Založ si blog

Jedenástka 5. – A končila vojna. . .

Výročie ukončenia 2. svetovej vojny sa blíži.

Trauma sa nesie vraj 4 generáciami, takže žijeme tým. čo prežili naši prarodičia či rodičia. Všetkou tou hrôzou a bolesťou.

Každá vojna je podľa mňa zlo.

A tak s vďakou myslím na tých, ktoré položili svoje životy, aby tá desivá skúsenosť ľudstva, ktorou bola druhá svetová vojna, skončila.

 

My; ktorí sme tú vojnu nezažili, sme odkázaní na spomienky tých, ktorí si udalosti pamätajú.

U nás na Slovensku ešte o oslobodení veľa nepíšu, akurát že Ušatý vymyslel, aby sa tento rok oslavovalo potichu – najlepšie asi každý doma,  Teda neprikázal nám to, len odporúčal, ako píše článok v linku

https://www.hlavnespravy.sk/na-slovensku-sa-schyluje-k-dalsej-velkej-hanbe/3128306

Viete, niektorí na ten jeho nápad hromžia – ale ja mu plne rozumiem, veď ako by sme mohli oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom, keď sa ukazuje, že sme nad ním rozhodne ešte nevyhrali?

 

Tak my Slováci sme potichu, zato Česi už na koniec vojny spomínajú – teda tiež korektne, aby sa Ukrajina necítila urazená, že spomínajú na Rusov, ktorí ich oslobodili, zaspomínali pre istotu na Američanov.

No vidíte, ešte že máme tých pamätníkov vojny a ich zápisky…

 

A i toto Česi zverejnili:

Pod č.j. 400 pres./1945 bylo uváděno mj. toto:

Po obsazení Plzně americkou armádou vznikla řada nesnází, které se postupem času vyvinuly v problémy. Vojáci obsazují samovolně opuštěné byty bez ohledu na jejich zajištění, vnikají do nich i násilím… na otevřených táborech německého vojska v okolí Ejpovic naskýtá se týž obraz. Zde byly národnímu hospodářství způsobeny milionové škody, hlavně na motorových vozidlech, na kterých se přijela vzdát německá armáda, ustupující od Prahy. Američané velkou část vozidel zničili.

A pokračuje se dále:

  • U Ejpovic Američané zničili velké zásoby prádla a potravin.
  • Za starou hrnčírnou v Plzni do obrovské jámy svážela americká nákladní auta velké zásoby potravin, konzerv, nábytku… to polévali benzínem a zapalovali…
  • V Chebu zničili Američané velké sklady látek, psacích strojů, radiopřijímačů, konzerv a automobilů…
  • V Kraslicích zničili vojáci USA sklady hudebních nástrojů.
  • Na zámku Pozorka u Kladrub bylo velké skladiště hlídáno československými hlídkami. Američané hrozící zbraněmi naše hlídky vytlačili, skladiště polili benzínem a zapálili.
  • Z Aše bylo do Mnichova uneseno pět odborníků na výrobu technického porcelánu.
  • Z tachovského muzea zmizely cenné památky – olejomalby, staré zbraně vykládané stříbrem. S tím vším zmizel také major armády USA Hoower.
  • Ve Stodě se americké vojenské velitelství zmocnilo násilím 40 vagonů látek, zabavených Němcům, tyto zásoby Američané spálili.
  • Národní výbor v Chebu 14. 5. 1945 oznámil, že americké vojenské velitelství nařídilo odvézt 45 vagonů obilí do Německa…

 

Nuž, tak už som konečne úplne presne pochopila ako to Ušatý myslel – na takýchto „osloboditeľov“ (však aj u nás bombardovali Nové Zámky a kadečo ďalšie) treba spomínať skutočne potichu. Nehodí sa v taký deň nadávať hlasno a odpľúvať si.

 

 

Elena

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

16.05.2024

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody. Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch [...]

Spravodlivo 7. – Atentát na premiéra Fica ukázal ako výrazne je narušené duševné zdravie podaktorých Slovákov. . .

15.05.2024

Nie je normálne strieľať po nikom. Pozrime sa na niektoré aspekty toho činu. Je vyustením toho, čo sa v tomto štáte deje dlhodobo. Začali s tým predstavitelia minulej vlády podaktorí, kecami o dezolátoch. Dehumanizovali ľudí, ktorí s ich vyčínaním nesúhlasili. Varovne som na to opakovane upozorňovala, že to v spoločnosti paseku narobí. Prevzali to po nich ich fans, [...]

koláž, fotky, mReportér

Takto nádherne nebo hralo farbami. Jedny z najkrajších záberov na polárnu žiaru boli zachytené na strednom Slovensku

18.05.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Pápež František

Za uzdravenie Fica sa modlí aj pápež, poslal list Čaputovej

17.05.2024 21:49

Pápež František zaslal v súvislosti s atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej.

Robert Kaliňák, odkaz

Kaliňák: Vykreslili ste Fica ako zlo, takto to dopadlo. Očakávame jedno úprimné prepáčte

17.05.2024 19:11

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, uviedol Robert Kaliňák. Žiada od tých, ktorí vykreslili Fica ako zlo, jedno úprimné prepáčte.

kosovo nato

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Srbsko v takom prípade hrozí odchodom

17.05.2024 18:25

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,874
Celková čítanosť: 9075738x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív