Založ si blog

Doba covidová 9. – Asi bol pripitý Havel. . .

Viete aké výročie dnes „oslavujeme“?
Týka sa hrdinského zásahu našich spojencov v  NATO – bombardovali Juhosláviu. Zomierali ľudia, bomby ničili hodnoty, ktoré ľudia v Juhoslávii budovali desiatky rokov.
Presnejšie – v tento deň pred 22 rokmi
len začali bombardovanie Juhoslávie jednotky Severoatlantickej aliancie, trvalo desivých 78 dní.
Povedzme si otvorene, že šlo o nezákonný zásah – nemali mandát Bezpečnostnej rady OSN na taký vojenský zásah a konali v rozpore s medzinárodným právom. 
Hrozné následky pomenovali otvorene pri príležitosti 20. výročia tej udalosti pred dvomi rokmi
„Smrť 2500 civilistov, 79 detí, devastácia krajiny, škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov, to bude pre nás vždy zločinom,“ citovala tlačová agentúra DPA slová Vučiča počas spomienkového obradu v meste Niš.
Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Irinej pri príležitosti nedeľňajšieho výročia obvinil západných lídrov z naplánovania „zničenia a rozčlenenia“ Srbska. „Spôsobili nám nešťastie, spustošili naše továrne, priemysel, cesty a dokonca i nemocnice. Je to niečo, čo poteší len diabla,“ povedal.
Je to smutné výročie nielen pre Juhosláviu, ale i pre nás, Slovákov.
Smutné výročie si s Juhosláviou môžeme pripomenúť o to smutnejšie, že náš vtedajší predstaviteľ Mikuláš Dzurinda odsúhlasil prelet bombardérov cez naše územie.
Poviem to otvorene  – Dzurinda národu klamal
  • naša vláda najskôr tvrdila, že povolenie sa týka iba tankovacích a dopravných lietadiel
  • premiér Dzurinda pod tlakom verejnosti 6.4.1999 zvolal druhé mimoriadne zasadanie vlády, kde mali členovia jeho vlády druhý krát vyjadriť súhlasný postoj, pričom ich zaviazal mlčanlivosťou a padlo rozhodnutie, že informovať novinárov bude iba on sám
  • na následnej tlačovej konferencii boli dovolené iba 2 otázky novinárov (ich znenie aj odpovede si môžete prečítať tu: http://www.vlada.gov.sk/vlada/zasadnutia/1999/sk_tlacovka19990406_25.shtml)
A čo s tým Havlom v nadpise?
Mravná autorita, disident, český prezident a údajne aj ťažký alkoholik Havel vraj vyhlásil, že to bombardovanie má humanitárnu úlohu
„Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii, a dopad na NATO.“
Havel sám potom popieral autorstvo tých slov.
Václav Havel v MF Dnes 24. 5. 2004 v odpovědi Richardu Falbrovi označil pojem „humanitární bombardování“ za obskurní a popřel, že by jej ho vymyslel nebo použil, „a použít nemohl, neboť mám – troufám si tvrdit – vkus“.
Každopádne to svedčí o jedinom –  že i on si uvedomoval, aké je absurdné a neľudské vykladať o humanitárnom bombardovaní. A o práve porušovať právo.
No tak asi bol riadne pripitý, keď to vtedy povedal a nespomínal si na to potom…
Elena

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028504x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív