Vedeli ste? 3. – Ach, aké potešujúce, že inflácia klesá. . .

Radostne nám oznamuje článok v linku, že inflácia u nás klesla

https://spravy.rtvs.sk/2023/08/pokles-inflacie-sa-podla-analytika-ocakaval-vplyv-na-to-mali-nielen-lacnejsie-potraviny-ale-aj-zrusenie-koncesii/

Inflácia podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v júli klesla na 9,7 percenta. Podľa Lehutu sa takýto pokles očakával, a to na základe skoršieho odhadu Štatistického úradu Európskej únie (Eurostat). Podľa Eurostatu na základe harmonizovanej metodiky inflácia tiež klesala, no stále sa drží nad úrovňou 10 percent.

Pravdou je, že neviem kto v eurozóne ju okrem nás mal tiež dvojcifernú. Tu sa lotri všetkého druhu rozbehli a snažili sa nabaliť na úkor obyčajných ľudí.

Analytik VÚB banky Michal Lehuta v článku vysvetľuje tento pokles takto – zlacnela najmä elektrina a niektoré kategórie potravín. Konkrétne išlo o mliečne výrobky. Poklesu úrovne inflácie na jednocifernú hodnotu pomohlo okrem zlacnenia niektorých potravín aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Priemerná hodnota inflácie v eurozóne je päť percent, na Slovensku je teda takmer dvojnásobne vyššia. Podľa analytika za to môže fakt, že potraviny a energie tvoria väčšiu časť spotrebiteľského koša v porovnaní so západnými krajinami a vyššia konzumácia spracovaných potravín.

Takže nízke mzdy máme – väčšinu žobráckych platov preinvestujeme do potravín a nákladov na bývanie. A niekto sa tu tvári, že od januára to môžeme my pracujúci spokojne zatiahnuť s navýšením nákladov, niektorých aj viac ako dvojnásobne?

Spomenutý analytik podľa článku v linku očakáva, že inflácia bude klesať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom do konca roka by sa podľa neho mohla znížiť aj pod šesť percent. Pripomenul však, že vplyv na ňu môže mať zvýšenie ceny plynu od januára 2024.

Aké potešujúce správy, však?

 

Nuž, poviem vám teraz niečo o chlapovi, ktorý hovorí múdro. Podotknem rovno, že to nie je Slovák. A  že hovorí múdro o veciach, ktoré sa týkajú aj vás, a mali by ste o tých jeho slovách popremýšľať spolu so mnou,. Píše o tom článok v linku

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/120189/petr-mach-inflace-obrala-lidi-za-dva-a-pul-roku-o-ctvrtinu-uspor-z-nebe-nespadla-muze-za-ni-cnb.html?recombee_recomm_id=e6cf86adfb96784e761f25cf16c09808

Petr Mach, analytik Českej národnej banky, nás uvádza do reality  Inflace, která za poslední dva a půl roku obrala lidi o čtvrtinu hodnoty úspor a reálné hodnoty příjmů, nespadla z nebe.   Analytik upozorňuje ľudí, že rast cenovej hladiny o tretinu pri inflácii je pre ľudí akoby ďalšou daňou 25-% zo všetkých úspor a zárobkov. V Česku síce, ale namiesto neprajného „dobre im tak, Čechom“, by ste sa radšej mali zamyslieť nad tým, ako je to u nás. Veríte, že lepšie? Ja ani nie.

Analytik vysvetľuje, že za vysokú infláciu nemôže ani vláda, ani covid ani vojna a že ani pokles inflácie nebude zásluhou vlády či vyššej moci –  Je jen jediný strůjce, viník a kormidelník inflace, a tou je centrální banka. Až se bude chlubit centrální banka, že inflaci zkrotila, vězme, že je to ona, kdo ji způsobila.

 

Takže je namieste sa pýtať našej centrálnej banky – Inflácia klesá? A prečo rástla?

 

Elena

 

domino   Si múdry, nepochybne, ale formálnu zodpovednosť má centrálna banka a práve od nej by ma zaujímala odpoveď na moju otázku. Prečo rástla, a prečo u nás dvojciferne.

Ale čo 11. – Útoky šialených strelcov na školách?

16.10.2024

Článok v linku píše o tom, ako záchranárov školia na zásahy v prípade útoku šialeného strelca v školskom prostredí https://uzitocna.pravda.sk/vzdelavanie/clanok/726970-hrozi-utok-ozbrojeneho-sialenca-na-skole-aj-u-nas-su-zachranari-schopni-v-takychto-podmienkach-vobec-zasahovat/ Tie bombové vyhrážky maniak z Ukrajiny alias „Máňo“ prestal posielať, asi ho už [...]

S pravdou 3. – Zelená energia na slovenský spôsob. . .

16.10.2024

Ach, elektrárne so zelenou energiou ľudí oslovujú. Prispejte na poplatku za elektrinu, či aspon súhlaste, že akože prispievate podľa toho, ktorá energetická sústava je vašim dodávateľom. Záchrana planéty ako vyšitá… Ale ak ste ako ja, už vám volať nebudú. Teda nie že by som na telefonujúcich bola zlá a odmietavá, kdeže. Napríklad keď mi volali kedysi s [...]

S pravdou 2. – Otázky, na ktoré nemáme odpoveď. . .

15.10.2024

Dolinková odchádza s nálepkou neschopnosti a manažérskeho zlyhania – napriek jej zastierajúcim kecom o úteku pred Kotlárovou správou – pomenovali aj mnohí politici, že neurobila kopec vecí, ktoré urobiť mala. Podľa mňa jej hlavnou chybou v závere bolo, že si neurobila poriadok s Druckerom – lebo on sa akosi poplietol a vyjadruje sa odušu ku zdravotníctvu [...]

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Taraba má plán na medvede, chce viac zasahovych tímov. Bude to efektívne posilnenie či skrytá regulácia?

18.10.2024 06:00

Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, ale aj v okolí národných parkov.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,982
Celková čítanosť: 9534481x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív