Založ si blog

DNES 60. – SLÚŠ a mlčanie jahniat alias Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve

Mlčanie jahniat nie je asi najvýstižnejší názovibaže titulok o kozách, ovciach, baranoch, voloch a čojaviemčomešte sa mi zdal pridlhý.

Dnes, milí čitatelia, môžete si sami preveriť nakoľko dôveryhodné správy vám vami sledované médiá poskytujú. Ako? Jednoducho. Prezrite si dennú tlač a vypočujte správy, kto z nich prinesie informáciu, ktorú vám teraz ponúkam ja.

 

Slovenská lekárska únia špecialistov Slovenska sa snaží poukázať na pochybnosť zámeru Všeobecnej zdravotnej poisťovne navýšiť objem financií na úhradu CT a MR vyšetrenia. Pritom ako uvádza prezident spomenutej únie Andrej Janco už v súčasnosti sú na Slovensku tieto vyšetrenia preplácané 2 až 4 krát vyššou sumou, ako napríklad v Nemecku.

 

Podľa Janca ide zo strany riaditeľa VšZP Foraia o vychádzanie v ústrety výlučnému „strategickému partnerovi“ pre vyjednávanie cien práce ambulantného sektora, prezidentovi ASL a Zdravity, MUDr. Pásztorovi, ktorý je podľa mediálnych informácií aj 10%-ným podieľnikom cyperskej firmy, vlastniacej najvyšší počet MR prístrojov na Slovensku.

SLÚŠ navrhuje cenu platieb za vyšetrenia CT a MR na Slovensku znížiť na úroveň cien v Nemecku.

 

Rovnako SLÚŠ namieta proti navrhovaným priamym platbám pacienta, ak tento bude ošetrený mimo bežných ordinačných hodín lekárov a upozorňujú, že každý poistenec je poistený 24 hodín denne každý deň v roku a rovnako každý ambulantný lekár má zmluvný vzťah s poisťovňami 24 hodín denne každý deň v roku.

 

Takže, milí čitatelia, prezident SLUŠ Andrej Janco rozoslal tieto vyhlásenia SLÚŠ na rôzne miesta – SITA, SSN, TASR a rôznym redaktorom. A dobre sa dnes dívajte a počúvajte, koľko ich túto správu uverejní – aby ste konečne pochopili, kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve.

 

Verejne týmto zároveň vyzývam premiéra Fica, aby sa nám – občanom on sám i ním nominovaný minister zdravotníctva mediálne vyjadrili k informácii SLÚŠ o niekoľkonásobne vyšších cenách MR a CT vyšetrení v SR oproti Nemecku a dôvodoch tohto nehospodárneho postupu Slovenskej republiky.

Nevyhovárajte sa, prosím, pán premiér, že to robia zdravotné poisťovne. Vláda SR je tým mechanizmom, ktorý v štáte má regulovať poskytovanie zdravotníckych služieb prostredníctvom legislatívy a rozhodovať o spôsobe, akým sa nakladá s našimi zdravotnými odvodmi, ktoré my – občania a voliči – nútene poskytujeme zdravotným poisťovniam.

 

E. K. I. Predná Hora, 6.5.2015

 

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9031563x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív