Založ si blog

Slnko v duši 9. – Čo povedal Krajniak o dôchodkoch naozaj. ..

Vždy som si myslela, že výklad slovenského textu treba robiť len cudzincom, ktorí neovládajú slovenčinu.

Vyzerá to tak, že nielen im – došla som k tomuto záveru po prečítaní časti diskusie k dnešnému článku v Pravde, ktorý hovorí o Krajniakovom vyjadrení ku dôchodkom.

Buď tí ľudia nerozumejú po slovensky, alebo nedokážu čítať s porozumením, alebo majú nedostatočnú rozumovú kapacitu pochopiť fakty. Inak si neviem vysvetliť, prečo pochopili Krajniakove slová tak scestne.

 

Minister Krajniak sa dnes v článku v Pravde vyjadril, že pracujúce deti by mali dávať časť svojich odvodov svojim rodičom.

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/553328-pracujuce-deti-by-mali-prispievat-na-penzie-svojich-rodicov-tvrdi-krajniak/

 

Plne s ním súhlasím. Lebo teraz solidarizujeme nezmyselne s tými, ktorí nevynaložili na výchovu svojich detí ani najmenšiu námahu – a ich potomok v dospelosti nepracuje.

Ide o to, že za každé dieťa, ktoré rodič vychoval a to dieťa pracuje, by rodič mal dostať k dôchodku príplatok.

Mal by ich dostať ako % z jeho dieťaťom platených odvodov.

 

Čiže NIKTO BY NEPLATIL NIČ NAVYŠE – len by sa tie peniaze, ktoré už platíme my pracujúci už teraz, adresne nasmerovali jeho rodičom (aspoň sčasti). 

Svojho času – pár rokov dozadu – navrhovali zavedenie docenenia dobrej rodičovskej výchovy aj Palko a jeho spolustraníci.

https://ekonomika.sme.sk/c/3160714/palko-navrhuje-rodicovsky-bonus-1-milion-sk-k-dochodku.html

Palko argumentoval, že  „súčasný dôchodkový systém je nespravodlivý v tom zmysle, že rodičom nezohľadňuje, že vychovávajú deti ako budúcu pracovnú silu, bez ktorej by o 20 – 30 rokov nebola žiadna ekonomika,“ a dodal, že štát má rodičom vynahradiť finančné náklady, ktoré mali s výchovou detí, na vyšších dôchodkoch.

https://ekonomika.sme.sk/c/3160714/palko-navrhuje-rodicovsky-bonus-1-milion-sk-k-dochodku.html

Argumentuje tým, že

„Každý pracujúci človek odvedie na daniach – len na daniach z príjmu alebo dane z pridanej hodnoty – 2,1 milióna Sk,“ konštatoval Krajniak. Vyplatenie bonusu za každé dieťa, ktoré rodičia vychovali a ktoré bude pracovať, je podľa neho spravodlivé aj ekonomicky výhodné. Súčasní dôchodcovia, ktorí už deti vychovali, by mali mať vyplatený bonus priemerne v hodnote 1 000 Sk mesačne.

https://www.postoj.sk/37946/vase-dieta-zvysi-dochodok-inym-a-znizi-vas

Pri ocenení „dobrého rodičovstva“  vychádza tento návrh popri investovaní energie do výchovy „ceny dieťaťa“, pod ktorou treba rozumieť to, čo vás to dieťa stojí, keď mu poskytujete stravu, ošatenie, bývanie atď. Do ceny dieťaťa treba zahrnúť aj tzv. náklady obetovanej príležitosti, čiže to, čo by ste si mohli dopriať, keby ste sa pre dieťa nerozhodli. (V. Palko: K príčinám nízkej pôrodnosti (Zamyslenie 1

 

Za každé dieťa, ktoré rodič vychová a to dieťa v dospelosti pracuje, by dostal jeho rodič určité % z  dieťaťom odvádzaných odvodov priamo k dôchodku.

Ja osobne si myslím, že je to výborný nápad. Lebo potom by sa rodičia zrejme viac zamýšľali nad tým, čo vychovávajú a vštepovali by svojim deťom kvalitné hodnoty viac ako dnes.

 

Elena   2.6.2020

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9016283x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie