Založ si blog

Za 9. – Keď sa ozve šamanská cesta. . .

Neviem, či sa tešíte tak pochabo ako ja v tejto chvíli. Niekedy zabudneme, ako bláznivo sa vieme tešiť. Čas do nás vbíja bolesť a sklamania, a naše srdce sedí tíško v kúte.

A potom Zámer sveta fúkne, z jeho dlaní vyletia koincidencie ako semienka púpav – a veci sa zázračne pohnú. A naše srdce začne tancovať…

 

Ak viete čo – to o šamanskej ceste, poznáte zrejme slovo „lajk“. Nie, nie je to klikanie na facebooku – označuje šamanov žijúcich v Andách. Budujú posvätný sen, ktorý nás sprevádza k budúcnosti a je prejavom vnútorného poriadku vesmíru. Každý z nás nesie v sebe kúsok toho posvätného sna. Nádhernú knihu o tom ako nájdeme svoj posvätný sen napísal Alberto Villoldo, pod názvom Srdce šamana u nás vyšla. Už som o tej jeho knihe kedysi v blogu písala, lebo je pre mňa inšpiratívna. A napísal aj knihu Šaman – mudrc – liečiteľ,  mám ju v kôpke mojich neprečítaných.

Poviem k tomu, že podľa Villolda sa potrebujeme vzdať troch životných predstáv, aby sme sa dostali ku svojmu posvätnému snu – prijať že život je stálou zmenou, že smrť je danosť a že oslobodiť sa zo života v strachu dokážeme iba my sami.

 

Mňa postrkáva Zámer sveta šamanskou cestou už nejaký čas.

Ponuky na šamanské akcie mi prichádzali po čase v predminulom týždni. Moc lákavé, ale teraz to finančne nejde.

Lenže ak niečomu máme prísť, tak Zámer sveta opakovane dáva šance, aby sme k tomu vykročili. A tak som dostala včera podvečer info o bezplatnom seminári s Villoldom na dnes. Skutočne zadarmo, a dokonca si možno vybrať z viacerých časov počas dňa. Nebol by preto problém ho absolvovať ani popri práci, ale vzhľadom na dovolenku som si ja zvolila čas dopoludňajší. Áno, áno, áno – naozaj neviem, kedy som sa tešila na niečo tak silne naposledy. Vnímam to ako ďalší krok ku môjmu poslaniu.

 

A tak vám poviem moju skúsenosť s poznaním, čo je pre nás v živote pravé

Prečo prichádzame k pravým veciam, až keď sme skutočne zrelí a na akej úrovni sme natoľko vyčistení, že prekročíme prah ku pravému? Kládla som si túto otázku opakovane vo vzťahu ku môjmu poslaniu. Odpoveď mi došla až včera v plnom rozsahu, tak sa to poskladalo

Znakom pravosti býva obvykle „ťuknutie“ intuície na prvý pohľad – „potiahne nás niečo nevysvetliteľne, tak nelogicky“.  Ak sa vám do života dostáva niečo a vaša intuícia pri tom spozornie, máte pocit že vás to kdesi v hĺbke vás samých a nelogicky oslovilo, rovno k tomu vykročte. Áno, to znamená, že to máme vnímať srdcom.

Ak ku niečomu máme prísť, tak Zámer sveta nám opakovane dáva šance, aby sme k tomu vykročili. Je to zvláštny princíp – čo k tebe má prísť, to sa Ti opakovane pletie do cesty – „venuj tomu pozornosť“ hovorí Zámer sveta. Musíme ale vedieť odlíšiť pravé ako „opakované pletenie sa do cesty“  – to je ponúkanie nového, nie motanie sa v minulosti a neschopnosť sa jej pustiť.

Na ceste ku tomu pre nás v živote pravému bývajú skúšky našej zrelosti. Niekedy preto vznikajú na tej ceste prekážky a akoby sme sa ku pravému nevedeli dostať, vtedy pomáha jediné – že sa snažíme stať belšími, čistiť sami seba – prehlbovať svoju láskavosť a svoju úctu, a tým aj svoju pokoru. Vlastne dlho trvalo kým mi doplo, ako sa ku pokore dostávame cez láskavosť a úctu, až v jednej chvíli som to začala vnímať.

Ak cítime, že nás k niečomu ťahá a začneme to posudzovať, tak sa nám to môže javiť ako nie vhodné, no je to kvôli našim predsudkom  v jej pozadí je nedôvera voči Zámeru sveta. Tie pravé veci si vyžadujú pristupovať ku nim bez strachu a s úctou.

Ponúkanie vecí pre nás pravých Zámer sveta robí tak, aby sme rástli. Aby sme neposudzovali – preto to pravé si na začiatku vyžaduje prekonanie našej hranice. Niekedy nás postaví do situácie voľby z dvoch možností – a pravá je tá ťažšia cesta, falošné lákadlo sa javí „lepšou voľbou“. To kvôli tomu, aby sme dokázali odlíšiť pravé a nepravé a zanechať predsudky.

Je to ako tá hra na posilňovanie dôvery v skupine, že sa pustíte strachu a nedôvery, voľne padáte dozadu, pritom ostatní vás zachytia. Preto sa ku pravému dostáva tak málo ľudí. Lebo máme málo dôvery. Posudzujeme správnosť a nesprávnosť ponuky Zámeru sveta, a sprevádzajú nás ako barličky naše predsudky.

Jednoducho nám po celý čas Zámer sveta hovorí „Veríš mi? Tak poď k tomu pravému…“

Toľko z môjho poznania nateraz, aby som ešte i koláč s čiernymi ríbezľami upiecť stihla, kým začne ten seminár…

 

Elena

 

P. S.:

Dám z tej knihy Srdce šamana náhodne otvorenie stránky a myšlienku z nej? S úctou k Villoldovi za jeho láskavosť…

Láska je podstatou Prapôvodného svetla…

Fúha, neviem čo to hovorí vám, ale mne to hovorí teraz veľa…

 

Podelím sa s vami aj o link – tak mi to nejako priplávalo teraz – ešte dnes beží ten seminár do večera. Tak možno niekoho z vás k nemu Zámer sveta privoláva…

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Falbertovilloldocesko.com%2Foptin%3Futm_source%3Dfacebook%26utm_medium%3Dcpc%26utm_campaign%3Dvia-cs-k1-l2%26fbclid%3DIwAR1enbzG9wsI8COkvf6OdtPEYRQrpooSV2I6nvhlt2nbOpkj339Hglu8UFU&h=AT2zmqsCjKQkMnU0W1dUPYG_6d7jZhCvPTqQEO4XuPogvFXcUjw5lDme3HrnhXv8WOijY0xPzX7pnEJuKvdeFnCg1LklCTJr5OPEaOkkcuGu8HVLNVQF48LaOgN5DR9OE6Pikg

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9031123x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív