Založ si blog

Čas pravdy 9. – Otázky okolo smrti generála Lučanského. . .

Prísľub prokuratúry, že anonymizovanú záverečnú správu z vyšetrovania smrti generála Lučanského zverejní na webe, sa dosiaľ nenaplnil.
Hoci sú to práve dnes dva roky od jeho záhadného samoobesenia. V nasledujúci deň, teda 30. decembra 2020, napokon zomrel.
Ako podotýka článok v linku
definitívne závery vyšetrovania mali vyvrátiť pochybnosti skeptikov, ktorí hľadali v prípade cudzie zavinenie. Prokurátori sľubovali verejnosti všetky podrobnosti kauzy, ku ktorým sa nedostali na tlačovej besede.

A kde nič – tu nič.

 

Nepovedia nič oni, poviem pár slov ja. Pripomeňme si, že zavedenie kamerového systému v slovenských väzniciach sme realizovali. Toto opatrenie reaguje aj na incident v košickej väznici, kedy dozorcovia ponižovali odsúdených.

Podľa zmeny zákona o výkone väzby a výkone trestu možno na účely ochrany života a zdravia obvinených, odsúdených, príslušníkov zboru justičnej stráže a iných osôb vybaviť niektoré cely kamerovým systémom,“ uviedol Adrián Baláž, riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže. – ako hovorí článok v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/305795-vaezni-budu-pod-dohladom-kamier/

Bude monitorovať priestory, v ktorých sa nachádzajú problematickí väzni. Kamery budú monitorovať nielen správanie samotných väzňov, ale aj väzenských dozorcov. Obrazové a zvukové záznamy budú môcť byť použité ako dôkazy v trestných alebo disciplinárnych konaniach. Podľa zákona môžu byť kamery v miestnostiach, kde sú umiestnení väzni, ktorí sú agresívni a ohrozujú spoluväzňov či stráž. V celách, kde si väzni odpykávajú disciplinárny trest a samoväzbu, či v celách, kde sedia chránení svedkovia. Tiež v celách s bezpečnostným režimom či celách, kde sedia väzni so špeciálnym zaobchádzaním, napríklad odsúdení, pri ktorých súd rozhodol o ich ochrannom liečení, či v celách v uzavretom oddelení. Väzni musia byť oboznámení s tým, že cela je monitorovaná kamerou.

 

Jaj, počkajte, zabudla som vás upozorniť, že to bolo nie teraz, ale už v roku 2014.

To mali teda hodne času, aby ten kamerový systém spravili vo väzniciach poriadne, nie? Pozrite si väzenskú ročenku, koľko sa vynakladá na basy,  z toľkých peňazí by nemal byť problém zaistiť funkčný kamerový systém.

 

Takže na cele väzňa ako bol generál Lučanský – minimálne od jeho samoúrazu oka – podľa mňa kamera určite byť mala.

A čo dodať k tomu, že bol vraj nedostatočne funkčný aj kamerový systém chodby pri jeho cele?

Nuž, ja mám rada rozprávky od Rúfusa, nie od predstaviteľov väzenského zboru…

 

 

Elena

 

K diskusii  moj.pokus  však daj link, pozrieme…

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9032105x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív