Založ si blog

Som 5. – Keď som začínala písať tento blog. . .

Spomienky nám víria hlavou v kolotoči času. Nesieme v sebe tie obrazy a tvoria kúsky mozaiky nášho „veľkého príbehu“. Vynárame sa v nich my sami so svojimi radosťami, boliestkami, aj ťažkými zraneniami. Posúvame sa nimi životom na ceste sami k sebe – raz krôčikmi, inokedy krokmi možno aj míľovými.

Nuž áno, v tejto chvíli uvažujem o spomienkach. V závere blogu vám aj poviem, že prečo.

 

Uvažujete niekedy nad tým, ako ukladáme spomienky?

Máme ich poskladané v štýle faktografickom, alebo len emotívnom? Vynárajú sa nám udalosti, alebo pocity? Ukladáme spomienky všetci rovnako, alebo sú v tom odlišnosti? Nad tým uvažujem.

„Vtedy, keď som šla prvý raz do školy“ – kráčam ulicou ku škole v modrobielom kabátiku a sukničke, čo mi mama dala ušiť. „Moja prvá spomienka“ –  ideme  ulicou vo Svite a držím obrovskú bábu v ružových šifónových šatách. Ja si mnoho spomienok vybavujem faktograficky len tak letmo, vlastne takmer vôbec si ich v pamäti tak neukladám – keď som nastúpila do práce, keď som dostala vyznamenanie v práci, keď som skončila školu. Zreteľne zachytávam v nich len nejaký pocitový obraz. Podstatnejšie sú pre mňa udalosti môjho života nie výkonovo ladené, ale emotívne – okamih pokoja na vyhliadke, na skale za dedinou s mojim psom Loušom, sedím na lúke a vychádza slnko na kopce, alebo sedíme v parku na cestičke s mojim synom Maroškom a osypávame sa lístím s radostným smiechom… A keďže som podľa dominancie analyzátora zrakovo – dotykový typ, tak sa mi vybavuje obraz s farebnosťou a taktilne.

(Dominantný analyzátor je takým našim osobným filtrom, ktorý zvýšene citlivo zachytáva určité signály – to môžeme využiť, napríklad pri dominancii sluchového analyzátora nám pomáha k ľahšiemu zapamätaniu si učiť sa nahlas, dobre si zapamätáme počuté. Ja ako zrakovo-taktilný typ, presnejšie taktilno-zrakový – reagujem veľmi citlivo na dotyky, objatie. A na druhej strane ma zvýšene traumatizujú zrakové podnety, preto sa nedívam na horory, viem si vybaviť desivé či zraňujúce obrazy dlho. Pravdaže, aj „žiarivé okamihy“ si viem intenzívne privolať vnútorným zrakom, cítim v takom obraze vietor a hrejivé lúče slnka.

Ak chcete vedieť, aký typ dominantného analyzátora máte, pozrite si na internete test analyzátorov – nájdete ho v závere mojej práce s názvom Problematika extrémneho školského násilia, aj s vyhodnocovacím kľúčom).

 

Okamih žiarivého slnka – vynorí sa nad obzor v plnej svojej sile…

„Vtedy, keď som…“ – mnoho ľudí myslí týmto spôsobom vo vzťahu ku spomienkam.

Nemyslím často na minulosť – predtým som sa bolestne topila v spomienkach na syna, teraz vnímam spomienky na neho radostne. Nemyslím ani na budúcnosť teraz – som stratená v čase. Vybavujú sa mi spomienkovo akurát tak okamihy – najčastejšie spojené so slnkom. Ach, pravdaže, ten okamih jeho žiarivej sily, keď sa vynára nad obzor a mení tmu na svetlo.

 

Spomienkovo…

11.11. Zvláštne hlboko vpletená je jedenástka v mojom živote – cítim, že som ešte  všetky jej významy nepochopila. 11.11. je zajtra – a má meniny môj syn. Maroško, chýbaš mi.

Keď som začínala písať tento blog – hovorila som príbeh o synovej smrti zavinenej lekárkou, no postupne čoraz viac aj o jeho živote. V mojom blogu som písala o nás dvoch. Ak ste čítali môj blog dlhšie, poznáte Maroškov príbeh – a  môžete si pamätať, že mal rád zelené jablká, cukríky „čočky“ a život, že miloval život, tešil sa z neho, chcel žiť. Že ma zasypával štrkom z cestičky, alebo v jeseni opadanými listami, keď sme sedeli v parku na chodníku.

Niekedy sa nesú spomienky časom a zanechávajú stopu v mysliach ľudí, aj keď my tu už  nie sme.

Elena     11.11.2018

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008941x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie