Založ si blog

Raz 1. – Sulíkovi radi zamávate. . .

Ach, som rada, že to nemusím označiť ja – a urobil to niekto iný. Že sú ľudia, ktorí jasne vidia problém a hovoria o ňom. Lebo ja ten problém tiež vidím a myslím, že ho treba pomenovať otvorene.

Keď si ho uvedomíte, myslím že Sulíkovi radi zamávate…

 

Veľmi jasne problém pomenoval článok v Pravde

https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/638013-dochodkovy-navrh-sas-je-hrozbou-pre-penzistov/

ktorý popisuje dôchodkový návrh SaS. Vychádza z finančnej udržateľnosti systému dôchodkov ako cieľa,  cieľom dôchodkového systému je ale primerané zabezpečenie dôchodcov v starobe. Tou vetou Braňo Ondruš, autor článku, jednoducho vystihol podstatu problému.

Ja to poviem ešte jednoduchšie – Sulík na vás, dôchodcovia, kašle.

Svojim návrhom potvrdil, že som mu nijako nekrivdila nedávno v blogu Tí, ktorých si možno kúpiť, kde som ho označila ako človeka  bez najmenšej snahy vidieť svoju  spoluzodpovednosť za kohokoľvek.

 

V čom spočíva Sulíkova „inovácia“?

V súčasnosti sa dôchodky valorizovať každý rok musia v každom prípade, ak Sociálna poisťovňa na to nemá dosť peňazí, za jej platobnú schopnosť zodpovedá štát a garantuje ju dotáciou zo štátneho rozpočtu. Podľa Sulíka by aj dôchodcovskú infláciu dostali dôchodcovia, len ak by bolo v systéme peňazí dosť. No načo by ste prispievali do takého systému?

Ondruš to trefne vystihol, že

SaS ignoruje fakt, že I. pilier je poistným systémom. Za zaplatené poistné očakávate jasné finančné krytie poistnej udalosti. Ešte som nevidel úspešnú poisťovňu, ktorá klientom vopred oznámi, že peniaze im v budúcnosti vyplatí, iba ak v tom čase získa dosť peňazí od iných poistencov.

 

Nejdem ani komentovať ďalšie veľkolepé „vylepšenia dôchodkového systému a la Sulík“ – ako možnosť vybrať peniaze z druhého piliera naraz. Bolo by to v poriadku, ak tie peniaze vkladáte  na svoj účet v banke, ale dôchodok má mať dlhodobý charakter, takže vybrať tie peniaze a minúť ich znamená, že vás budú musieť zachraňovať daňoví poplatníci. Alebo vám dá podpísať Sulík pri tom výbere prehlásenie, že nebudete od nikoho nič žiadať – lebo mu bude úplne jedno, čo sa s vami stane?

 

Veru, ak pochopíte ako by ste v tom jeho dôchodkovom systéme dopadli, radi mu budúci týždeň zamávate…

 

 

Elena

 

K diskusii    Ak tu niekto trepe hlúposti, nie som to ja. Návrh reformy je z dielne SaS. A nie, nie som dôchodkyňa, tým ostali už len oči pre plač, a ďalej ani nedopoviem čo ešte, ak časť národa bude voliť takto hlúpo aj nabudúce.

Ale s tou červenou, yamdok48 si náhodou celkom trafil, to je fakt – odkedy Dzurinda začal vykladať, že modrá je dobrá, tak preferujem všetky ostatné farby…

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028525x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív