Založ si blog

O časoch 5. – Dar vidieť. . .

Niekedy vidíme to, čo nie je vidieť. Niekedy sa pozeráme, a pritom nevidíme ani to, čo je vidieť. A niekedy vidíme, hoci sa nepozeráme.

Naozaj vidieť a vidieť a pozerať sa. Aký je rozdiel medzi týmito slovami?

Tak sa na to pozrime.

 

Dívame sa všetci,

každý z nás má oči a okrem nevidiacich nimi každý vidí svet, no nie ten istý. Vidíme rozdielne veci v ňom.

Lebo sú to naše oči, čo vidia. Alebo nevidia. Dívame sa na svet cez nás samých – a síce o tom všetci vieme, no málokedy si to uvedomujeme naplno.

 

„Videnie sveta“ pravdaže nie je len o zraku

– cítime ho všetkými zmyslami, a dominantný analyzátor zachytáva najviac podnetov. O dominantných analyzátoroch som písala v blogu opakovane, aj link na test, aby ste si ho určili, som uviedla.

Mám dominantný vizuálno-taktilný analyzátor, pamätám si videné a som dotykovo citlivá, takže zachytávam v skorom ráne žiarivé svetlo a dotyk slnečných lúčov na tvári. A k tomu pribaľujem pohľad srdca, takže v každom z rán cítim nepredstieranú vďačnosť za tú krásu sveta. I v daždi, aby vás to nemýlilo s tým slnkom – i v mraze, i v snehu. Dlhé roky som dochádzala do práce vo veľmi skorom ráne, cestovala som do mesta. A tak som každé ráno rozprávala s hviezdami, slnkom, vetrom, aj fontánkou, pri čakaní v tom prednohorskom tichu. A ešte dlhé roky predtým som pracovala priamo v mieste bydliska a veľmi, veľmi skorým ránom som bežala do lesa na hoďku nájsť zopár húb, pohovoriť s lúkou a lesom, a nadýchať sa slobody.

 

Nemali by sme časom prestať svet vidieť…

Vidieť teplo slnečných lúčov a les a oblaky, a nevnímať ich zázračnosť. Všetko sú to samozrejmosti a obyčajnosti. Vidieť svet detskými očami, užívať si radostne jeho dary, akými sú slnko, dážď, príroda  a byť za ne vďačný nefalšovane – tú vlastnosť si u ľudí cením, a snažím sa uchovať si ju. Som pochabá, viem, a tú svoju vlastnosť mám rada, aj u iných ju vítam. A do tretice  -nemám rada hry dospelých, falošných hráčov a klamstvá, pokladám za cenný detsky čistý a úprimný spôsob kráčania svetom a vzťahu k iným ľuďom. Moja krvná skupina sú preto deti a blázni, ľudia rovnako naivne čestní ako ja. Záleží mi na nich. Kopem za nich, koľko vládzem.

 

A nemali by sme časom prestať vidieť iných ľudí…

Vidieť srdcom, súcitne, s porozumením, aj s tými mostami, čo nás spájajú.

Prezradím vám niečo hlboko osobné teraz. Cítim hlbokú vďaku Zámeru sveta, ďakujem, ďakujem, ďakujem.

Niekedy ďakujeme i za úplne neznámych ľudí. Ako ja v tejto chvíli – posledné dva dni som brázdila stránky českých médií, až dnes ráno som konečne našla správu, ktorá mi chýbala. Ten stratený autistický chlapec v Česku, úplne vydesený vo svete, ktorý nechápe – našli ho premrznutého, ale živého

https://tn.nova.cz/clanek/je-plachy-a-boji-se-tmy-autista-je-neznamo-kde-policie-prosi-o-pomoc.htm

Ešte v piatok neskoro v noci, keď som objavila tú správu, postavila som sa konštelačne na jeho miesto, cítila som, že žije, no pocity strachu z temnoty boli také ochromujúce, že by som bola kričala, nedokázala som vnímať nič iné. A tak som mu posunula myšlienku, aby nešiel nikam k vode, a posielala som aspoň energiu, aby sa našiel v poriadku. V pelhřimovskom zariadení, v ktorom žije, prebiehalo testovanie na covid-9, a on sa v tom čase odmotal preč. Ach, áno, autisti v tom vynikajú – nájdete dosť správ, ako sa kamsi vybrali, lebo využijú okamih vašej nepozornosti či zaujatia niečím, keďže sa im páči cestovanie a riziká si neuvedomujú. I mne sa raz stalo, že za okamih, kým som zo zeme zdvíhala hračky ktoré zhodil, syn tíško a rýchlo odkráčal k susedom, spokojne si tam sadol a začal pozerať televíziu.  Môj synček, blíži sa čas jeho menín, a ja za ním vnútorne nariekam.

Autista nemôže zostať bez dozoru ani okamih. Som naozaj rada, že ten chlapec sa našiel v poriadku a nálezca ho dopravil bezpečne späť do toho zariadenia. Vnímam iných ľudí citlivo a súcitím s ich osudmi. Aj keď do svojej blízkosti už nepustím hocikoho, komunikovať s kýmkoľvek bez úcty a dôvery pokladám za stratu času. Je pravdou, že okrem jedinej osoby mám úctu ku všetkým ľuďom a ku všetkým živým bytostiam, ale nie dôveru. Mám mikrosvet, nepustím doň nikoho, kto nevidí moju jedinečnosť.

 

Niekedy vidíme, hoci nevidíme…

Vidíme nielen očami, niektorí aj srdcom. A niektorí aj intuíciou, neviem ako to nazvať – tretie oko? Skôr tretie videnie, po tom očami a srdcom. Vidíme vnútorne. Niekedy zachytíme stopu vidiaceho v čase, ak vidíme a rozumieme. Lebo mnohí nevidia, čo vidia. Tak sa pozrite, čo vidíte – link schválne nedám, nie je podstatný, šlo o pátranie po dieťati

…a také vysvětlila, proč se do pátrání nedostalo do policejní databáze pohřešovaných dětí v ohrožení. „Důstojník, který tomu velel, měl informace o tom, že dítě se nachází v té lokalitě. Proto jsme nevyhlašovali dítě v ohrožení, které má celorepublikový dosah,“ řekla mluvčí. Bližší informace k případu nechce policie sdělit,

Veru, mnohí nevidia, čo vidia.

Nie, nie je jednoduché a ľahké vidieť vnútorne. V jednej chvíli pochopíte, prečo sa hovorí o dare i prekliatí zároveň. Lebo veci môžeme vidieť, nie meniť, a ak nemáme dosť zrelosti, tak sa o to hlúpo pokúšame. Občas si musíme nabiť nos, kým sa dokážeme iba dívať, poslať sem-tam trochu dobra, koľko vládzeme a s pokorou prijímať, že nie my to tu riadime.  Nedokážeme odstrániť zlo zo sveta, a v jednej chvíli porozumieme, že je to tak správne, lebo všetky udalosti do seba zapadajú ako ozubené kolieska v hodinách. A s pokorou skloníme hlavu s prijatím chodu vecí – „nie ja to tu riadim“…

 

Záverom…

Nuž, medzi pozerať sa, vidieť a naozaj vidieť je skrátka rozdiel…

 

Elena 7.11.2020

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937333x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie