Založ si blog

Antaon 2. – Povedz mi, čo naozaj chceš. . .

Čo vám poviem – musela som sa nad sebou vážne zamyslieť.

Blíži sa čas mojich narodenín. Pouvažuj, čo by si chcela, čo ti urobí radosť – zaznievalo už dlhšie od mojich detí.

Nuž som uvažovala. Čo by som chcela k  narodeninám – pýtala som sa sama seba. A nevedela som odpovedať.

Žeby môj obľúbený parfum? Hm, jeho dvojitá, sladkohorká duša je úžasná,  ale kúpim si ho sama. Netúžim po ničom, čo si neviem kúpiť sama – na dráhu zlatokopky by som sa nevydala.

Nie som ani nákupná maniačka – citrónový šál  za 5 eur mi ako jediný tohtoročný výpredajový kúsok šatník doplnil, i to len ako dorovnanie ceny pre bezplatné poštovné, lebo som kupovala dcére darček k meninám.

Možno by som chcela myrtu v kvetináči, napadlo mi, ale tú si kúpim v máji, doplnila som prakticky. Chcela by som dom so záhradou, ale keďže ešte stále neviem kde ho chcem mať, tak je to len neurčité a časovo neohraničené prianie.

Narodeniny budú okrúhle, a tak otázka detí – povedz, čo by si chcela – zaznievala opakovane.

Nakoniec som deťom čosi vymyslela, ale otázka mi zostala.

 

Čo by si naozaj chcela – položil mi otázku Zámer sveta.

Ísť na Brdárku, prečo si ma tam nenechal ísť? odpovedala som nešťastne, lebo sneh sa nedávno tu v horách navalil a tým mi skrížil plány. A prisypáva zasa. Ak nám niekto sneh závidí, pokojne si ho príďte zobrať. Všetok.

A hej, fotky sú moje, z Brdárky, ako inak.

 

 

Nechám Ťa tam ísť, ak chceš, ale nie utekať – odpovedal Zámer sveta vševedúco. A ukázal mi o Brdárke naozaj zaujímavé veci.

Je to úžasné, to som ani netušila, povedala som s úprimným záujmom.

Prihodil mi aj videjko od Pekovej, kde vykladá, že svet je hologram a o prepojení medzi ľuďmi.

Kedysi som pomáhala každému ako som vládala, ale sú ľudia, ktorí sú bez mihnutia oka ubližujú iným a hrajú falošné hry. Zhnusil sa mi kvôli nim aj solidárny systém, nechcem strácať môj čas pre nečestných ľudí. Sú takí, ktorým pomáham a vždy budem – ľudia s postihnutím, autisti, zvieratá. Šlápoty a darebáci všetkého druhu nech si žijú, ale nechcem s nimi solidarizovať, ani nijako im pomáhať.

Nie, nie, nie – pozrela som Zámeru sveta do tváre – môj svet nie je pre všetkých.

Musíš sa vrátiť k dôvere – povedal Zámer sveta smutne. Má pravdu – už takmer stále i v blogu unikám do neosobných politických tém, čo tiež súvisí s mojou stratou dôvery k ľuďom. Je málo chvíľ, kedy dám nazrieť za záves.

Pozri, rada by som zasa dôverovala tak bezhranične ako kedysi, celým svojim srdcom, no dnes viem, že dôverovať možno iba dôveryhodne konajúcim – odpovedala som Zámeru sveta unavene.

Začni tým, že pootvoríš dvierka srdca a povieš mi, čo by ti ozaj urobilo radosť, povedal Zámer sveta milo.

Hm, zamyslela som sa úprimne – čo by mi naozaj urobilo radosť? Nechcem troje krásne šaty ako princezná so zlatou hviezdou – postačí mi jeden veľký hodvábny šál ako letný deň. Áno, presne to chcem, budem ho nosiť ako prehoz okolo ramien, ľahunký a nežne modrý, so zlatistými zábleskami slnka. So zlatožltými kvetmi púpav a bielymi hlávkami odkvitnutých púpav, z ktorých odlietajú semienka do diaľky. Áno, presne taký, uvedomila som si, že presne po takom šáli túžim.

Zámer sveta sa usmial – konečne sa zrodilo znovu nejaké prianie v hĺbke tvojho srdca.

Je to fakt, od Maroškovej smrti som prestala čokoľvek chcieť. Ale ten ručne maľovaný hodvábny šál teraz – ten naozaj chcem.

No a ľudia, pokračoval Zámer sveta.

Nechcem v mojom svete nikoho, kto nie je čestný a dôveryhodný, povedala som.

A ešte čo? dodal.

Chcem niekoho, s kým by som sa mohla smiať, lebo má rovnaký zmysel pre humor ako ja. Niekoho rovnako šialeného ako ja. Niekoho so zmyslom pre recesiu, milujúceho draky. Princa a draka, no Johna, zašepkala som.

Johna? opýtal sa Zámer sveta so smiechom.

Áno, Johna, prisvedčila som pobavene.

Dobre, tak sa pozri, usmial sa Zámer sveta.

A zrazu bol John U Šialenca, aj v knihobote. A ďalší deň už na ceste ku mne.

Hej, John Moore. Jednu z jeho kníh mám už hodne dávno – s názvom Zabij a zachraň. Pri jej prvom čítaní som sa smiala nahlas. Teraz  na kôpke uložené sú Hrdinstvá pro začátečníky, Nepohledný princ a Zlý princ Charlie, a čakajú, kým budem mať čas ich prečítať.

A na vrchu tej knižnej kôpky na mňa žmurká jeho Osud horší než draci. Prezradím vám, že hovorí o tom, že iba jedna vec je desivejšia ako zabiť obrovského oheň chŕliaceho draka – a to zabiť nesprávneho oheň chŕliaceho obrovského draka. Presne to sa stane sirovi Terrymu, ktorý túži zabiť draka a získať ruku krásnej princezny. Draka síce zabil a získal princezninu ruku, no prehliadol zmenu hraníc katastra a tak utĺkol draka susednej krajiny. Tam je síce tiež ako odmena za zabitie draka prisľúbená ruka princezny s kráľovstvom, ibaže namiesto spanilej princezny Glórie je tam princezná Trhlá Jana.

Tým začína príbeh. A ja sa moc teším, že ho budem čítať budúci víkend, to už azda budem mať chvíľu času na oddych.

Ach, áno, na to sa naozaj úprimne teším…

 

Elena

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9031191x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív