Založ si blog

Svetlo v nás 7. – Svetlo srdca. . .

7.1. by Ivko mal 38 rokov, napísala smutne v noci Olinka. Ivan bol jej syn – a prešla ako jedna z prvých mám Otvoreného listu premiérovi so mnou cestu za spravodlivosťou pre svojho syna

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

Informatik Ivan. Milujúci syn, manžel, otec.

Zostali po ňom dve maličké deti, dnes už pomaly slečny – čas plynie. No bolesť, bolesť zo straty syna Ivkovu mamu sprevádza na každom kroku. Mal by zajtra 38 rokov – teda keby ho ako 29-ročného nepripravili o život v nitrianskej nemocnici závažným pochybením v poskytovanej zdravotnej starostlivosti pri banálnom zákroku na uchu. Je to potvrdené aj právoplatným rozsudkom, rodina dostala finančné odškodnenie. Ale nijaké peniaze na svete vám nenahradia blízkeho človeka, o ktorého ste prišli.

Písala som o Ivovi opakovane v blogu tu https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/08/02/fuuuha-8/

a aj tu  https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/09/08/je-to-tak-4/

Vraciame sa v spomienkach k našim blízkym. a najmä výročia a sviatky sú boľavé.

 

Uvažovala som potom v nadráne ako ľudia rôznym spôsobom čelia strate a smútia. Niekto deň za dňom spomína a chodí na cintorín, iný nič nezmení v byte, z ktorého blízky navždy odišiel, ďalší zasa dusí žiaľ v sebe a vážne ochorie. Krásne to vystihla ďalšia z mamičiek Otvoreného listu premiérovi, Janka, príbehom o tom, ako ju pár rokov po smrti mladšej dcéry Dianky v dôsledku závažného pochybenia lekárov jej staršia dcéra poprosila, aby opäť „bola farebná a mala vlasy“. Rozumiem jej, aj ja som si po celé roky dávala vlasy takmer vyholiť, a keď som si po viac ako dvoch rokoch od synovej smrti obliekla modré tričko, mala som taký silný pocit viny, že som odstránlla zo svojho šatníka moje obľúbené žlté tričká, aj všetky ostatné farebné veci, lebo som mala pocit, že ich nikdy nebudem môcť nosiť.

 

Siahla som po mojom vianočnom darčeku – knihe Stínejte své draky soucitně. Napísal ju terapeut – otec dcéry, ktorá spáchala samovraždu. V knihe popisuje vlastnú cestu, ako sa s tým vyrovnával.

Otvorila som ju náhodne na začiatok – a hovorí, že  nemôžeme si myslieť, že náš život bude iba pohodlný, zábavný a šťastný. Ach, presne o tom som písala nedávno v blogu Svetlo v nás 5. Trvá dlho, kým pochopíme a prijmeme, ako nás situácie silných strát tlačia k zmene a kým začneme vnímať aj ich skryté požehnanie. Nechceli sme prežiť nič také zničujúce, no táto životná skúsenosť nás zároveň vedie byť úprimnejší k sebe a pochopiť svoje životné poslanie.

 

V knihe je príbeh o tom, ako kráľ žiadal mudrca o požehnanie. Ten mu venoval prsteň s nápisom Dedo zomrie. Otec zomrie. Syn zomrie. Kráľ sa rozzúril, že čo je to za požehnanie. Mudrc mu odpovedal, že požehnaním pre človeka v živote je, ak sa tieto veci v živote udejú v prirodzenom poradí.

Nie nadarmo sa hovorí, že smrť dieťaťa je najväčšou zo strát v živote.

 

Elena

 

K diskusii lavida No ja v tom vidím veľký rozdiel – lebo v prípade závažného pochybenia lekára tento nedodržal odborne známy správny postup – tam je to ako nesprávne potvrdené znalecky aj zo strany úradu pre dohľad. U postupu politika máš vždy alternatívne pohľady, či to je alebo nie  je správna cesta. A tiež pri zavinení pochybenia lekárom ide o pochybenie konkrétneho lekára popri systémovom pochybení (nedoškolenosť, vyčerpanosť službami, atď.), ale o politika ide o všeobecnú zodpovednosť, on osobne nikoho smrť priamo nezavinil.

 

Spravodlivo 6 . – Zbierka na zbrane pre Ukrajinu – a čo ste o nej nevedeli. . .

14.05.2024

Vyzerá to tak ušľachtilo – keď sa skladáte na nákup munície pre hrdinov na fronte. Skoro ako by ste sami bojovali. Zbierka pre Ukrajinu sa rozbehla, vraj na muníciu. Naivne sa do nej podaktorí pozapájali. Lebo vraj vďaka tomu určite Zelenskyj Rusko porazí a mier vybojuje. Vyše 4 milióny eur na Slovensku vyzbierali – a nejdem sa rozpisovať, čo užitočné a [...]

Spravodlivo 5. – V prípade útoku treba chrániť. . .

12.05.2024

Niektoré deti plakali v situácii , keď ich evakuovali zo škôl kvôli výhražnému mailu. Píše to článok v linku https://tvnoviny.sk/domace/clanok/894200-pre-hrozby-na-skolach-niektore-deti-plakali-a-bali-sa-psychologicka-radi-ako-im-mozete-doma-pomoct a ja nemám rada, keď niekto deti rozplače. Páchateľov ubližujúcich deťom by som pokojne nechala zeutanazpovať. Navyše som si [...]

Spravodlivo 4. – Čas medveďov

11.05.2024

Rozumiem strachu všetkých, ktorí sa u nás boja medveďov, pobiehajúcich dedinami a aj mestami. Nedávno som dala blog o medveďoch, len s otázkami, aby sa vám vynárali odpovede k nim Dnes vám prezradím niečo z mojich odpovedí. Ibaže tie pobiehajúce medvede – nikdy ich toľko nepobiehalo dedinami a mestami. Odkiaľ sa tak náhle vzali a prečo ich odrazu také kopy [...]

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

polícia, zatknutie, zadržanie

Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie

14.05.2024 17:37

Tzv. lovci lebiek vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža v spolupráci s nemeckou políciou.

keketi

Ministerstvo cestovného ruchu a športu sa sťahuje do nových priestorov, sídliť bude pri Dunaji

14.05.2024 16:59

Zmluva bude uzatvorená na desať rokov, vzhľadom na výhodnejšie podmienky.

PROTEST: Kedy, ak nie teraz?

Zákon o FPU prešiel druhým čítaním, Laššáková a Malatinec z Hlasu sa zdržali. Koalícia však dohodu nenašla

14.05.2024 16:08, aktualizované: 17:37

Utorok priniesol koalícii v parlamente dve víťazstvá, o tretie ešte musí zabojovať. Aký bude osud umeleckých fondov?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,871
Celková čítanosť: 9064377x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív