Založ si blog

AKO – oblak 6. – Diaľavy. . .

 

Tiež sa vám páči pozorovať oblaky plávajúce po nebi? Predstavujete si, ako putujete spolu s nimi niekam ďaleko? Unikajú kamsi za horizont, plynú belasou oblohou náhlivo točiac svet, inokedy zasa neskutočne pomaly a nadčasovo, tak oshovsky. Kdesi som čítala, že vraj tá istá scenéria na nebi sa opakuje iba jediný raz za niekoľko miliónov rokov. Tú jedinečnosť a neopakovateľnosť „oblačnej chvíle“ si uvedomujem zakaždým, keď ich pozorujem. A ja ich pozorujem často a rada, úplne pohrúžene, až zabudnem na všetko okolo seba.

Takže dnes porozprávame o oblakoch, o pohode,srdci, a tak trochu aj o dnešnom dni.

 

Hej, oblaky sú jednoducho zázračné. Často si do oblakov premietam predstavy, s dcérami občas hrávame hru „čo ti pripomína tento oblak“… (je to jedna z mála vecí, do ktorých sa dám zatiahnuť kedykoľvek).

Ako pred chvíľou na našom balkóne. Nie, nie  neplynuli kamsi do diaľky, ale priamo ku mne. Sprava od Muráňa sa hrnuli šedomodré mračná, pripomínajúce šík vojakov, tvrdošijne pochodujúcich. Zato vľavo, z hutníckej strany, stáli takmer bez pohybu slnkom presvietené mohutné snehovobiele oblaky a vytvárali siluetu, čarovnú postavu dieťaťa – anjelika so spojenými rukami.

A tak som si zašla po bublifuk, plakala som a bublinkovala. Môj syn miloval bublinky stúpajúce k nebu, keď sme boli sami doma, fúkala som mu bublinky a on sa smial a chytal ich.

Potom zrazu oblohou sa ženúce tmavé oblaky z temne modrej zdymoveli a rozplynuli sa, neskutočne rýchlo sa stratili. Kiež by sa tak stratili aj oblaky v mojom živote…

Bublinky na pozadí žiarivo bielych oblakov stúpali k nebu a hrali dúhovými farbami, bolo ich neskutočne veľa, veľa, veľa no čo vám poviem – teraz to už viem, najlepší bublifuk majú v Tescu.

 

Hej, už som zasa dole. Aj keď sa snažím zubami-nechtami udržať v pohode v prvý deň mojej dovolenky – strávila som ju vlastne pracovne, prednášala som. O pohode, ako sa v nej udržať. Musím sa udržať v pohode, pretože potrebujem zvládnuť prednášať ešte i v pondelok. A potom ma čaká budúca streda a pojednávanie s lekárkou, ktorá spôsobila smrť môjho syna, na krajskom súde na Polceste. Nie, nie, nie, nejdem o tom teraz písať viac, dám to v NKD 10. v utorok.

 

Dnešok bol vlastne pohodový, termínovaná práca dokončená, koncepcia poslaná – čo viac si môžem priať? Prednášalo sa mi dobre – chvíľu sme si rozprávali o strese, ako spoznáme že sme v nepohode a aké je to byť v pohode, aj ako sa do pohody môžeme dostať a chvíľu sme sa hrali s kartami (pravdaže nie so sedmovými, ani vešteckými – aj keď i tie mám doma a používam ich – by theway, dnes ma presviedčali o Veľkom človeku a prekvapivej správe. Nie, neviem čo to znamená a hej, pravdaže som zvedavá, ibaže už som sa naučila čakať, kým ich odpovede pochopím – a že sa nemýlia…). Tie dnešné „prednáškové“ ale boli karty terapeutické. A tak sme za chvíľu mali radostnú uvoľnenú náladu a videli sme svet trochu inými očami ako pred chvíľou….

 

Áno, veľa pracujem s emóciami. Ajpri akomkoľvek vlastnom rozhodovaní uprednostňujem srdce pred rozumom, ako ste už iste pochopili tí, ktorí môj blog čítate dlhšie. Pretože viem, že práve cesta srdca je tá správna. Rozum vie popísať, aký svet je, čo je alebo nie je pravdivé, ale nedokáže nám povedať, čo je správne. Nedokáže to za nás (alebo s nami) rozhodnúť. Rozum svet hodnotí, srdce ho objíma. A tak je to práve srdce, jeho tichý hlas, ktoré rozozná ten pre nás správny smer…

 

A ako sa môžeme dostať do pohody? Samozrejme, existujú rôzne formy relaxácií.

Takže pohoda, hovorí pomaly a láskavo môj tichý hlas. Každým výdychom viac a viac pohody. Dýchame a a uvedomujeme si, že zažívame každým výdychom viac a viac pohody. A v jednej chvíli, keď sa zhlboka nadýchneme a vydychujeme, vynára sa nám pred vnútorným zrakom nejaký mimoriadne dôležitý obraz, nejaké posolstvo podvedomia. Možno predstava, možno myšlienka, letmý záblesk, prinášajúci hlboké pochopenie niečoho pre nás významného a prínosného – čo možno pochopíme o hodinu, možno až ráno pri prebudení, alebo možno už teraz, v tejto chvíli… Uvoľnená radostná nálada, pohoda a hlboký pokoj, každým výdychom stále viac…

 

Dáme na záver ešte hru na jednu otázku?

No dobre, tak akú? Akú hudbu počúvam ja, keď som v nepohode?

Scarborough Fair v podaní Celtic Women, je to prekrásna balada. Mám pri nej pocit, že sa mi v mysli už-už vynorí niečo zabudnuté. Raz si na to spomeniem.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 1.7.2016

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014409x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie