Založ si blog

Svetlo v nás 5. – Polarity. . .

O polaritách hovoríme len preto, lebo nevnímame ako prechádzajú jedna do druhej. V každom dobre je zárodok zla – nôž môže pomáhať pripraviť ľahšie jedlo, alebo pomáhať zabíjať. Aj v každom zle je zárodok dobra – keby sme nešli ťažkými časmi, neuvedomili by sme si čo vieme prekonať a neporozumeli by sme niektorým uhlom pohľadu na svet a veci v ňom. Je preto len na nás, či s nožom v ruke ideme krájať chlieb, alebo zapichneme niekoho.

Ak rozumieme, že polarity zobrazujeme kruhom a nie lineárne, potom chápeme naše polaritné voľby. Mohli by sme napríklad označiť ako „dobro“, že budeme živiť ľudí nepracujúcich nadštandardne. Bude to „dobrom“ v tom smere, že oni sa budú mať pohodlne a bez námahy dobre, nebudú napríklad kradnúť rozsiahlo – ale potom toto „dobro“ polaritne prerastá do zla – bude zároveň mať zlý dopad na náš vlastný život, budeme zažívať nedostatok času a vyčerpanosť, nebudeme žiť. Každá polarita skrátka nejaké následky prináša, nech volíme akokoľvek.

Tú nepolaritnú polaritnosť vecí ja osobne beriem ako súčasť života – bez nej by sme boli ako tá princezná v rozprávke, čo nechcela byť už nikdy nešťastná a potom pokrikovala, prečo nie je šťastná, že už nie je nešťastná.

Myslím, že polaritu, ktorú vnímame intenzívne v nejakom období určuje to, čo potrebujeme riešiť, v závislosti od stupňa našej zrelosti. Napríklad  polarita pravda a klamstvo. Sú ľudia, ktorí sa budú hádať za svoju pravdu za každú cenu. S určitými životnými skúsenosťami prestáva pre nás  „mať pravdu“ byť určujúcou hodnotou a vieme, že nie je najpodstatnejšie vyhrať v názorovom spore. Polarita dobra a zla nám pomáha pochopiť pred čím sa máme chrániť – vidieť všade len dobro môže byť ohrozujúce, rovnako ako očakávať stále dookola nerealisticky, že sa niekto zmení k lepšiemu.

Niektorí hovoria aj o polarite láska – nenávisť, či láska – ľahostajnosť. Podľa mňa láska polaritu nemá, je to natoľko intenzívna sila vesmíru, že ako jediná ide vekmi bezo zmeny – a ak nie ste úplne zaslepení falošnými odbočkami, tak človeka vekmi s vami prechádzajúceho ako dvojplameň spoznáte na prvý pohľad.

Za najsilnejšiu pokladám polaritu život – smrť. Zámer sveta nás k nej dovedie obvykle kvôli poslaniu. Keby šaman neprešiel skúškami na hranici smrti, nebol by šamanom. Sú to situácie, pri ktorých akoby sme sa znovu narodili. A iba skúsenosť stáť tvár v tvárou smrti nás vedie skutočne žiť, vracia späť k životu. Už som párkrát v blogu prezradila, že každého z nás sprevádza naša vlastná smrť životom klepkajúc nám na plece „hej, kým zomrieš, ži“.

Naozaj neviem, či každý z nás má očakávanie prežiť život v šťastí, spokojnosti, bezpečí. Nemám také očakávanie a ostatných som sa na to nepýtala. Dosť pochybujem o užitočnosti takého očakávania – myslím si, že v živote rast a zmysluplnosť zahŕňa aj občasné situácie nešťastia, nespokojnosti či nebezpečia. Tak to prijímam. Ani v nádeji nemám konkrétne prianie „nech je to a to“, pre mňa je nádej teraz hlbokou dôverou v Zámer sveta.

Mne sa teraz vracia nejako prepojenie so srdcom z kurzu zomierania a znovuzrodenia. Našla som ho vtedy po búrke v lese na zbúranisku domčeka. V minulom týždni som ho zrazu našla  na stolíku v škatuľke aj s Arweniným príveskom, ktorý som dostala k Vianociam pred pár rokmi. Ako intuitívec cítim, že má pre mňa teraz nejaké posolstvo, tak počkám, kým ho pochopím. No, a presne toto pokladám za nádej – hlbokú dôveru, že všetko k nám prichádza v pravý čas…

 

Elena

 

Fotky sú moje, pravdaže.

 

 

 

K diskusii  lavida  Ešte trénuj to filozofické uvažovanie. Ak túžime prežiť život šťastne, spokojne, bezpečne, nuž je to očakávanie nerealistické a nenaplniteľné – lebo život jednoducho prináša aj nebezpečenstvá, aj občasný dôvod k nespokojnosti a aj občasné menšie či väčšie zmeny nášho života, ktoré pokladáme za nešťastné – tragédie a neúspechy. Ukáže sa síce potom, že to všetko zmysel malo, ale to pochopíme až po čase.  Protikladom tejto ilúzie podľa mňa nie je túžba žiť život nešťastne, nespokojne a nebezpečne, ale pochopenie polarity a jej realistické prijatie. .

Spravodlivo 6 . – Zbierka na zbrane pre Ukrajinu – a čo ste o nej nevedeli. . .

14.05.2024

Vyzerá to tak ušľachtilo – keď sa skladáte na nákup munície pre hrdinov na fronte. Skoro ako by ste sami bojovali. Zbierka pre Ukrajinu sa rozbehla, vraj na muníciu. Naivne sa do nej podaktorí pozapájali. Lebo vraj vďaka tomu určite Zelenskyj Rusko porazí a mier vybojuje. Vyše 4 miliónoy eur na Slovensku vyzbierali – a nejdem sa rozpisovať, čo užitočné a [...]

Spravodlivo 5. – V prípade útoku treba chrániť. . .

12.05.2024

Niektoré deti plakali v situácii , keď ich evakuovali zo škôl kvôli výhražnému mailu. Píše to článok v linku https://tvnoviny.sk/domace/clanok/894200-pre-hrozby-na-skolach-niektore-deti-plakali-a-bali-sa-psychologicka-radi-ako-im-mozete-doma-pomoct a ja nemám rada, keď niekto deti rozplače. Páchateľov ubližujúcich deťom by som pokojne nechala zeutanazpovať. Navyše som si [...]

Spravodlivo 4. – Čas medveďov

11.05.2024

Rozumiem strachu všetkých, ktorí sa u nás boja medveďov, pobiehajúcich dedinami a aj mestami. Nedávno som dala blog o medveďoch, len s otázkami, aby sa vám vynárali odpovede k nim Dnes vám prezradím niečo z mojich odpovedí. Ibaže tie pobiehajúce medvede – nikdy ich toľko nepobiehalo dedinami a mestami. Odkiaľ sa tak náhle vzali a prečo ich odrazu také kopy [...]

Kosatka dravá

Zvedavosť, hra či výstraha. Kosatky potopili plachetnicu, posádku zachránil tanker

14.05.2024 10:04

Išlo o siedmy takýto incident od roku 2020.

josef Fritzl

Fritzl sa zo zariadenia pre psychicky chorých presunie do bežného väzenia

14.05.2024 10:03

Rakúsky súd tak vyhovel žiadosti tohto deväťdesiatosemročného muža.

Rafáh / Gaza / Kamión / UN / Humanitárna pomoc /

Izraelskí aktivisti zničili humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy

14.05.2024 09:31

Izraelská polícia niekoľko ľudí zatkla, ale ďalšie informácie nezverejnila.

LGBTI / Dúhová vlajka /

Prieskum: LGBTIQ ľudia v EÚ sa častejšie stretávajú s násilím

14.05.2024 09:22

Online prieskum od júna do augusta 2023 sa uskutočnil medzi viac ako 100 000 ľuďmi, ktorí sa identifikujú ako LGBTIQ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,871
Celková čítanosť: 9062560x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív