Založ si blog

001. 3 – Sieť špiny

Ako možno rabovať na pacientoch, ak máte dobrý žalúdok a žiadny charakter – tak by mohol znieť podnadpis dnešného blogu. Sľúbila som v minulej 001. že sa vyjadrím ku zlodejinám v zdravotníctve v samostatnom článku – toľko krát som už o nich písala – a vidíte, vždy je o čom.

Dnes si pohovoríme o predpisovaní zdravotníckych pomôcok na spôsob podaktorých slovenských lekárov, a o kadečom, čo s tým úzko súvisí…

Pre veci neznalých…

V tomto týždni sa prevalil podvod s ortopedickými pomôckami. Na Slovensku, kde inde? V časopise Plus 7 dní je o tom článok detailne popisujúci kadečo – ja vypichnem len zopár najhnusnejších skutočností.

  1. Do podvodu sú údajne zapletení špičkoví slovenskí lekári – známy súdny znalec, aj človek z kategorizačnej komiesie Ministerstva zdravotníctva SR.
  2. Pacientom dávali lacné sériovo vyrobené pomôcky, poisťovni však zaúčtovali pomôcky individuálne vyrábané, mnohonásobne drahšie (napríklad ortéza na prst stojí sériová 1,99 eura, individuálne vyrobená 83 eur). .
  3. Nejde o málo – za tri roky podľa medializovaných údajov vytiahli od poisťovní neoprávnene vyše 118 miliónov eur.

Keďže nárast preplácaných na mieru vyrábaných pomôcok pre pacientov za tri roky bol výrazný, poisťovne v rámci interného vyšetrovania oslovili pacientov. Problém odlíšiť pomôcku sériovú a individuálne vyrobenú nebol – veď ich lekári vyťahovali zo zásuvky rovno, bez merania a čakania pacienta. Všetko pre dobro chorých ľudí, nie?  Tí nielenže dostávali pomôcky sériové, ale dokonca aj použité pomôcky museli vracať a lekári dávali pacientom pomôcky použité.

Možno cestu spravodlivosti vybudovať krivými chodníčkami?

Ach, pravdaže, tento aforizmus si často opakujem. Pre mňa je životnou korekciou v mnohých situáciách.

A tak si kladiem otázku – možno mať etiku v zdravotníctve, ak tam budeme mať ľudí, ktorí takúto hodnotu neakceptujú? Títo ľudia by mali prísť o diplom – pretože už nikdy by nemali pracovať v zdravotníctve, mali by uhradiť spôsobenú škodu a mali by ísť natvrdo sedieť.

Ibaže ryba smrdí hodne, hodne vysoko – žeby tam kdesi bola hlava?

To hlavné zlo a špina, čo článok popísal, je totiž z môjho pohľadu list prezidenta Slovenskej komory ortopedických technikov, ktorý rozoslal kolegom s avízom, že VśZP začala generálnu previerku s obrovskými sankciami, že majú „stiahnuť sklady“, a že kontrolu robí špecializovaný tím, nezávislý od „obvyklých funkcionárov VšZP“.

A druhé zlo v poradí je podľa mňa jeho vyjadrenie, že tých rozkradnutých 118 miliónov je len „smeť“. Žiadna hanba, žiadne morálne zábrany, žiadne výčitky svedomia.

 

A čo bude ďalej?

Uvedomujem si jedno – nie „oni“ devalvujú etiku v zdravotníctve. To my, my sami – tým, že kadejaké darebáčiny tolerujeme. Že netrváme na tom, aby ľudia vo vysoko eticky zameranej profesii mali vysoko etický kredit – alebo išli kadeľahšie, ak ho nemajú.

Nuž, ako znižujeme latku nárokov prezentácie hodnoty, postupne upadá aj samotná táto hodnota. Veď ako si môžeme ceniť etickosť konania, keď chýba jej aplikácia v praxi a jej nositelia nie sú docenení?

A kladiem si aj ďalšiu otázku, ktorá vypláva priamo zo slovenskej súdnej praxe – čo sa stane indivíduám, ktoré sa takto nehanebne obohacovali na chorých ľuďoch? Tým „vysoko eticky založeným odborníkom“, ktorí bez akýchkoľvek morálnych zábran ryžovali z nami povinne platených zdravotných odvodov v tejto situácii marazmu zdravotníctva?

Uzavrú potichu dohody o vine a treste, ako všetci darebáci v zdravotníctve doteraz spravili? Pred časom som v jednom mojom blogu ironicky napísala, že lekári na Slovensku by mali u pri ukončení školy podpisovať dopredu dohodu o vine a treste za akékoľvek svoje správanie, a to len potom vytiahanuť v prípade potreby. Tak to toiž u nás funguje.

Chápete teraz, ľudia, prečo v mojich blogoch vystupujem proti tomuto podivuhodnému inštitútu v trestnoprávnej oblasti? Tento inštitút je u nás páchateľmi zneužívaný, aby sa vyhli následkom svojho konania.

Darebáci dostanú smiešnu pokutu – a akoby sa nič nestalo? Spokojne budú ďalej pracovať ako „zástupcovia profesie,.založenej na etike“?

Dôvera ani úcta nie je obnoviteľná.

 

Záverom…

Nuž, v mojej informácii medzinárodným inštitúciám o „patologickej situácii, ktorá je v slovenskom zdravotníctve vo vzťahu ku pochybeniam lekárov, v časti o etike a morálke“ slovenských zdravotníkov sa aj tento príklad bude smutne vynímať.

Nože, pán riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, vyjadrite sa verejne pre občanov – čo „tí  „obvyklí funkcionári poisťovne“, ktorí kontroloujú bezproblémovo – aj tí budú dôsledne prešetrení a stíhaní? Lebo zadarmo sotva vykonávali „svoje obvyklé  kontrolné funkcionárske činnosti“ v prospech lumpov v bielom…

Pán minister zdravotníctva – hnusí sa mi platiť zdravotné odvody v tejto situácii… A hej, ozaj, pán minister – akéže kroky ste vyvodili z medializovanej informácie, že v hnoji stojí i váš človek z kategorizačnej komisie? Ešte v kategorizačne komisii stále je? No to sa to potom kategorizuje…

Ach, jaj, pán minister Drucker,  ešte že ste krízovým manažérom – to iste chápete, že v hlbokej kríze je nielen zdravotníctvo, ale celá spoločnosť, keď za takúto špinu nikto neodstupuje…

 

Elena   Predná Hora, 14.8.2017

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9017545x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie