Založ si blog

Očami dieťaťa. . . 1. – Dobro v nás. . .

 

Občas uvažujem, aké cenné je dívať sa na svet detskými očami, uchovať si v sebe túto schopnosť vnímať zázračnosť vecí v ňom. Oči dieťaťa, jeho radostnosť a čistú dušu. Aj lásku k dobru, ktoré v rozprávkach vždy vyhráva, na rozdiel od života. A aké dôležité je k tomu pridať zrelú schopnosť aj nezištne konať dobro…

O dobre v nás dám pár slov, pretože niekedy dobro vyhráva nad zlom aj v živote – teraz vám prezradím, že kde som ho dnes našla…

 

Robiť dobro…

Nesúhlasím s názorom, že konať dobro je vždy trochu sebecká záležitosť. Úprimne – myslím si, že ide o názor egoistov, ktorí nedokážu pochopiť, že niekto môže robiť čosi bez bočných úmyslov a zamerania na vlastný prospech. Naozaj si cením ľudí, ktorí nerobia dobré skutky len účelovo, ale nezištne pomáhajú. Ktorí sa dokážu zastať slabých, bezbranných a kopú za nich vytrvalo. Ktorí dokážu ticho a nenápadne každý deň nosiť jedlo túlavej mačke, vyzbierajú v prírode nahádzaný odpad a nepotrebujú k tomu svetlá kamier, či titulky v novinách. Ktorí vedia, že byť láskavý a súcitný v dnešnom svete nie je znakom hlúposti a naivity, ale životnej múdrosti a čistého srdca.

Včera ma očaril jeden taký príklad ľudského dobra. Pri hľadaní informácií o jednej konskej farme, kam by som mala ísť už onedlho na šamanský rituál smrti a zomierania, som si prezrela stránku aj zopár ďalších takých rančov. A na jednej z tých stránok som našla úžasnú vec – poviem vám o nej teraz.

Horský ranč umožňuje virtuálnu adopciu rôznych zvierat – obvykle ju umožňujú len útulky. A nie hocijakých zvierat – ide o zvieratá, ktoré prešli utrpením, kruto s nimi niekto zaobchádzal a podaktoré si z toho odniesli aj zdravotné následky na celý život. Sú to na jednej strane smutné príbehy, vypovedajú o ľudskej krutosti a utrpení bezbranného zvieraťa, no zároveň sú aj radostné, lebo tieto zvieratá prežili vďaka ľudskej neľahostajnosti a obetavosti. Páči sa mi aj to, že popri virtuálnej adopcii zlepšujú život zvierat i predajom prírodných produktov a výrobkov

Ak sa medzi nami nájde dosť ľudí ochotných pomôcť zvieratám na ranči virtuálnou adopciou či aspoň pár eurami, prežije v dobrých a láskavých podmienkach svoj ďalší život viac zvierat s ťažkým osudom.

 

Ľudskosť – čo je to???…

Neviem, či toto slovo je tým, čo naozaj vystihuje správanie, ktoré mám na mysli. Lebo zvieratá nie sú ľudské, no dokážu vnímať utrpenie iných, podeliť sa, byť láskavé, verné, súcitné, starostlivé, … Tak čo je to ľudskosť? Oháňanie sa ľudskými právami, ktoré nám prideľujú všetky možné výsady a upierajú ich zvieratám? Je ľudský ten, kto nadradene vykladá, že čo tam po utýranom zvierati, veď išlo „len o zviera“???!!

Podľa mňa je ľudský ten, kto vníma utrpenie všetkých živých bytostí – zvierat, rastlín, Zeme a nepovyšuje jednu z foriem nad druhú. Vidí nielen očami, ale aj srdcom. Ak uvažujete podobne, prosím, venujte v tejto chvíli tichú prosbu Zámeru sveta o zastavenie požiarov, uhasenie plameňov na Sibíri.

 

Záverom…

Niekedy pokladáme za silných tých, ktorí sú bezohľadní, nesúcitní, arogantní, egoistickí – konajú zlo s ľahostajnosťou voči ostatným živým bytostiam, bez akýchkoľvek zábran.

Oveľa viac sily však treba na konanie dobra.

 

Elena    26.7.2019

 

P.S.:  Sibír, posielam s láskou, pre uhasenie plameňov…

 

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Zelenskyj

Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

07.05.2024 14:03

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova.

Azerbajdžan SR Baku premiér Fico návšteva

Europoslankyňa skritizovala návštevu Fica v Azerbajdžane: Hľadá dohody s diktatúrami

07.05.2024 14:00

Lexmann tvrdí, že Fico na jednej strane hovorí o mieri a na strane druhej predáva zbrane, ktoré vyháňajú arménskych kresťanov zo svojej vlasti.

Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Pellegrini vypočítal, že minul na kampaň menej ako Korčok, podľa TIS obaja minuli viac, ako priznali

07.05.2024 11:31

V prípade Pellegriniho Transparency odhaduje, že prekročil limit až o 250-tisíc eur, Korčok o 80-tisíc eur viac, ako umožňuje zákon.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,863
Celková čítanosť: 9038240x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív