Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 5. – Posilvestrovsky. . .

Kráčala som predvčerajším skorým ránom do práce. Prázdne fľaše sa váľali po chodníku už po vystúpení z busu. Popri mestskom úrade som prechádzala opatrne, obchádzajúc kopy črepov. Ako dobre, že nežijem v meste, pomyslela som si vďačne s predstavou, ako tu podaktorí silvestrovsky vystrájali.

Zauvažovala som – skutočne by ožrani mali silvestrovať na verejných priestranstvách so sklenenými fľašami v rukách? Sú mestá, kde už dávno minimalizovali riziká tým, že na verejné priestranstva môžu nosiť alkohol len v papierových krabiciach. Je len otázka náhody, ak sa nikomu v takej situácii, keď niekto trieska sklenené fľaše, nič nestane.

 

A silvestrovanie sa podpísalo zrejme i pod nešťastie kopy ľudí. Ako uvádza článok v linku

https://bratislava.zoznam.sk/mimoriadna-sprava-pyrotechnika-chlapcovi-vazne-poskodila-zrak-a-amputovala-prsty-na-ruke/

Primitívi si zaohňostrovali – a kopa ľudí zrejme ich vinou prišla o strechu nad hlavou, aj o celý majetok

https://www1.pluska.sk/regiony/noc-hrozy-tohtorocny-silvester-mlady-par-nikdy-nezabudne-prisli-sme-vsetko?utm_source=fbINTERN&utm_medium=p1d&utm_campaign=fanpageP1D&fbclid=IwAR3eWCpACoofBOeBXQ1j_wOX6hyEzUoiNzr4HYCQi70KPJIxXTzn05D6jIE

Som skutočne zvedava – ak sa potvrdí, že požiar bytového domu spôsobila pyrotechnika, prihlásia sa čestne tí, čo ju tam vtedy odpaľovali a uhradia vzniknutú škodu? Akosi tomu neverím.

Jednej z tých rodín zhorel dokonca kyslíkový prístroj pre ich syna.

https://nitra.dnes24.sk/rodina-potrebuje-kyslikovy-pristroj-pre-choreho-syna-zhorel-mu-v-byte-pri-poziari-427487?fbclid=IwAR3gVubu0Y336ebxE3OQLHknbvO3UxwZWH5I9defX0C-nKQwPUUUJEq0Q6E

Skutočne preto, aby si zopár zrejme nie triezvych ľudí povyrazilo trieskaním pyrotechniky, majú ako dôsledok ich nezodpovedného konania iní ľudi dlhodobo zažívať problémy a utrpenie?

 

Je to presne o tom, že pyromani vykrikujú ako máme byť my ostatní ohľaduplní ku ich zvrátenej a nás ostatných poškodzujúcej forme osláv nového roka. Ale ich tolerancia je na bode nula, a rovnako aj ochota niesť potom zodpovednosť za spôsobenú škodu.

Pevne verím, že sa konečne vláda rozhýbe k činu – a budúci rok už bude bez ťažko traumatizovaných a pozabíjaných zvierat. A konečne budú ľudia silvestrovský večer tráviť pokojne, budú môcť vyjsť pokojne v silvestrovský večer na balkón bytu  i na ulicu s deťmi bez strachu, či im nejaký pyroman nespôsobí škodu na zdraví alebo majetku.

Lebo aj my sme tu doma – nielen tí, ktorí sa chcú ožierať, jačať a trieskať pyrotechniku.

A skutočne nerozumiem, prečo neplatia výrobcovia  a predajcovia pyrotechniky, aj jej nákupcovia a používatelia nejaký poplatok za znečisťovanie životného prostredia.

 

Elena

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,855
Celková čítanosť: 9011067x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie