Založ si blog

Vo vetre čias 2. – Keď majú politici problém s pravdou. ..

 

Nahrávka nie je údajná. Je účelovo vytiahnutá práve teraz, ale podľa mňa stopercentne pravá. Je tragickou a pravdivou výpoveďou o Slovensku dnešných dní.

A rozbieha sa tu v súvislosti s touto nahrávkou hra v štýle „blbý a blbější“ – však sa na to teraz pozrime na tie výroky politikov …

 

Jedno stačí…

Ako povedal premiér Pellegrini – „len jedno percento údajnej nahrávky je o Ficovi…“

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/529850-pellegrini-len-jedno-percento-z-udajnej-nahravky-je-o-ficovi/

Krucinál, pán premiér, a koľko percent by o ňom malo byť, aby ste pochopili, že je to problém?

Človeka možno zabiť iba raz – Ján Kuciak s jeho partnerkou Martinou by Vám o tom vedeli porozprávať. Aj peniaze ukradnúť stačí raz.

Aj dôveru možno v živote stratiť iba jediný krát.

 

Morálne zlyhanie?

Bývalý minister zdravotníctva a súčasný zakladateľ akejsi novej strany ku kauze Gorila povedal, že je to téma, ktorá tu je od roku 2011, a z ktorej už počuť konkrétne hlasy konkrétnych ľudí. Osoby, ktoré morálne zlyhali, by preto podľa Druckera mali niesť zodpovednosť. 

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/531376-drucker-by-v-minulosti-konal-inak-ak-by-mal-informacie-ktore-dnes-vychadzaju-na-povrch/

Pán Drucker – to vážne, to vážne, to vážne? Krízový manažér pošty bývalý, rovnako bývalý minister zdravotníctva a skorominister vnútra s takýmito obrovskými nevedomosťami, či s takou intenzívnou poruchou zraku a zdravého rozumu?

Nejde predsa iba o morálne zlyhanie niektorých jednotlivcov, ale o rozsiahlu trestnú činnosť organizovaných skupín – a skutočne ma zaujíma sadzba, ktorá bude pre vinníkov tých špinavostí nasledovať.

Na výčiny, o ktorých je tu reč, pamätá platný Trestný zákon kadejakými paragrafmi (dokonca i na Slovensku, kde sa hlasy poslancov dajú kúpiť zjavne úplne ľahko).

 

Naši drahí politici…

Kde sú morálne autority národa??? Kladiem si znovu a znovu túto otázku. Lebo to, čo nás reprezentuje politicky, nie je žiadna elita národa – podaktorým z nich by mali venovať pozornosť orgány činné v trestnom konaní, ďalším zasa psychiater. Nemám potrebu tlačiť svet ku dokonalosti, každý z nás ma svoje ľudské chyby. No medzi bežnými ľudskými chybami a morálnym úpadkom (či skôr morálnou nezrelosťou, lebo nejde o hodnoty pôvodne nadobudnuté) je z môjho pohľadu priveľký rozdiel.

Neviem, skutočne neviem, kto nám takýchto ľudí posúva do politiky. Azda sa tam hrnú sami, lebo politika sama osebe, tak ako je v súčasnosti realizovaná, zrejme netoleruje osobné morálne hranice človeka –  preto ak aj niekto slušný do politiky príde, rýchlo odtiaľ uteká. Zostávajú len ľudia bez morálnych zábran – mohli by sme ich označiť tak, ako ja zvyknem hovoriť o radodajných šľapkách – „príležitosť pre každého“, či „putovná atrakcia“.  A skutočne tak „šľapkovsky“ fungujú mnohí aj v politike u nás – zo strany do strany pobehujú, len aby sa udržali pri koryte.

Hovoria nám to, čo chceme počuť – predvolebne – a potom tri roky ťahajú náš život a spoločnosť kade-tade, možno podľa toho, kto ako pomastí vrecká, či ako zatlačí na špinavosti o nich nazbierané.

 

Zlo prevážilo priveľmi…

Potrestanie vinníkov by malo byť rázne a efektívne, bez rozdielu – „padni komu padni“. Pretože v našej spoločnosti sa miera zla natoľko prevážila, že mám vážnu obavu ako to v tomto štáte dopadne.

Štátne inštitúcie sa dostávali do úpadku už dlho. Vrátim sa k tomu v niektorom z budúcich blogov tejto jedenástky detailnejšie – teraz sa pozrime len na malý výsek z toho problému.

Ľudia zrejme už úplne stratili dôveru

  • v súdy a políciu (no a čo, aj tak nebola priveľká, mohli by sme kývnuť plecom),
  • vo vojsko, mnohí sú presvedčení, že nemáme čo robiť na hraniciach s Ruskom, ani v ďalších vojenských destináciách. Obávajú sa konfliktov, do ktorých sa nás vojnychtiví snažia zatiahnuť, aj výdavkov na zbrojenie, ktoré je rozhodne v situácii ekonomického spomaľovania nielen nepotrebné, ale aj ekonomicky neúnosné pre Slovensko,
  • v zdravotníctvo – marazmus tu dosiahol kritickú hladinu, ľudia by niekedy skôr prežili bez pomoci lekárov, ako s ňou. Navyše nám zomiera každý rok obrovské množstvo ľudí (podľa medzinárodných štatistík každý rok zomrie až 11 000 Slovákov, ktorí by pri poskytnutí primeranej zdravotnej starostlivosti mohli žiť – opakovane sa o tom hovorí, a je ticho, štát nekoná účinne).

No ľudia stratili aj dôveru v možné dobré smerovanie tejto spoločnosti s tými tvárami, ktoré už tak dlho poznáme – z rôznych strán, s rôznymi špinavosťami, ktoré sa o nich prevalili. Napriek tomu tu sú – neplížia sa kanálmi, ale usmievajú sa na nás z tribún a vykladajú, ako chcú naše dobro. Zasa raz naše dobro. A vo svojej nenažratosti a bezohľadnosti sú slepí. Nechápu, že mnoho Slovákov neúnosne živorí – a že nespravodlivé sociálnozachraňovanie vedie len ku prehlbovaniu nespokojnosti veľkej časti národa. Aj o tom poviem v niektorom z blogov tejto jedenástky viac.

Teraz ale poukážem na dôsledok toho – je veľmi ľahko možné túto prisuchú slamu vznietiť – a plne sa stotožňujem s politológom Baránkom, ktorý v článku z 2.11.2019 pod názvom Politológ: Súčasné dianie speje k anarchii. Ak sa to nezmení, začne vládnuť ulica. hovorí, že permanentná beztrestnosť vinníkov a stav, ktorý tieto darebáčiny spôsobujú v živote bežných občanov (zbytočne mŕtvi, rozbité cesty, zlé služby, nevymožiteľnosť práva…) spôsobia, že ľudia môžu vyjsť do ulíc a hrozí nám anarchia.

 

Záverom…

Prezradím vám, čo sa mi na tej Gorile nepáči najviac?

No predsa skutočnosť, že tú kauzu nazvali Gorila.

Gorily si to nezaslúžili – sú to nádherné a múdre zvieratá, naozaj úžasné.

O čo výstižnejšie by bolo napríklad pomenovanie „kauza Obludy“ alebo „kauza Odpad“…

 

Elena  4.11.2019

 

 

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9031256x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív