Založ si blog

Dalasair 8. – Všetci draci nášho života. . .

Je to zaujímavá kniha, už som ju kedysi v blogu spomenula. A včera večer sa mi ocitla v rukách znovu. Za názvom „všetci draci nášho života“ sa skrýva  paleta príbehov o životných kopancoch a tragédiách, ktoré ľudí vystavili skúške, ako ich zvládnu. Smrť dvoch malých dcér, ťažká choroba, oslepnutie, strata postavenia, peňazí, rozvod, nezamestnanosť,…

Ach, prečo to pomenovali že draci –  to sú predsa úžasné zvieratá, zauvažovala som. I dračie dýchnutie do života je úžasné – ozval sa tíško  Zámer sveta – očistí a odhalí pravdu o človeku. Či sú veci, pri ktorých dokáže stáť pevne, celým srdcom. O čo sa oprie, ak drak dýchne do jeho života silno. A čo do svojho života postaví, ak dračí dych mnohé z jeho života vymetie.

Prikývla som. Jeho slovám i knihe. Primitívne národy majú rituálne skúšky, ktoré im pomohli vykročiť ku dospelosti, lebo na rozdiel od nás chápu, že dospelým sa človek nestáva tým, že dovŕši určitý vek. Iniciácia a zasväcovanie sú podstatou tých rituálov,  pri nich sa hovorí o prechode zmenou až natoľko, že absolvovaním rituálu človek dostáva nové meno, akoby sa znovu narodil.

Myslím, že také knihy by mali v škole deti rozoberať namiesto integrálov či kvadratických rovníc – tie som v živote nepoužila. Zato v knihe je veľa múdrych vecí, ktoré na základe prežitých skúseností vnímam. Kniha hovorí o tom, že najťažšou životnou traumou je smrť dieťaťa, lebo berie rodičom budúcnosť, a zanecháva v nich pocit viny, že nesplnili svoju povinnosť a nedokázali uchrániť svoje dieťa. Tiež kniha poukazuje na relativizáciu utrpenia v našich očiach na príklade ženy, ktorá vnímala rok 1939 ako zlý nie na základe vzniku svetovej vojny a utrpenia miliónov ľudí, ale na základe toho, lebo jej vtedy umrel pes. Myslím, že v ťažkých časoch je dôležité neupnúť sa iba do vlastnej bolesti a nepokladať ju za najväčšiu na svete, ale vidieť aj bolesť iných. V tej knihe žena, ktorej dve malé dcérky zahynuli pri autonehode, hovorí s úctou o bolesti rodičov detí, ktoré niekto zabil úmyselne a pred smrťou trpeli, lebo im ubližoval – že to majú oveľa ťažšie ako ona.

 

Draci nášho života nás môžu kadečo naučiť. A s odstupom času vnímame ich cenné dary – pomáhajú nám žiť pravdivejšie, a mať viac úcty k sebe.

I teraz prichádzajú ťažké časy – dumala som o tom pri varení krupicovej kaše dieťaťu večer. Ľudia si zvykli na istý životný štandard, no ako dali včera večerné televízne noviny, naše zdražovanie je v pomere ku platom najvyššie v  EU z hľadiska cien energií i potravín. A to nám ešte pribúda nelegálnych migrantov, tisíce sú ich u nás. Skladáme sa na miliardu a pol Ukrajine každý mesiac, ktorú jej EÚ posiela – a vraj to chcú Ukrajinci zvýšiť na 5 miliárd. Kde nám uberú, len aby bolo z čoho „solidarizovať“? Kto a ako splatí tie obrovské dlhy, ktoré nám navliekli na krk?

No popri tomto celospoločenskom kontexte má tá situácia i osobný význam pre každého z nás. Pomáha nám predefinovať náš život a spevniť jeho hranice. Zámer sveta šepká – povedz mi, čo spravíš, aby si prežil. Povedz mi, čo spravíš, aby si bol v tejto situácii šťastný. Povedz mi, komu budeš veriť.

 

 

Elena

 

K diskusii   Milan 1 Nemyslíš si, že by som si knihu vymyslela, alebo áno? Stačilo si to dať do češtiny.

https://www.databazeknih.cz/knihy/vsichni-draci-naseho-zivota-167812

 

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9031411x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív