Založ si blog

Dokedy 8. – Ako SaS nápad nedotiahla. . .

SaS ťahá tému odluky od cirkvi v predvolebných časoch pred sebou znovu a znovu, ako kúzelník zajačiky z klobúka.

Tento nápad podporuje aj časť obyvateľov – nie sú veriaci, nechcú platiť cirkvi.

Ako uvádza článok v linku

https://www.pravnenoviny.sk/odluka-cirkvi-od-statu-ii-aktualna-pravna-uprava-financovania-cirkvi-a-nabozenskych-spolocnosti-v-slovenskej-republike

„EÚ tento problém vidí a má výhrady aj z hľadiska ľudských práv. Za polemické považuje, že cirkvi dostávajú peniaze všetkých občanov bez rozdielu ich presvedčenia“.

Ako článok uvádza

Charta základných práv Európskej únie v článku 10 (Sloboda myslenia, svedomia a náboženského vyznania) rieši otázku náboženstva v spoločnosti modernejšie, čo vyvolalo znepokojenie katolíckej cirkvi. Jej predstavitelia kritizovali Chartu za to, že je nábožensky neutrálna, a že sa vyslovene neprihlásila ku kresťanským tradíciám a hodnotám. Pre porovnanie dodáme, že ku kresťanským tradíciám a hodnotám sa hlási napríklad aj Preambula našej Ústavy SR.  

Pre bližšiu ilustráciu a pochopenie v Charte základných práv Európskej únie (čl. 10) sa uvádza: Sloboda myslenia, svedomia a náboženského vyznania: Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania.

 

Predstavte si, že by sme konečne urobili poriadok s peniazmi, ktoré idú od nás občanov KAMSI.

Že by sme ich delili na základe nášho presvedčenia. Bolo by to fajn, že? Pravdaže nie iba voči cirkvi, ale aj celkovo – však keď poriadok, tak poriadok. Nielen náboženské vyznanie, ale aj myslenie a svedomie, pekne vzoru tej charty aplikujme. Jedni budeme platiť príspevok zo svojich daní cirkvi, druhí nie, lebo nie sú veriaci.

No ale zasa na druhej strane ja sa nelyžujem, tak čo by som podporovala lyžiarov, alebo kulturistov alebo podobné činnosti. No a to ani nehovorím o rybárskom zväze – ten lump z Biskupíc, čo utĺkal labuť a ešte to i zverejňoval s jeho kumpánmi na sociálnych sieťach, veď tí si urobili z rybárčenia biznis výhodný. Také niečo nechcem financovať z mojich daní. Nie som rybár – čo im mám čo prispievať – a výhradu svedomia k tomu navrch kvôli tým lumpom by som uplatnila.

Nedala by som ale ani na zbrojenie, nie som vojak, som za mier.

No a tak by sme mohli pokračovať hodne dlho, však? V podstate by to bolo fajn urobiť taký generálny poriadok, aby sme každý svoje peniaze dávali iba tam, kde to pre nás samých má zmysel. Videli by sme priority národa a seba samých.

Úprimne, nemyslím si že práve cirkvi by to neprežili, veriacich je na Slovensku hodne ľudí. Horšie by ma tom boli podaktoré spolky, keby mali žiť iba zo svojich členských príspevkov a nevešať sa ostatným nespolkárom na krk.

A čo tak politické strany -. dáme tipovaciu súťaž, ktoré by vykapali ako minuloročný sneh do stratena?

 

Elena

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9018054x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie