Založ si blog

V MENE SYNA 1. – Je postoj „chybička se vloudila“ akceptovateľný u lekárov?

Skutočne ma desí tá filozofia v spoločnosti, ktorá sa rozmáha na Slovensku vo vzťahu ku medializovaným prípadom pochybení v zdravotníctve s následkom smrti pacienta. Pripadá mi bagatelizujúca úmrtia našich detí, rodičov, partnerov či iných najbližších ľudí v dôsledku neposkytnutia potrebnej zdravotnej starostlivosti.

V duchu filozofie „sme predsa všetci ľudia, a máme právo robiť chyby“ či „nikto nie je neomylný“ sa úmrtia našich blízkych, zavinené nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou zo strany lekárov, berú v tejto spoločnosti, ako by to bolo niečo prirodzené a samozrejmé, s čím treba priebežne jednoducho rátať.

A pritom pacientov, ktorí ešte mohli žiť, no už sú mŕtvi práve v dôsledku nekvalitne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, podľa medializovaných informácií u nás pribúda. Len za minulý rok dostal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyše 1600 podnetov ohľadne podozrenia na problémy v poskytovanej zdravotnej starostlivosti, t. j. ide o viac ako 4 podozrenia na pochybenia v zdravotníctve denne.

Tí, ktorí sledujú správy a informácie v slovenských médiách len v priebehu ostatných dvoch mesiacov mohli počuť o viacerých úmrtiach ľudí, zapríčinených nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou zo strany nemocníc.

Medzi nich patrí aj môj syn.

Ľutujem, ale nemôžem sa stotožniť s filozofiou „chybička se vloudila“.

Je predsa rozdiel, či svojou nedôslednosťou spôsobíte presolenie polievky alebo zabijete človeka. To prvé je síce nepríjemné, ale napraviteľné. To druhé nie.
Nemožno preto z môjho pohľadu rovnako pristupovať k obom druhom vzniknutých chýb.

Žiadam nulovú toleranciu spoločnosti voči pochybeniam lekárov – veď ide o ľudské životy. Ich omyly už nemožno napraviť a drastickým spôsobom ovplyvňujú život nielen samotného pacienta (respektíve jeho smrť), ale celoživotne tragicky zasahujú aj životy jeho blízkych v rôznych oblastiach. O tom by mohli rozprávať mnohí z nás.

Navyše – slovenskí lekári si vybojovali (otvorene povedané – vydieraním štátu získali!!!) platy nadštandardné k platom ostatných profesií v našej spoločnosti, takže podľa môjho názoru by aj preto mali svoj výkon úmerne tomu poskytovať nadštandardne bezchybne oproti ostatným profesiám. Vtedy sa oháňali náročnosťou a zodpovednosťou svojej profesie za životy a zdravie pacientov.
Hej, uvedomujem si, že nie všetci lekári stáli v radoch vydieračov „bojujúcich za svoje oprávnené platové požiadavky“ (tie by som pokladala za oprávnené, ak by sa zvyšovali platy všetkých profesií v tomto štáte na dôstojnejšiu úroveň). Rovnako si uvedomujem, že nie všetci lekári sa správajú nečestne a bezohľadne, či zanedbávajúco voči svojim pacientom. Za ľudský prístup a záujem o môjho syna aj týmto úprimne ďakujem pani doktorke, ktorá moje dieťa mala v starostlivosti ako detská neurologička.
Ibaže je aj druhá skupina lekárov – tí, ktorí svojim nezodpovedným či neodborným konaním zavinia smrť niekoho nám blízkeho, spravili si zo svojho pracovného miesta viacúväzkový biznis a nimi zavinené úmrtie pacienta, ktorý im zveril do rúk svoj život a zdravie, je pre nich „chybou, na ktorú má každý nárok“.

A ja hovorím – NIE. Dosť.
Nemyslím si, že by sme mali akceptovať takýto postoj, ktorý nám tu niekto v spoločnosti predkladá ako samozrejmosť. Je to pohodlná filozofia, bohužiaľ – výhodná len pre jednu stranu.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska v médiách uvádza, že možno nebudeme mať za 10 rokov lekárov ochotných operovať kvôli neochote riskovať následky za pochybenia, pokladám to za zavádzajúce tvrdenie. A vyhlásil tiež, že už 25 rokov hovoria o chýbajúcich štandardoch diagnostických postupov ako vhodných krokoch, podľa ktorých by lekári mali vyšetrovať a liečiť. Nuž, mali za ten čas sami už dávno podobné štandardy zostaviť ako Asociáciou pre lekárov odporúčané postupy, aby znížili riziko ohrozenia či poškodenia pacientov.

Žiadam nulovú toleranciu spoločnosti voči pochybeniam lekárov s následkom úmrtia pacienta či závažného poškodenia jeho zdravia. O trestoch za pochybenia lekárov, ktoré v súčasnosti môžu dostať a o ich primeranosti nabudúce.

 

Predná Hora, 1. máj 2014

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9019803x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie