Založ si blog

Očami dieťaťa 9. – Roztavte ľad v srdciach. . .

 

Roztavte ľad v srdciach… povedal Angaangaq.

O ňom a o jeho slovách, aj o nás, našom poznaní a našom kontakte so Zemou uvažujem v tejto chvíli.

 

V horách sa teraz parí, hustá biela hmla sa dvíha v diaľke…

Mám rada také podažďové pariace okamihy tu v horách, vždy mi pripadalo, že tak les dýcha.

Pršalo u nás celé popoludnie, dážď občas ticho šumel, občas sa valil z oblohy prudko a náhlivo. Blýskalo sa a hrmelo hlasno, búrka ešte ani zďaleka nepovedala posledné slovo. Stála som pri bytovke, celá mokrá a podchvíľou som pokrikovala: “slon, slon“. Nie, nezbláznila som sa – volala som domov nášho kocúra, ktorý tiež kdesi mokol v daždi. A chcela som vysypať bioodpad – pravdaže, hneď ako sa prestane blýskať. Nebojovala som s dažďom, cítila som hlboké prepojenie s ním a Zemou.

 

Angaangaq

Každý deň posielam prosbu o uhasenie požiarov na Sibíri, niekoľkokrát denne, úprimne, z celého srdca prajem utíšenie ohňa i vody ťažko skúšanej krajine, tak intuitívne. Myslím, že naše úprimné prianie pomáha liečiť Zem. Prosím, prosím, zaželajte v tejto chvíli Sibíri utíšenie. Ďakujem.

A dnes mi prišla kniha, ktorá mi to ujasnila – napísal ju grónsky šaman Angaangaq. Má podtitul Výzva k duchovnej zmene klímy. Píše o tom, že nadviažeme spojenie so Zemou, ak roztavíme ľad vo svojich srdciach. Presne to som teraz potrebovala, túto knihu, cítim to veľmi silne. Videla som z nej zatiaľ len trochu, ale je prekrásna.

Je to zvláštne, ako sa všetko skladá. Ach, hej, poznanie sa vinie našim životom ako niť, prichádzame k tomu, k čomu máme prísť. Zámer sveta mi posúva čriepky poznania, prijímam ich niekedy s väčším vzdorom, bolestne, ale v tomto období s úctou. Ako to povedala pani Emoke predvčerom k projektu – veci pôjdu takto, aj keby ste vôbec nič nerobili. Kdesi hlboko v sebe viem, že má pravdu. To, čo mi povedala k budúcnosti, čas ukáže. No dobre, niečo poviem – dala prepojenie s nejakou akciou a októbrom, a po príchode domov som v pošte našla pozvánku na vzdelávanie v októbri.

Ale vráťme sa k šamanovi. Hovorí o previazanosti všetkého živého, presne ten pocit v daždi  som mala – a občas sa mi vynára v rôznych situáciách. Angaangaq v tej knihe ukazuje, že o koľko lepšie si voči Zemi vedú živočíchy a rastliny a minerály ako my, a že by sme mali spojiť sa opäť so Zemou, pretože to vylieči ju i nás samých. Že by sme mali budovať nový, láskavejší svet bez pýchy a sebapreceňovania, v ktorom sa poznanie a múdrosť spoja.

 

Záverom…

Dáme nejakú koincidenciu záverom. No a nech mne niečo povie. Tak tú vám neprezradím, je hodne osobná. Poviem len toľko, že je to presné.

Dám inú. Čím väčší kus cesty k sebe samému prejdeš, tým väčšiu máš povinnosť pomáhať ostatným.  To je krásna myšlienka, pripomína mi tú moju predstavu „belenia“ na duchovnej ceste. Čím viac zbelieme, tým väčšie je poslanie pred nami. Ach, veď hovorím, mám pocit, že si s tou knihou porozumiem.

 

 

Elena 31.7.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028937x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív