Založ si blog

(Ne)vidíme 1. – Nevidení. . .

V temne včasrána idú k obchodom.

Pani s barličkou, podchvíľou stojí a oddychuje, v snehu zanecháva ťahavú stopu.

Staručký pán s nákupnou taškou. Ledva dýchajú pod rúškom i bez nesenia nákupu. Nákaza sa v našom okrese stále šíri, niektorí starí ľudia majú strach ísť do obchodu predpoludním.

I zopár ďalších ľudí rýchlo vchádza do obchodu pri jeho otvorení, nahádžu čosi do košíkov a bežia preč.

Je mi z toho všetkého smutno – lebo toto si ľudia nezaslúžili, takto žiť v strachu.

A nejde len o strach z ochorenia, pri ktorom prichádzajú mnohí o život, a mnohí končia aj s dlhodobými či trvalými následkami. To nie len o tom, ako píšu „nekoronáči“, že no veď ľudia musia na niečo umrieť, a umiera malé percento. Treba aj kupovať rúška či najnovšie aj respirátory, dezinfekciu na ruky a dezinfikovanie priestorov, pritom koľko ľudí dnes šetrí aj na úplne základných veciach a nemá na takéto výdavky navyše. Koľkí ľudia prišli o príjem, lebo korona… a existenčne ich to ničí. Nie, nehovorte LEBO MATOVIČ – aj v iných krajinách majú opatrenia podobné. Napríklad Izrael má opatrenia podobné, len dôsledne sankcionuje, a hranice uzavrel seriózne.

Izrael nasadil proti covidu kombinaci tří strategií

Vnímam citlivo situáciu – o to viac, že aj moje dieťa je choré, netrpezlivo čakám na budúci pondelok, kedy začnú Ivermectin v istej lekárni expedovať. Mám o ňu strach.

 

Tí, ktorí chodili cez hranice bez testovania a tým navláčali tu nákazu, by veru u mňa teraz láskavé slová nenašli. Chápem, že im je pohodlné chodiť cez hranice bez testov, ale nám ostatným skomplikovali svojim pohodlím život. Mnohých o život aj pripravili. Oni si chcú užívať – a kašlú na ostatných, čo by sa kvôli nim obmedzovali. Ak som v minulom blogu uvažovala o posolstve korony, tak je práve o pochopení prepojenia a väčšej ľudskosti. aj o našom dôslednom postupe voči konaniu bezohľadnému a sebeckému.

Keď som predvčerom počula, že v Nitre máme pacienta zrejme s africkou mutáciou, lebo prišiel z Afriky, neverila som vlastným ušiam – skutočne sa niekto vyberie  v tejto situácii rekreovať do Afriky? Navyše vraj prichádza aj ďalšia várka výletníkov z Hurghady. To už tu máme nielen pandémiu korony, ale aj nejakého pomätenia mysle?

Zrejme to priletia nejakí „kamoši“, lebo opatrenia na hraniciach chce vláda až od pondelka zaviesť. Nechať sa v tejto situácii ľudí prevláčať hranicami bez testov na hranici a karantény čo i len deň navyše,  a navyše sa privláčať z Afriky, kde je zvlášť riziková verzia korony, je obrovské riziko a zločin voči národu.

Svojou neschopnosťou konať zásadne  a účinne v prospech ľudí na Slovensku stratila vláda všetku moju úctu. A verím, že raz ich potrestajú za všetkých tých zbytočne mŕtvych, ktorí sú tu len vďaka ich opatreniam – neopatreniam.

 

Nuž, čo na toto konanie niektorých ľudí slušne povedať? Je im jedno, že privlečú nákazu a devastujú tým životy iných. Asi toľko – viaceré psychologické výskumy  (Piotrowska, Blagov) ukázali, že u „tých opatrenia nerešpektujúcich“  sa vo zvýšenej miere vyskytovala temná triáda – t. j. mali vyššiu hladinu narcizmu, psychopatie a machciavelizmu (ide o sklon využívať iných, filozofiu že účel svätí prostriedky).

Nie všetci cez hranice sa prevláčajúci sú narcisti, psychopati či machciavelisti, isteže, len sa niektorí vezú na vlne „keď môžu oni, tak i ja“. No presne tieto výsledky popisu osobnosti u mnohých z nich by som si aj tipla na základe ich prístupu ku dôsledkom ich konania – je tam bagatelizácia, vyväzovanie sa zo zodpovednosti, racionalizácie. Vzťahy nie sú o princípe „ja tebe, ty mne“, ale ak nie je prijímanie a dávanie približne rovnaké, potom je to len hra na vzťah. Ľudí, ktorí vo všeobecnosti v solidárnom systéme a v medziľudských vzťahoch chcú len brať a nesprávajú sa korektne, volám „falošní hráči“. Sú ako nezrelé jabĺčka, treba sa im vyhnúť. Zrelí a integrovaní ľudia sú ohľaduplní a majú voči iným ľuďom a ich životu úctu.

 

Nie sú to ľahké časy, povieme si možno. Ale kedy boli? Ľudia zažívali vojny, mor, hladomor, no kadečo, tak kedy boli tie ľahké časy? Na náročné životné situácie, akou je i pandémia teraz, ľudia na ne reagujú rôzne – a aj každý z nás v priebehu času mení reakcie na dianie okolo nás. Niektorí ľudia pôvodne bagatelizujúci koronu po ochorení blízkeho zmenili názor od základu, iní zas povoľujú postupne z pôvodnej opatrnosti, lebo už nevládzu žiť v toľkom napätí a túžia po živote „ako za starých čias“. Niektorých posunula táto situácia ku túžbe „užiť si za akúkoľvek cenu“, niekedy sa za ňou skrýva podvedomý strach zo smrti, inokedy hodnotový marazmus konzumného spôsobu života. Iných vedie táto doba ku zatvoreniu sa doma a čakaniu „na lepšie časy“. Nehovorím, ktoré z prežívaní ľudí je správne, každý je iný a nie každý zvládne tie isté veci. Správne ale je neprestať vidieť iných ľudí, konať ohľaduplne voči a chrániť ich pred možnou nákazou, to každopádne pokladám za hlavné.

Lebo súdržnosťou možno ťažké časy prežiť ľahšie.

 

Aj rozumné opatrenia môžu pomôcť, aby sa ťažké časy nestali príliš ťažkými. Nedávno som spomenula v blogu situáciu v Jelšave, a presne tak to pokračuje, ako sa dalo čakať, nákaza sa konaním nezodpovedných rodín, ktoré napriek pozitivite nedodržujú karanténu, šíri našim okresom kade-tade. Nemci postavili karanténne väzenie pre svojich neprispôsobivých občanov, ktorí ohrozujú verejné zdravie nákazou, aby nezodpovedne nákazu nerozširovali. U nás sa im len prizeráme, a znášame dopady ich konania. Polícia mala dávno zasiahnuť voči takým ľuďom.

 

Čo nám v tejto situácii pomôže? Rozumu a srdca, zodpovednosti a ohľaduplnosti – a hlavne životnej zrelosti – nikomu nepridáme. Mali by sme urýchlene nájsť hniezdo, z ktorého vírusy vylietajú – v tom sa zhodnem s doktorkou Pekovu. Ach, áno, postavím k tomu dnes konštelačku, aby som to pochopila viac.

Lebo verím vyhláseniu doktorky Pekovej, že sú to rôzne vírusy, ktoré ktosi vypúšťa.

Nájsť to osie hniezdo a vytopiť  či vypáliť ho, so všetkým, čo je v jeho vnútri, treba…

 

Elena

 

K diskusii

David.C.   No, predstav si, a daktorí v rámci tej srandy ešte aj umierajú…

Prezradím Ti, už tretí deň posielam šamansky energiu jednému človeku, ktorý bol ku mne hodne láskavý a prosím Zámer sveta, aby ho chránil – a dosť ma to vyčerpáva. Pokojne by som vzala za ruku niektoré matky a doviedla ich pozrieť do nemocnice na tých dusiacich sa ľudí so slovami – pozri, čo si vychovala, toto je výsledok bezohľadnosti tvojho dieťaťa.

Mia 007 – ja nerobím rozdiel medzi papalášom a nepapalášom – každý by sa mal správať ohľaduplne a zodpovedne. Ale rozhodne nie je ospravedlnenie, že „keď prezidentka, tak i ja“.

 

Ach, niekedy nevieme čo vidíme – lebo ak chodia papalášikovia bez rúšok, potom nie že vedia o korone niečo čo my nie, ale možno majú niečo čo ich ochráni, napríklad Ivermectin? U nás ho už dlhšie berie dosť zdravotníkov preventívne, aj lekárnici niektorí, no a ktovie kto ešte.  Jedno je isté, ak láskavo minister Krajčí dovolil doviezť 7000 balení Ivermectinu do lekární, tak bežní občania ho neuvidia…

7000 balení Ivermectinu pre 5, 7 milióna občanov, tomu hovorím láskavosť na entú…

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9013970x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie