Založ si blog

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti.

Cielene  a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac.

Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom syre sa cena zdvihla z 1, 44 eura na 1, 66 eura od predminulého mesiaca, či že zdraželi vysokoškolákom internáty aj internátové internety. Dražie kadečo. Jednoducho platíme všade čoraz viac, hoci analytici nám tu analyzujú ako si fajn žijeme a že inflácia nie je vôbec vysoká.

Zdražovanie energií nás čaká.

Hovorme o tom otvorene – ak budú drahé energie, takže štát bude príspevok na ne dávať „len tým najchudobnejším“, t. j. ľuďom celoživotne nepracujúcim a kadejakým špekulantom, my ostatní budeme musieť platiť drahé energie. A zrejme nie málo – ako uvádza článok v linku

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96169934-paradox-konsolidacie-kto-kuri-elektrinou-moze-byt-vitazom-kto-ma-plyn-ucty-mu-vyskocia-az-drasticky

drasticky by sa mali zdvihnúť ceny plynu.

 

Nie je problém, ak ľudia žijú v domoch. Jednoducho kúriť nebudú. Alebo si zadovážia pece, a budú namiesto plynu kúriť drevom.

Horšie je to ale pre tých, ktorí žijú v bytovkách. Tam sa nemôžete len tak odpojiť – presnejšie, aj po odpojení, by ste museli platiť vysoké náklady.

Ľudia žijúci v bytovkách sú terčom kšeftárov dlhodobo – pred časom na to poukázal aj pán Bednár https://fb102.blog.pravda.sk/2023/12/01/hirmanova-vyhlaska-c-503-2022-neprinasa-spravodlivejsie-rozuctovanie-nakladov-za-teplo-ale-naopak-prehlbuje-energeticku-chudobu/

Ako píše Po tzv. „energetickom nevoľníctve“, ktoré od roku 2014 zmenou zákona o energetike znemožnilo odpájanie sa od centrálneho zdroja tepla … začalo v roku 2016 nové  „ nevoľníctvo pomerových meračov tepla“ ako ďalší sofistikovaný spôsob na vyťahovanie peňazí z vrecák slovenských občanov.

Na Slovensku,  príznačne tunajšej  mentalite, značná časť správcovských spoločnosti a firiem vycítila príležitosť ako si na úkor svojich klientov a spotrebiteľov urobiť z meračov výnosný zárobkový podnik. Ešte pred plánovaným termínom diaľkových odpočtov, ktorý má byť v roku 2027, začali zastrašovať  a ovplyvňovať  vlastníkov bytov  povinnosťou inštalácie diaľkových odpočtov pomerových meračov tepla vrátane odpočtu vodomerov s rádiovým modulom niekoľkokrát drahším ako štandardný vodomer.

 

Logický postup by podľa mňa bol, že ak na to zdražené kúrenie nebudeme mať dosť peňazí, buď peniaze získame, t. j. budeme musieť pracovať – a ak nebudeme vládať pracovať, tak musíme šetriť. Ibaže na základe platnej legislatívy vám šetriť v bytovke nepomôže, lebo drahé náklady budete platiť i tak. Takže aj keby ste chceli ušetriť na nákladoch na teplo, nemôžete, lebo platiť vysoké sumy budete i keby ste vôbec nekúrili, pretože zaviedli pre bytovky rozrátavanie nevýhodné pre tých, ktorí šetria na kúrení. Kšeftári s bytmi sa zrejme vynoria ako potkany čoskoro „s výhodnými ponukami pre ľudí, ktorí nevládzu platiť náklady za byty“. 

Pripadá mi to, ako hnusné účelové naplánované tlačenie ľudí do situácie, že sa budú zadlžovať a byty budú musieť predávať kšetfárom, aby v nich ako v podnájme následne mohli dožiť. Alebo aby ich predali kšeftárom a skončili na ulici, lebo na nové bývanie mať nebudú.

 

Myslíte, že sa vláda spamätá, a urobí aspoň nejaký reálny krok pre ľudí v bytovkách, ktorí nemajú inú šancu ušetriť na nákladoch na kúrení, ako kúriť menej?

Podľa mňa „problém s prestupmi tepla“, o ktorom toľko básnia podaktorí, je ďaleko menší problém ako skutočnosť, že mnoho ľudí nebude mať na platenie tých vysokých nákladov. Som preto zvedavá, že vláda urobí niečo v ich prospech – či zmení legislatívu v ich prospech, aby mohli na nákladoch ušetriť obmedzením vykurovania, alebo či sa potvrdí moje podozrenie o škaredej účelovej hre…

 

Elena

 

K diskusii

atlasškodcov  Presne ste to vystihli. Ľuďom nepomôže ani úplne vypnúť kúrenie, keď nebudú mať dosť peňazí, lebo budú platiť „po novom“.

štrkáč   Rozumieš, čo som chcela povedať, presne na to smerovanie ukazujem. A Lojzo z kopaníc by nebol problém, isteže – ono je to dosť rozdiel, či niekto leží na zemi, lebo spadol, alebo či sa tam pohodlne rozvalil.

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

25.09.2024

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná. V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo [...]

Blýskanie na časy 8. – Ako sa „Európa rozhodla“. . .

23.09.2024

Vedeli ste, že „Európa sa rozhodla“ pomáhať s elektrinou Ukrajine v zime vo veľkom rozsahu – viac ako 4, 5 GWH z potrebných 9 GWH jej spotreby? Sme vraj ako európski spotrebitelia – ako podľa článku v linku https://www.hlavnespravy.sk/ukrajina-v-zime-nauci-europanov-setrit-elektrickou-energiou/3650694 tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) [...]

Vetrom neodviate 1. – Pravý a falošný kráľ. . .

21.09.2024

Myšlienky mi v nočnom nadráne poletovali popri téme expertnosti k jednej prednáške – ako som nedávno v blogu prezradila, jednu celodennú prednášku dávam dokopy. Kedysi som o expertnosti v blogu písala vo vzťahu ku prezidentom https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/01/12/poriadne-nahlas-8-byt-expertom/ čílsku prezidentku Michelle Bacheletovú som ako príklad spomenula, [...]

Boris Johnson

'Šialené' plány Johnsona: Chcel zaútočiť na sklad v Holandsku, aby vzal kovidové vakcíny do Británie

28.09.2024 12:30

Britský expremiér Johnson v čase kovidu chcel od armády, aby zaútočila na sklad v Holandsku a vzala do Británie vakcíny, "ktoré jej náležali".

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje. Irán robí opatrenia

28.09.2024 10:20, aktualizované: 12:19

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,964
Celková čítanosť: 9474981x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív