Založ si blog

Navždy 8. – Ako lumpom u nás ruže kvitnú. . .

 

Ako u nás kvitnú ruže darebákom všetkého druhu? A prečo vôbec? A dokedy ešte?

Ach, toľko otázok – a pozrime sa, aké odpovede na ne dokážeme nájsť…

 

AKO lumpom u nás ruže kvitnú?

Nedá sa nič robiť, zákon nám to ukladá – počúvame túto mantru dookola. Lebo darebáci rôzneho druhu odchádzajú z miest, kde narobili darebáčiny a špinavosti nie s pľuvancami v tvári, ale s bohatým odchodným, aj s kopcom ďalších výhod. A nikto im nesiahne na majetok, veď prečo aj? Lumpi pri korytách sa skrátka zákonmi poistili, aby – ak raz budú musieť odísť, pretože sa niečo z darebáčin prevalí – vyparazitovali z tohto národa čo najviac, bez ohľadu na akékoľvek morálne zábrany či čo len elementárnu spravodlivosť. Mohli by sme menovať nemálo takých príkladov, kedy dotyčný či dotyčná mali z funkcie odchádzať uličkou hanby, pričom by ich národ mal ohadzoval blatom. Namiesto toho odpochodovali s peniazmi vo vačku – lebo u nás predsa vládne spravodlivosť.

Nie je ani nič výnimočné odísť v prúsere na PN… Zrejme najčerstvejší je teraz prípad Jankovskej aj Trnku – obaja spokojne PN-kujú. V ich prípade to je výhoda bez pochýb, pretože v čase PN poberajú takmer plný plat. Aj keď Jankovskú zbavujú dočasne funkcie sudkyne, bude dostávať vraj 600 – 900 eur mesačne. Dokonca kontrola zo Sociálnej poisťovne ku obom nabehla a nijaké porušenie liečebného režimu nezistila. Ja by som tam poslala znalca – lekára, ktorý by prehodnotil ich zdravotný stav – či sa vôbec na PN mali dostať. Alebo ma azda chce niekto presviedčať, že máme vo verejných funkciách ľudí s takým zdevastovaným zdravím, že môžu kedykoľvek poctivo vykročiť na PN, lebo majú reálne zdravotné problémy tomu prislúchajúce?

No to je len malý výsek darebáčin. Tých ako je priveľa – správni ľudia v dozorných a správnych radách, lukratívne fleky s nadštandardnými odmenami, „obchody“ a „dohody“, výhody všetkého druhu pre tých správnych ľudí. A to ešte keby sme uverejnili tie správne zoznamy – majiteľov lukratívnych „zelených zmlúv“ či úspešných výbercov z nebankoviek, ťažko by sa nám dýchalo – lebo mnohí z tých ľudí sa tvária ako elita národa. Keby sme pomenovali všetky prípady korupcie, daňové podvody a úniky, podvodné prevody majetkov a pozemkové čachre…

Nie, teraz to nebilancujem kvôli „tým darebákom“. Spôsobov „AKO“ je priveľa, o mnohých z nich ani netušíme, len sem-tam voda času vymyje kúsok špiny, a aj to nám dvíha žalúdok. Keby sme videli všetky tie darebáčiny, ktoré sa u nás dejú, v plnom rozsahu, neviem ako by sme cez to dokázali v tejto spoločnosti prejsť.

Tak PREČO?

 

PREČO lumpom u nás ruže kvitnú?

Uvažovala som kedysi nad tým, či naozaj sú „oni“ takí bystrí, alebo sme my ostatní takí tupí. Došla som sama pre seba vtedy k odpovedi, že to nie je o inteligencii, ale o miere morálky v nás. O čestnosti a jej dôležitosti pre nás v živote.

 

DOKEDY EŠTE lumpom u nás ruže pokvitnú?

Len dovtedy, kým nespravíme jasné a pevné hranice morálky v našom každodennom živote. Možno to pre mnohých znamená, že NAVŽDY lumpom tie ruže pokvitnú. Lebo morálne hodnoty im nehovoria nič.

Ale ani nám nie – podaktorým.

Stratili sme poňatie o tom, čo čestnosť i morálka je. Kecy o novej morálke „oslobodenej od zábran viery či tradičných hodnôt“ chcú len maskovať bezzábranovosť, odieť ju do akéhosi krajšieho šatu. No zbytočná snaha. A tak rýchlokvasených zbohatlíkov schopných pre prachy vydierať a vraždiť vyhlasujeme za ambicióznu novodobú elitu, a pobehlice lezúce bez zábran ženatým chlapom do postele označujeme ako  „slobodne žijúce ženy s modernými hodnotami“.

Potrebujeme skrátka chlapčeka s čistou dušou, toho z rozprávky o cisárových nových šatách, ktorý by zvolal poriadne nahlas „Akáže sloboda a moderné hodnoty? Kurva je to.“

 

 

 

 

Elena  28.10.2019

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029528x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív