Založ si blog

S 4. – Záchrancovia Zeme. . .

Poznáte psychologický obrázok, na ktorom je strom a na ňom ľudia s pílkami a otázkou je, ktorý z nich je najhlúpejší?

Tí ľudia pília konáre pod niekým iným zakaždým, až na jedného, ten píli konár pod sebou.

Nie je to scifi, že ľudstvo si svojou bezohľadnosťou voči Zemi zavarilo. A nielen sebe, žiaľ, najviac na to doplácajú tí, ktorí to spôsobujú najmenej – zvieratá a domorodé kmene.

 

Navrhované opatrenia a predstavy  z tej nedávnej klimatickej seansy ťažko komentovať – lebo na niektoré ľudstvo nie je pripravené a ochotné ich realizovať, iné sú nereálne.

  • Myslím, že žiť z nepodmieneného príjmu  vo výške, akú by garantoval tento štát, by sa dalo len v sulíkovskej predstave garantovanej dennej misky polievky a prístrešku.
  • A predstava, že by veľkokapitál obmedzil svoje ryžoviská je smiešna.
  • Ani na ochotu jednotlivcov sa uskromniť by som nestavila – lebo taká záchrana Zeme by nemohla fungovať ako náš solidárny systém, že jedni ustavične dávajú a druhí iba berú a berú…

Život ľudstva je sebazničujúci, konár pod sebou píliaci – a nie je to najviac o vládach a kapitále, ale práve o každom z nás. Lebo mnohí nie sú ochotní sa uskromniť, nekonať sebecky a byť zodpovední. Čo myslíte, koľkí by boli ochotní trebárs prestať jesť mäso, busom a nie cestovať denne autom, či prestať lietať lietadlami? No vidíte.

Užívanie si a poživačnosť sa stali mantrou dneška, a to bez ohľadu na to, čo to spôsobí.

  • I táto covidová situácia nám ukazuje, ako niektorí nemajú nielen schopnosť anticipovať, ale ani ohľad na kohokoľvek. A tak sa vytrepú na zahraničnú dovolenku v tretej vlne, prilezú s nákazou a šíria ju tu.
  • Vidím to i v bežnom živote, kde niektoré ženy prezentujú aj mediálne zvrátenú filozofiu, že ony nerobia nič zlé, keď nadväzujú vzťah so ženatým chlapom, lebo to on má záväzky a ona môže robiť čo chce. Kde sú ľudia schopní „podnikať“ okrádaním iných či ich využívaním. Kde ukradnú mŕtvemu z krku zlatú retiazku v nemocnici, ako v minulotýždňovom prípade.

A tak je tu slepá ulička – lebo vyspelé krajiny nemôžu upustiť z predstavy neustále rastúceho HDP a zisku a pokroku. A mnohí ľudia si neuberú z dosiahnutého pohodlia, ktorý pokladajú za životný štandard.

Vlastne nad tým v poslednom čase uvažujem veľa – lebo nepokladám za dobrý životný štýl, v ktorom z každého týždňa viac ako tri dni pracujeme na štát a solidárny systém. Uvedomujem si, o koľko nášho času nás takto oberajú, a že by sme mohli robiť mnoho zmysluplných vecí, keby sme niektorí nedreli  desiatky rokov doslova otrocky. Iste, v pozadí mám už jasnú predstavu v štýle „povedz mi, čo by si robila najradšej“ – ja by som rada tvorila veľký projekt, popritom budovala záhradku a pomocou nej cestu k sebestačnosti.

 

Práve táto doba covidová nám umožňuje vnímať všetko toto intenzívnejšie. Ukazuje nám, nakoľko nebezpečné je pre nás byť v blízkosti niektorých ľudí. Covidnákaza je len symptóm, ktorý nám to má ukázať. Nemyslím teraz, že nás môžu nakaziť covidom – ale nakaziť svojou bezohľadnosťou, ľahostajnosťou voči iným  a sebeckým prístupom – a že nám to hodnotovo znormálnie.

Na druhej strane covid nám prináša poznanie, nakoľko sme previazaní s inými a ako im naše bezohľadné správanie ublíži. Môžeme mávnuť rukou a bagatelizovať, že azda by sme nesedeli v karanténe, že máme právo sexovať kdekoľvek a s kýmkoľvek, či  správať sa, ako sa nám zapáči. Neakceptujeme svoje morálne záväzky, nevnímame morálny úpadok a jeho dôsledky. Nejde mi o odsudzovanie tých ľudí, ale o pripomenutie si hodnôt, ktoré sú pre mňa dôležité, že sa nechcem prispôsobiť „moderne“ a prísť o ne. Nech som nein a netrendy, pre mňa je v živote cenná vernosť, spoľahlivosť, čestnosť, ohľaduplnosť a láskavosť.

Našimi činmi formujeme svet, no nechceme to vidieť.

Veru, reči o záchrane Zeme  sú dnes in – hoci si ich producenti neuvedomujú, že zachraňovať treba ich samých.

 

Elena

 

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9024407x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív