Založ si blog

Antaon 7. – V tichu večera. . .

V tichu večera niekedy len tak sedíme a dívame sa na deň, ktorý práve odchádza.

Ako ja včera  – s horúcim kakaom, ktoré je môj druhý najobľúbenejší nápoj, hneď za hruškovým džúsom. S horúcou večerou – ak máte radi zeleninové jedlá, tak pečenú papriku so zapečeným taveným syrom a ajvarom, posypanú zelenou cibuľkou, by ste určite mali vyskúšať, je to rýchle a skvelé jedlo.

A so smiechom nad ďalšou v rade úžasných kníh Johna Moora. Tento raz o Karolíne, ktorá bozkávala žaby, aby našla zakliateho krásneho princa, za ktorého sa potom vydá. Tá stratégia jej aj vyšla a princa odčarovala od kliatby žabej podoby.

Ibaže to malo zádrhel – princ podľa nej nebol krásny, lebo nebol vysoký a svalnatý, a navyše nebol ani bohatý. Určite by som jej poradila, aby sa starala radšej o to, či je princ spoľahlivý, a bude pri nej v živote stáť pevne v zlých časoch. Ale raďte takej trúbe, ktorá zháňa princa peknučkého ako obrázok. Múdrieme životnými skúsenosťami, a tak až časom dokráčame ku pochopeniu, že namiesto výšky a svalov máme posudzovať čestnosť a láskavé srdce, Ani bohatstvo nie je tým pravým kritériom, za ktorým by sme sa mali hnať – ja by som určite uprednostnila chlieb s maslom a paradajkou s človekom, ktorý sa ku mne správa s úctou, pred lukratívnou večerou s arogantným a sebeckým primitívom.

Dej knihy plynul a ja som uvažovala, ako nedokážeme niekedy rozlíšiť pravé a nepravé. Koľko ľudí sa prevláča vzťahmi ako sadou hracích kariet – ááá, vytiahneme ďalšiu – túto, alebo túto, alebo hentú, alebo azda tamtú – no čo, vyjde to tento raz, bude to eso? Či nebodaj viacero naraz. Som rozhodne za inú vzťahovú stratégiu.

Vrátila som sa v myšlienkach ku štvrtkovému vraniemu blogu – bol to dôležitý úlomok poznania – iba srdce, ktoré sa nezmenilo za tisíc rokov, je to pravé. Iba také dokáže stáť pevne.  A zaujímavé indície mi k tomu úlomku poznania prichádzajú. Pravosť je schopnosť chápať jedinečnosť. Pravosť je schopnosť rozoznať správnu cestu. Pravosť je schopnosť poznať správny spôsob vykročenia ňou.

Je zvláštne, ako Zámer sveta krôčik za krôčikom tká príbehy – napísala som v tom blogu, Aj príbeh v knihe odhalil postupne, že na výpravy posielal kráľ najmladšieho syna nie preto, že by ho nemal rád. Hrdinom sa môže stať len ten, kto má potenciál byť hrdinom. Potvrdil sa zasa raz i moje poznanie, že moc v rukách si najmenej zaslúži ten, kto po nej túži.

Ale aj Karolína v knihe Johna Moora sa nakoniec ukázala ako nie až taká hlupaňa. Ako to už v rozprávkach býva, končilo všetko šťastne. V takých chvíľach si uvedomujem, ako to má Zámer sveta všetko dobre naplánované…

 

Elena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029128x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív