Založ si blog

Antaon 5. – Ten pravý princ. . .

Ach, to je ten pravý princ pre mňa, vzdychla som si nadšene – koná hrdinské skutky vyzbrojený iba čistým srdcom, diskutabilnou odvahou a výtlačkom Rukoväte praktického hrdinstva. 

Raz darmo, ako píše John Moore – nie každý muž sa narodí ako hrdina, niektorí k tomu potrebujú užívateľskú príručku. Pochabý humor svieti z jeho knihy Hrdinství pro začátečníky, ktorú som vzala do ruky v podvečere a dočítala pred chvíľou v temnom hukote vetra za oknom.

Princ Kevin Timberline, hlavný hrdina Moorovej knihy Hrdinství pro začátečníky, sa mi páči viac ako Neodolateľný, korunný princ a profesionálny hrdina z Moorovej knihy Zabij a zachraň. Lebo  podľa mňa presne taký má byť pravý hrdina – má si vedieť úprimne priznať, že odvaha u neho kráča ruku v ruke so strachom, no napriek tomu vykročí – a jeho základnou devízou je čisté srdce.

Je to skutočne skvelá príručka, tá Rukoväť praktického hrdinstva aspoň podľa Moorovho popisu – podľa nej by ako prvý krok mal hrdina skúsiť lotra zložiť z bezpečnej vzdialenosti vhodnou zbraňou ďalekého doletu. No áno, od každého lotra bezpečnú vzdialenosť a zbraň ďalekého doletu, povedala som po prečítaní tej úžasnej rady Zámeru sveta.

Princ pokračujúcim príbehom vyzeral čoraz pravejšie – a vyhlásením  „zapisuj si, ktoré komplimenty sa Ti odo mňa páčia, keď mi dôjdu nové komplimenty,  budem Ti opakovať práve tie“  vyzeral úplne najpravejšie…

 

Hm, sú chvíle, kedy by sa rukoväť praktického hrdinstva hodila i mne, vzdychla som si úprimne po dočítaní.

Zámer sveta sa hlasno rozosmial – mám rád tvoj zmysel pre humor.

Myslím to vážne – zaprotestovala som. Moja odvaha je diskutabilná, aj dlhé vlasy sú minulosťou, dala som sa zostrihať pred týždňom nakrátko, a rozumu mi to nepridalo. Mojim ideálom sú naďalej pochabé dobrodružstvá, a ako najcennejšiu devízu uznávam čisté srdce. 

Veď ja tiež, zašepkal…

 

Elena

 

K diskusii  palenque  To je jednoduché odlíšiť, pravý princ chodí všade s tou Rukoväťou praktického hrdinstva…

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

EÚ / Európska únia /

Anketa s jednotkami eurokandidátok. Dokázali sme sa vysporiadať s členstvom v EÚ?

05.05.2024 08:00

Denník Pravda oslovil s rovnakými otázkami lídrov kandidátnych listín do Európskeho parlamentu, no niektoré politické subjekty neodpísali.

pravoslávny chrám, interiér, Nová Baňa

Pravoslávni kresťania slávia Paschu - Christovo zmŕtvychvstanie

05.05.2024 07:51

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete v nedeľu oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

vojna na Ukrajine, Rusko, Petrohrad

ONLINE: Kyjev s našou pomocu môže opäť útočiť v roku 2025, verí Biely dom

05.05.2024 07:25

Ukrajina so schválenou vojenskou pomocou Spojených štátov udrží obranu a v roku 2025 môže aj zaútočiť, uviedol Jake Sullivan.

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9030570x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív