ktorí predstavujú konkrétnu cnosť a hriech. Zvláštne mi pripadá, ako sa to prepája s kresťanskou predstavou siedmych hlavných hriechov.

I medzi ľuďmi mosty vedú. Spájajú nás s tými, ktorí už zomreli, aj s tými, na ktorých nám záleží. Prepájajú nás s minulosťou a spomienkami. Medzi dvojplameňmi existuje zlatý most. A niektorí tvrdia, že sme všetci prepojení, medzi sebou a so všetkým existujúcim.

Málo mostov budujeme, ale veľa múrov – v dnešnej dobe je to veká pravda. Ach, ale to nikoho nenapomínam, ja sama som sa usadila na ostrove, ku ktorému vedie  iba jediný most  – dôvera.

 

Elena  6.11.2020

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:56

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9015169x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie