Založ si blog

Zlatobyľ 5. – Tibi. . .

Veru, nové slovo som sa naučila  – zaspomínala som rozveselene na štvrtkovú tornaľskú služobnú cestu. Sladká chuť čokolády s hruškovou plnkou ma drží v prítomnom okamihu v tejto chvíli, hmmmm…

A filozofujem o kontinuite prítomnosti s minulosťou a budúcnosťou.

 

Pritomnosť…

Celý deň som včera bola „tu a teraz“. Užívala som si okamihy víkendového dňa – hrejivé slnečné lúče, voňavý vzduch, vietor rozvieval lístim stromov úbočia pod balkónom divokú melódiu. Ach, tak dávno cesta do práce a z práce je jediný spôsob, ako som v kontakte s prírodou. Výsledkom včerajšieho „tu a teraz“ je balkón s vysadenými muškátmi a netýkavkami, cibuľkou, paradajkami a majoránom. A pravdaže i zasiate kapucínky, bez nich by sa mi leto na našom balkóne nerátalo. Aj slnečnice, aksamietnice a krásky. A kríčková fazuľka a kôpor, pravdaže, kôpor nemôžem vynechať.. Hlávky niektorých sa unavene skláňajú k zemi po čerstvej výsadbe, no ďalšié už stoja vzpriamene, rozradostnené nádherným výhľadom z balkóna.

Môj dominantný analyzátor je zrakovo-dotykový, takže v „tu a teraz“ intenzívne vnímam horizont a hru svetiel a tieňov, paletu farieb prírody a letiace oblaky. Ale včera som sústredila pozornosť na zvuky prírody. Len čo zatíchla kosačka na trávu, lebo i tu objavili podaktorí výdobytky techniky a trávu vysekávajú – ja ten zostrih volám „na zúfalo“ – rozoznel sa krajinou vtáčí štebot a dych vetra korunami stromov. Rozhovor prírody, či hudba života?

 

Budúcnosť…

Iste, žijeme v prítomnosti, no sny živia našu dušu. Ja ako Vodnár som veľký snílek. Mám veľké sny, no naučila som sa tešiť z naozaj malých vecí, vážiť si ich v priebehu rokov života.

, ako sa zasa veci hýbu. Štvrtkovú otázku mojej kamarátky či ideme na ten výlet v pondelok alebo v stredu som nezachytila koincidenčne. No piatkovu Jankinu otázku,kedy ideme na Červenicu, sprevádzal tichý smiech Zámeru sveta – konečne som si všimla koincidenciu. V pondelok ten výlet dáme, cítila som jasne, a vo štvrtok alebo piatok konečne Brdárka. Červenica azda druhý júnový týždeň. Tak uvidíme, ako sa to poskladá.

A tak môj hnedý klobúk už na zajtrajšok čaká pripravený na stolíku v spálni.

 

Minulosť…

Minulosť je náš veľký učiteľ, ak sa z nej dokážeme poučiť. Nie som zástanca ďalších a ďalších šancí, kedy sa človek nedokáže pustiť minulosti. Toho pravého človeka, ktorý nás sprevádza stáročiami, niekedy hľadáme hodne dlho – ale je ako zámok a kľúč.

Uvažujem v tejto chvíli o rozsahu zmeny, ktorá u nás v určitej životnej situácii nastane, ak sa vymedzíme oproti minulosti, keď príjmeme jej posolstvo. Pripadá mi tá zmena taká výrazná,  ako by sme v niektorých životných situáciách prekročili do paralelného vesmíru, kde žije iná verzia nášho ja Uvedomujem si u seba, ako som vo vzťahu ku ľuďom od bezbrehej tolerancie prešla ku jasnému nastaveniu hraníc a vedomé ubližovanie netolerujem. Zmenu vzťahu ku ľuďom a presun hraníc, ujasnenie hodnôt však v rámci životných skúseností možno logicky chápať.

Ale zároveň prebiehajú zmeny v ďalších oblastiach.  Zdanlivo banálne, logicky nevysvetliteľné – a pritom také hlboké… Prezradím vám, nikdy som nemala rada hrušky. Ale posledný rok hruškový džús forever. Aj na tenko nakrájané plátky hrušky – vychutnávam si ich zvláštnu sladkosť. A vo štvrtok, no to som i úžasnú čokoládu s hruškovou náplňou objavila. Áááá, tak maďarsky hovoriaci čitatelia majú už jasné, že Tibi nie je Tibor, ale hruška. A vy ostatní viete, aké nové slovo som sa naučila…

 

Elena

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba /

Huliak požičal SNS pred voľbami 220-tisíc eur, Nadácia Zastavme korupciu žiada vysvetlenie

07.05.2024 15:53

Jeho príjmy priznané v majetkových priznaniach za posledné roky nezodpovedajú takej vysokej sume.

APTOPIX Russia Putin Inauguration

Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

07.05.2024 15:33

Pokračovanie vojny, vystupňovanie represií, možná mobilizácia a pokus o dobytie Charkova. Také sú očakávania expertov a kremeľských zasvätencov na začiatku ďalšieho funkčného obdobia Putina.

Moldova European Union

Moldavsko si chce pred vstupom do EÚ pričleniť Podnestersko, prezradila Sanduová

07.05.2024 14:48

Od roku 1995 je v Podnestersku rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,863
Celková čítanosť: 9038593x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív