Založ si blog

AKO – voda 2. – Čo nevidíme. . .

 

Horúcim dychom začínajúce leto rozpaľuje ulice miest. Slnko putuje skutočne neskutočne belasou oblohou, odvážne bezoblačnou. Sladkastá idylka je pre mnohých z nás limitovaná pracovnými povinnosťami. Podaktorí však v rámci nej rýchlo plnia kúpaliská.

Hej, dnes budeme uvažovať o tom, čo vo vzťahu ku vode nevidíme. A – pravdaže –  aj o verejných kúpaliskách.

 

Kto túži po verejných kúpaliskách…

Prezradím vám – som narodená v znamení Vodnára a vodu v rôznych jej podobách milujem. Nalákate ma pozorovať kvapky rosy na tráve pri východe slnka a chodiť naboso orosenou trávou (to kedykoľvek), či potulovať sa v daždi (to len pokiaľ sa neblýska). Ale verejné kúpaliská nemusím, po celý život ma oveľa viac baví brodiť sa v potoku kdesi pri lese za dedinou. Sú však medzi nami ľudia, ktorí by kúpalisko pokladali za úžasné naplnenie svojho voľného času, keby…

Ktože to je, čo myslíte?

Hej, sú to ľudia s postihnutím, za ktorých sa bijem ako lev.

 

Viete si predstaviť, že by ste boli na vozíčku a šli by ste s priateľmi na kúpalisko, kde budete len smutne pozerať z brehu ako sa ostatní kúpu?

Naozaj ste natoľko morálne znecitlivení, že myknete plecom a poviete si – „čo už, majú smolu, je to ich a nie môj problém“….?

A podobne sú na tom i podaktorí starší ľudia, ktorí by sa tiež radi okúpali na verejnom kúpalisku, ale už bežný vstup do bazénu nezvládajú.

Často si neuvedomujeme, akými ťažkosťami žijú „tí iní“. Niektoré veci nechtiac prehliadame, lebo ich nechápeme, keďže sa nás priamo netýkajú. Aj mne to došlo až dnes večer, keď mi facebook posunul správu Centra samostatného života – aký môže byť kúpalisko problém pre ľudí s postihnutím, či pre seniorov.

Jasné, máme dve možnosti – môžeme povedať, že nemajú na kúpalisko liezť – a to je také slovenské…

U nás predsa patrí svet tým zdravým, mladým, silným, bohatým, morálne necitlivým a bezohľadným…

Alebo môžeme pozrieť na problém ich očami, zamyslieť sa nad tým, ako to riešia inde a zaviesť pre týchto ľudí podporné opatrenia, vo vyspelom svete bežné – mobilný bazénový výťah, zdvihák. Na Slovensku je množstvo kúpalísk, nikde som sa však nedopátrala zoznamu tých kúpalísk, ktoré by takto bezbariérové už boli.

 

Hm, čo s tým?

Žeby MPSVaR SR nejaký zoznam bezbariérových kúpalísk na Slovensku verejnosti predložilo? Prípadne, že by vypotilo v týchto letných horúčavách nejakú vyhlášku o povinnom vybavení slovenských kúpalísk bezbariérovým prístupom aspoň do budúcnosti?

Alebo snáď že by naše mimovládky, ktoré tak vehementne obhajujú ľudské práva pomaly aj obyvateľov na Marse, konečne začali dvíhať hlas aj za práva ľudí s postihnutím na Slovensku? A za práva slovenských seniorov?

 

Čo k tomu dodať?

Je ľahké byť zdravým…

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 23.6.2016

 

P.S.: A ako hovorí ďalšia z večerných facebookových správ Centra samostatného života – Keby ste náhodou v lete zašli do Grécka, na Akropolis je vybudovaná zdvíhacia plošina…

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014898x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie