Založ si blog

Blýskanie na časy 7. – No kto to len mohol tušiť, ako to raz v Rudňanoch dopadne. . .

„No kto to len mohol tušiť“ – Je to veta idiotov, poviem vám. Používajú ju v situáciách, kedy je už hodne, hodne dávno jasné, ako veci dopadnú.

Na to, že „niekto robí pizzu“ prichádzajú nie vtedy, keď kupuje korenie na pizzu, robí cesto, či keď pizzu vkladá do rúry na pečenie, ale až v situácii, kedy je už skoro aj zjedená.

 

A tak i teraz v Rudňanoch, kde sa štát iba prizerá dlhodobo vystrájaniu rómskych spratkov.

Písala som o tom, že okolo Rudňan neradno ani len prechádzať už pred časom v blogu – pred štyrmi rokmi

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/07/13/v-mene-loly-6/

Vtedy poroztĺkali auto mladej rodine, ktorá sa na výlet vybrala veľmi nepremyslene, keďže okolo Rudňan prechádzali.

A nič, ale vôbec nič sa k lepšiemu nezmenilo za tie štyri roky. Práve naopak.

Skutočne žijeme v právnom štáte, kde rodič nielen vyrobí, ale povinne aj živí a vychováva svoje deti – alebo podaktorí rodičia tu deti len vyrábajú?

 

Povedzme si otvorene – toto nie je problém týždňa či roka. Článok v linku poukazuje na problém už v roku 2014

https://www.noviny.sk/slovensko/123895-mali-osadnici-sa-bavia-hadzanim-kamenov-do-aut

a to už nejaký ten čas trval. Za desať rokov si štát s nespratníkmi a ich rodičmi neporadil, takže medzitým stihli vychovať ďalšiu generáciu nespratníkov. A nechcem radšej vedieť, o koľko pribudlo v okolí Rudňan obyvateľstva odvtedy v tých osadách – ak som dobre pochpila, už ich tam je viacero, alebo stále len jedna osada?

V médiách sa opakovane objavujú články o tejto lokalite, no štát dlhodobo zrejme čaká na to, kým sa stane veľká tragédia.

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/848115-dostat-sa-cez-rudnany-je-hazard-deti-hadzu-do-aut-kamene

Ako v reportáži povedal miestny rómsky poslanec  Ale rozumiete, keď máte osem či deväť detí, ťažko ich ustrážite“.

Tak by podľa mňa nemali mať osem či deväť detí, ale len toľko, koľko ich dokážu riadne vychovať. 

Mnohí ľudia už rezignovali, ani nenahlasujú všetky prípady takýchto cestných útokov a tvrdia, že

https://www.kosiceonline.sk/nebezpecna-zabava-deti-z-rudnianskej-osady-hadzu-kamene-do-aut

„štát nás nechráni. Osadníkom je ich trestná činnosť odpustená.“

 

Lenže problémov pribúda. Ako píše článok v linku z roku 2021

https://spravy.rtvs.sk/2021/07/deti-z-osady-hadzu-kamene-do-aut-ci-cyklistov-takmer-ukamenovali-okoloiduceho-muza/

Hádžu nám kamene do okien. Boli časy, kedy každý deň prišiel rozbitý jeden autobus z tej linky. Je to veľká katastrofa. Musel som aj zavrieť dvere a ujsť zo zastávky, lebo by mi rozbili komplet celý autobus,” hovorí vodič autobusu Peter Mikuš.

Pred niekoľkými dňami tam skupina asi 30 ľudí takmer ukameňovala muža, ktorý prechádzal okolo.

Takže kamene hádžu nielen do áut, ale aj do cyklistov, či do chodcov, aj do autobusov, okoloidúceho pána skoro ukameňovali, a k akej náprave došlo? Nič, pokračujú veselo ďalej.

 

Súd jedno dieťa údajne pred rokom odsúdil – ako článok v linku uvádza

https://spravy.rtvs.sk/2023/07/vodicov-na-spisi-terorizuju-deti-z-osady-na-auta-hadzu-kamene-nevie-voci-nim-zakrocit-ani-policia/

a upresňuje tento článok, že rozbil okno na autobuse

https://spravy.rtvs.sk/2023/06/chlapca-zo-spisa-odsudili-za-to-ze-rozbil-okno-na-okoloiducom-autobuse/

mal údajne zaplatiť spôsobenú škodu vo výške 2000 eur. No tak sa pýtam verejne dopravcu, či táto škoda bola uhradená.  

Ako uvádza šofér autobusu Stalo sa aj mne osobne, išiel som s autobusom, za mnou išlo policajné auto a aj tak mi rozbili okno. Bohužiaľ, strieľajú to s gumipuškami do autobusu.

Takže policajti priamo za autobusom idú, a títo spratkovia aj tak vystrájajú.

 

Nuž ale ani dospelí osadníci zrejme nie sú príkladom deťom v zodpovednom správaní. Minulý rok osadu vytopilo, ako článok v linku píše

https://spravy.rtvs.sk/2023/05/osadu-na-spisi-vytopilo-voda-sa-uz-niekolko-dni-drzi-pred-chatrcami-i-vo-vnutri/

Podľa vedenia obce a obecných poslancov si však obyvatelia tejto lokality zapríčinili vzniknutý stav svojím správaním. „Napriek tomu, že majú k dispozícii veľkoobjemový kontajner hradený obcou, sypú odpadky z okien a priamo pred dvere svojich príbytkov. Vytvorili doslova hrádzu, ktorá zamedzuje odtoku dažďovej vody,“ uviedla obec v stanovisku.

A tiež

Vedenie obce v roku 2018 celú osadu od odpadu vyčistilo. Starosta odhaduje, že aktuálne je ho tam opäť 300 až 400 ton. Na jeho likvidáciu a vývoz desiatky tisíc eur nemajú. „Ak nedôjde k vyplateniu časti pohľadávok na poplatku triedeného komunálneho odpadu a obyvatelia nebudú súčinní pri odpratávaní odpadu, samospráva nebude riešiť danú situáciu. Zároveň pozastavujeme prípravu a realizáciu výstavby nájomných bytov v tejto lokalite,“ dodala obec.

Takže ani dospelých osadníkov zjavne štát nedokáže doviesť ku zodpovednosti, plateniu poplatkov a sypaniu odpadkov do kontajnerov namiesto z okien.

 

Pritom kopu peňazí nás stojí aj liečba napríklad infekčnej žltačky, ktorú osadníci na východe šíria, ako píše článok v linku https://spravy.rtvs.sk/2023/03/v-kosiciach-a-okoli-vycina-zltacka-v-detskej-nemocnici-dochadzaju-lozka/

Ale aj na Spiši, Rudňany samozrejme nie sú výnimkou, ako uvádza článok v linku

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/715236-na-spisi-bojuju-s-lokalnou-epidemiou-zltacky-pocet-nakazenych-bude-rast/

Žltačka sa šíri sa v osadách v obci Rudňany. Martina Bocsiková z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi informovala, že hygienici evidujú 19 infikovaných detí, no ich počet bude bezpochyby ešte rásť.

a šíri sa podľa hygienikov kvôli kopám odpadu, čo si tam osadníci nahádzali.

 

Najnovšie rozbili kameňom hlavu dobrovoľnému hasičovi, ktorý to tej osady prišiel pomáhať hasiť požiar, ako píše článok v linku

https://www.topky.sk/cl/10/2856205/Dobrovolny-hasic-pomahal-pri-poziari-v-osade–Po-zasahu-kamenom-skoncil-v-nemocnici-?fbclid=IwY2xjawFZv4pleHRuA2FlbQIxMAABHRxOuHD-dTRDc59Y8NsPG5feHNC4nz8nGKChk75ZkLVoojtEvQ9N8NmSAw_aem_9by1q5iMCZA-Ju4-miQmwg

Počas požiaru sa mi zarosila prilba. Keď som si dal prilbu z hlavy dole, tak mi bol hodený kameň do hlavy. Zaliala ma krv,” opísal situáciu pre STVR. Ranu na hlave mu museli v nemocnici zašiť.

Pritom, ako článok ďalej píše

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint potvrdil, že za posledný mesiac došlo v štyroch prípadoch výjazdov k hádzaniu kameňov a iných predmetov na zasahujúcich príslušníkov.

Položme si otázku – koľko nás všetkých stojí, že takíto nevychovaní spratkovia vystrájajú? V situácii, kedy sa my musíme uskromňovať na svojej životnej úrovni a treba šetriť v štáte, sa tu vyhadzujú peniaze na nápravu škôd po nespratných osadníkoch. Kopy peňazí na policajné a hasičské zásahy, na ich liečbu infekčných ochorení.

Často som si túto otázku dávala, keď som v nadráne mrzla čakajúc na aubotus do práce, alebo vracaujúce sa večer domov. O koľko menej by sme robili, keby sme nerobili i na ľudí, ktorí sami nerobia a na ich rodiny?!!!

Táto vláda okradla teraz sproste dôchodcov na rodičovskom dochodku, lebo zrejme nevidí rozdiel medzi rodičom, ktorý vychová poctivo žijúce a zodpovedne pracujúce deti a rodičom, ktorý kotí potomkov ako potkany a „nestíha na nich dozerať“, takže vychová problémovo sa správajúce deti, a v dospelosti zopár kriminálnikov.

 

Fascinujúce je, že rozbitie hlavy kameňom tomu dobrovoľnému hasičovi kvalifikovala polícia ako priestupok.

Markušovskí policajti prijali oznámenie, ktoré v súčasnej dobe preverujú ako podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu,” uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Skutočne? Dobrovoľní hasiči by podľa mňa mali pri zásahu mať rovnaký status ako riadni hasiči, a malo by takéto konanie byť kvalifikované ako útok na verejného činiteľa.

Ako priestupok toto kvalifikovať? No tak takú políciu a aj celú justíciu môžeme pokojne zrušiť, uetríme.

 

Neviem kde to bude mať koniec – ale dobrý nebude. Podľa dostupných štatistík – ako píše článok v linku

https://refresher.sk/64279-V-roku-2025-by-mal-byt-kazdy-desiaty-obyvatel-Slovenska-Rom-hovoria-statistiky

v roku 2025 by mal byť každý desiaty obyvateľ Slovenska Róm.

Ibaže najviac pribúda nie tých integrovaných, žijúcich normálnym spôsobom života ako bežné obyvateľstvo, pracujúcich a svoje deti ku vzdelávaniu a slušnému správaniu vedúcich. Pribúda ich v osadách a problémových lokalitách. Nemiesto toho, aby sme hovorili otvorene o problémoch, ktoré s osadami sú, sú ľudia umlčiavaní a zastrašovaní tým, že ich označujú ako rasistov, keď sa ozývajú. Lenže toto nemá s rasizmom nič spoločné, lebo s Rómami žijúcimi usporiadane a civilizovane tu nikto problém nemá. Problémom je asociálne správanie ľudí z osád, a zlé sociálne vzory, ktoré tam ich deti majú. Ich zamestnanosť za ostatnými – slušne povedané – dlhodobo zaostáva. Práce je momentálne dosť, voľných miest máme  na dovážanie státisícov pracovníkov zo zahraničia, takže určite aj osadníci môžu pracovať. Je smiešne počúvať výhovorky, ako by za prácou museli cestovať a že majú deti a podobne – a nerómske matky ich azda nemajú? Tie tiež za prácou cestujú, a musia zvládnuť starostlivosť o rodinu a aj prácu. A ešte aj svoje deti riadne vychovajú, takže po nikom nehádžu kamene pri ceste a neohrozujú tak ľudí na živote.

 

Je potrebné konečne hovoriť nielen o ich ľudských právach dookola, ale aj o povinnostiach. Nedá sa donekonečna hovoriť len o ich právach, právach a právach.

A nedá sa donekonečna ani tolerovať takéto vystrájanie nevychovaných osadníckych spratkov, aké predvádzajú už dlhodobo v Rudňanoch.

Lebo je otázka času, kedy niekoho poškodia zdravotne pri takom útoku alebo nebodaj zabijú. Alebo môžu ľuďom, ktorým poškodzujú autá a náhradu škody nikdy neuvidia, nervy povoliť a skutočne vziať spravodlivosť do svojich rúk.

 

No a potom tí, ktorí mali vo veci už dávno rázne a efektívne konať budú krútiť hlavami a vykladať „no kto to len mohol tušiť…“

 

 

Elena

 

 

 

Blýskanie na časy 6. – Ako anketa ktorý sviatok u nás chceme zrušiť dopadla. . .

18.09.2024

Ficova vláda chce zrušiť nejaký sviatok, aby Slováci vyrobili nejaké tie v štátnej kase chýbajúce peniažky. Ideálne by bolo, keby v ten deň Slováci namiesto práce prelustrovali majetky lumpov u nás aj v zahraničí, boli by sme iste prekvapení, čo všetko by sa ponachádzalo ako „výsledky dlho ročnej poctivej práce“, ku ktorým oficiálne [...]

Blýskanie na časy 5. – Ako som nápad ministra Kamenického k dokonalosti dotiahla. . .

18.09.2024

Knihy zdražíme, sú pre boháčov, len tí ich kupujú – povedal včera minister Kamenický. Akíže pobúrení Slováci zostali – ako keby ste čítali tie knihy, že? A pravdu mal, čo vám poviem, pravdu mal – do istej miery teda – lebo veď v tejto krajine je pomaly boháčom ten, kto poctivo pracuje a má výplatu. A za chudobných sú označovaní hlavne [...]

Blýskanie na časy 4. – Klub samovrahov. . .

17.09.2024

Že kde? No tu. Že prečo? No to si povieme práve teraz. Vláda ruší rodičovský príspevok – malo to byť ocenenie spoločnosti rodičom, ktorí zodpovedne vychovávali deti. No mne sa ho nepodarilo dostať ani raz – a už ho lumpi rušia. Ale veď ako sa do hory volá, tak sa z hory bude ozývať. Vláda pripravila opatrenia – na vylepšenie rozpočtu. Akoby [...]

koláž, fotky, mReportér

Silné záplavy sa prehnali Slovenskom a Českom. Pozrite si top výber najsledovanejších videí

21.09.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,960
Celková čítanosť: 9453721x
Priemerná čítanosť článkov: 3194x

Kategórie

Archív