Založ si blog

Hlasno 5. – Odkiaľ zobrať na zvyšované hypotéky?

Sme rodina rozbieha cirkus okolo hypoték. Vraj sa zvýšia tak, že ľudia budú prichádzať o strechu nad hlavou.

Podľa niektorých politikov by sme mali zachraňovať ľudí, ktorí nebudú mať na platenie hypoték. Riešení navrhujú viacero – napríklad predĺžiť či odložiť splácanie hypotéky. Otázne je kedy a z čoho by to ľudia splatili podľa mňa – a či by rovno neprišli o strechu nad hlavou cez špekulantsky navrhovanú pomoc dôchodcom, kde by banky odkupovali od nich nehnuteľnosti.  .

Poskladať sa zo štátneho rozpočtu – t. j. z peňazí nás všetkých – na hypotéky, ako v článku v linku navrhuje Progresívne Slovensko

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/677606-progresivci-sa-pridali-k-ostatnym-politikom-navrhuju-hypotekarne-prazdniny/

„Tretie riešenie je určené pre skupinu najzraniteľnejších ľudí, pre ktorú ponúkneme adresné opatrenia prostredníctvom sociálneho systému, alebo vďaka novým podporným aktivitám zo strany Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Do úvahy pripadá priama a dočasná finančná dávka, rozšírenie príspevku na bývanie, alebo zafinancovanie úroku cez ŠFRB,“ doplnil Kára.

Toto opatrenie sa mne správne nezdá. Uvedomuje si vôbec PS, že u nás budú od januára nielen ľudia nemajúci na platenie hypoték, ale aj ľudia nemajúci na zvýšené ceny energií, hoci poctivo pracujú?

Banky vraj svoje riešenie predstavia o týždeň.

Nuž, ale ja na rozdiel od nich konám rýchlo a efektívne – a tak predkladám môj návrh na riešenie.

 

Mnohí ľudia nakúpili drahé nehnuteľnosti. Vážne by politici chceli, aby sa im na ich hypotékovanie poskladali ľudia, ktorí sami ani na tie hypotéky nemali dosť peňazí? Som jednoznačne proti tomu, aby sme podporili hypotékarov príspevkami zo spoločného – je to hlúpy a nespravodlivý nápad.

Riešenie mám jednoduché – zvýšiť platy všetkým pracujúcim ľuďom, potom si každý bude môcť platiť svoju hypotéku či iné výdavky sám bez potreby pomoci štátu a nás ostatných.

Veď chodíme do práce na to, aby sme mali peniaze na svoje životné potreby – odmena za prácu by nám ich mala pokryť. Ak by nám ich nepokrývala, nevidím dôvod ani priestor na solidaritu s nezamestnanými, či na pomoc Ukrajine – prispieť musíme len v rámci generačnej povinnosti dôchodcom a potom ťažko zdravotne postihnutým – ostatných poriešime inak. Napríklad našim „najchudobnejším občanom“, ktorým jedine chcú niektoré politické strany v budúcom roku pomáhať, pomôžu najlepšie tým, že ich konečne dostanú do práce. Namiesto dovozu ďalších zahraničných robotníkov, ktorých vraj potrebujeme, radšej do práce dotlačme ľudí, ktorí u nás nepracujú. Ako píše článok v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/O9sgiOB/slovenska-ekonomika-sa-stava-coraz-viac-zavislou-od-pracovnej-sily-z-cudziny/

dnes žiaľ nevieme obsadiť desiatky tisíc voľných pracovných miest slovenskými občanmi, nemôžeme sa preto čudovať, že personalisti narazili na dno svojich síl a vidia ako dočasné riešenie zamestnávanie zahraničných pracovníkov,“ hovorí Miriam Filová z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

No ja silne pochybujem, že by bolo dočasné, a nevidím ani najmenší dôvod dotovať u nás z našich daní fabriky, ktoré zamestnávajú hŕby cudzincov. Však nech ich dotujú krajiny, z ktorých zamestnávajú pracovníkov. A ak sem za prácou dokážu docestovať ľudia aj z Indie či Thajska, tak dokážu naši dlhodobo nezamestnaní z okresov východného a stredného Slovenska dôjsť za prácou do fabrík, ktoré potrebujú pracovnú silu. Prípadne ich môžu aj autobusmi zadarmo zvážať.

 

Ďalšia vec – ľudia, žiadajte od politikov, aby sa v predvolebných diskusiách vyjadrili ku zvyšovaniu miezd. Lebo je potrebné vedieť, ktorá strana by vám ich zvýšila, a ktorá by lem mlela ako sa majú pracujúci obetovať a doplatiť svojou životnou úrovňou na to, že niekto popreflákaval peniaze v tomto štáte.

Pozrite sa napríklad na článok v linku – rast platov, o ktorom médiá oslavne spievajú (mimochodom po pár rokoch absolútneho nezvyšovania miezd!) napríklad v školstve nepokryje ani infláciu. Nielenže životnú úroveň im to neudrží, ale okrádajú takto štát ľudí aj na budúcich dôchodkoch s ich vlastným prispením, ak sú ticho. A už majú ľudia pracujúci v školstve jasno v tom, že do augusta 2024 minimálne by sa o zvyšovaní ich miezd ani nehovorilo. Skutočne skvelo im ich odborári pomohli – a za to im ešte i príspevky posielajú? Keby ich odborári neuzavreli za nich tú sprostú zmluvu so štátom, postačilo by, aby sa zmobilizovali a zavreli školy a hlavne škôlky na tri týždne. Opakovane poukazujem v mojom blogu na to, že práve pracovníci v školstve majú potenciál veľmi rýchlo odstaviť v tomto štáte veľmi veľa oblastí. A k nim by sa mali pridať všetci ostatní pracujúci – lebo my nie sme na tomto svete na to, aby sme sa starali o dlhodobo nezamestnaných a ich rodiny, ani o Ukrajinu a nelegálnych migrantov z rôznych kútov sveta. My sa v prvom rade prostredníctvom vlastnej práce máme postarať o seba a svoje rodiny.

 

Platí jednoducho priama úmera – čím dlhšie budeme my pracujúci Slováci ticho, tým dlhšie nás budú lumpi všetkého druhu zneužívať a okrádať.

 

 

Elena

 

P. S.: Údajne máme v štáte zlú situáciu a politici nevedia, odkiaľ by vzali na zvyšovanie platov. Našťastie tu majú mňa. 

Postačí, aby sme zrachovali, koľko sme sa poskladali na pomoc bankám v roku 2012. Už sú v dobrej kondícii, majú parádne zisky – môžu nám to všetko vrátiť.

 

K diskusii   milan1  Lekári môžu odstaviť len chorých. Učitelia rodičov z každej oblasti, aj kopu lekárov.

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Zuzana Dolinková

Dolinková: Pacienti budú mať od poisťovní nové benefity, možno aj u zubárov

04.05.2024 14:30

S návrhom však musia prísť zdravotné poisťovne, podotkla ministerka zdravotníctva.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029296x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív