Založ si blog

Tak 2. – Čestnosť je ako kofola. . .

Tieto dni v našej spoločnosti teraz kočnerovsky idú. Podľa mňa sú to dni hrôzy – je v tom priveľa špiny a smradu.  To ani zďaleka nehovorím len o obžalovaných – celá situácia ukázala, koľko kúpiteľných a vydierateľných máme na rozličných postoch.  No nemyslím si, že sme si vypočuli celú nahrávku – objavujú sa z nej kúsky, ktoré ktosi vyťahuje ako kúzelník biele zajačiky z klobúka. Alebo ako šatky, ktorými možno zaviazať komusi ústa a umlčať ho tak, napríklad.

Nuž dnes zasa raz v mojom blogu o fenoméne „kočner“.

 

Kočneriáda..

Nechcem, naozaj nechcem, aby sme žili len špinavosťami a aby náš život tak rozsiahlo ovplyvňovali kadejakí darebáci. Lebo Kočner podľa mňa na Slovensku už nie je len osoba, ale je to fenomén. Kadejakých kočneríkov máme viac ako dosť – natláčajú sa nám do života svojimi zlodejinami všetkého možného druhu – rozkrádajú, okrádajú, zastrašujú, nivočia.

Prebieha teraz konečne súdny proces s ešte stále len obvinenými, a ja ho nesledujem

  • jednak preto, že som celé dni na výcviku a dávam do toho maximálnu energiu, lebo sa chcem posunúť v práci na sebe a tým aj vo svojom živote,
  • a jednak preto, že ma to príliš desí a zraňuje, čo o celom prípade už doteraz vyplávalo na povrch.

Zaregistrovala som však v médiách z priebehu procesu otázku Zsuzsovej, ktorú dala pani Kušnírovej, že aký má dôkaz o tom, že ona zabila jej dcéru, keď to na začiatku výsluchu povedala. Pani Kušnírová odpovedala, že verí spisu a dodala: „Keby to tak nebolo, asi by ste nesedeli tu, ale pri svojej dcére a ja pri svojej v Mači.

Naozaj obdivujem ako to zvládla – súcitím s obeťami a chápem, aké je to pre nich ťažké, poznám to dôverne. Predstavte si, že by ste sa  museli dívať do tváre ľudí, ktorí zavinili smrť vášho dieťaťa.  Po celé dni, a k tomu počúvať popisy, ako sa plánovala smrť vášho dieťaťa. Obete v tomto systéme trpia, nie páchatelia. Príliš dobre rozumiem, ako pekelne to bolí tých rodičov a súrodencov, vidieť páchateľov vyrehotaných, tak ako píšu médiá.

Zsuzsová zjavne nemá žiadne morálne hranice. Arogancia tej ženskej je nekonečná – vidím v tom presne zrkadliť chorú spoločenskú filozofiu „ľudské práva páchateľa sú nadovšetko“. Úprimne ľutujem za dávnymi zlatými časmi, keď vrahovia šli na galeje, kde zostali do konca ich života. A už nikdy nikomu nemohli ďalej ubližovať. Lebo skutočne neverím, že táto ženská by v živote urobila niekedy čokoľvek dobré. A jej primitivizmus, ktorý sa prejavuje i v správaní na súde voči obetiam, svedčí o jedinom – že akých slaboduchých zástupcov – mužov máme na čele štátu, keď s takouto osobou udržovali kontakty, a dokonca ňou boli nadšení. Inteligencia a charakter muža sa rozhodne prejavuje i vo výbere partnerky, kamaratšág s takouto osobou, ktorá nemá žiadne morálne hranice, by mal podľa mňa byť trvalou definitívou jej „priateľov“ pre akúkoľvek funkciu i bez toho, aby kohosi pomáhala vraždiť.

O to je to desivejšie, že tu nešlo o náhodnú a jednorazovú známosť, jeden prípad – šlo o premyslený systém chytania oporných bodov, prípravy na možné využitie vydierania a tak podobne.  Koľko ďalších systémov tu máme, a koho všetkého do nich lapili?

A v súvislosti s tým vyvstáva aj otázka, ako je možné, že niektorí beztrestne porušujú závažne svoje pracovné povinnosti a bez mihnutia oka ohrozia vynášaním informácií súkromie a životy iných? Už doživotne by nemali mať prístup k práci, kde by mohli spraviť čosi podobné.

 

Potápanie páchateľov hlásajú titulky v médiách…

Pravdu poviem, nič okrem titulkov už v tejto veci neregistrujem. Pokladám to za stratu času, túto falošnú hru. Obávam sa, že je tu dopredu pripravený a garantovaný scenár – a že sa Kočner a company dostanú na slobodu kvôli nejakej procesnej chybe sudcu či vyšetrovateľa. Nebude žalobcu a nebude sudcu voči tomu, kto to „zaviní“, a celý prípad skončí v prepadlisku času.

A kladiem si celý rad otázok

  • Akú kopu špiny sme ochotní zniesť v našich životoch?
  • Prečo dovolíme, aby kadejakí darebáci manipulovali našimi životmi, okrádali a zneužívali nás?

Je to i otázka morálky spoločnosti a našej osobnej ľudskej morálky – o špinách medzi nami. Ja si skutočne nemyslím, že by špinavosti bol schopný a ochotný robiť kedykoľvek a ktokoľvek – a že skutočnosťou zostáva, že sú medzi nami ľudia, ktorí žiadne morálne hranice nemajú.

Prejavuje sa to kade-tade v našich životoch – od úplatkarčenia, ktoré „sa patrí, inak máš smolu“, cez šmejdov podvádzajúcich a okrádajúcich starých ľudí či naivných a veci neznalých, až po šlápoty rozťahujúce nohy ženatým chlapom bez mihnutia oka. Také bežné špinavosti v našich každodenných životoch, už sa nad nimi mnohí nepozastavujú a pokladajú ich za normálne. Pripomínam to preto, lebo – na rovinu – pokladám tých, čo sa tak správajú, za rovnaké príšery, ako sedia v týchto dňoch pred súdnym tribunálom v prípade Kuciaka Kušnírovej. Lebo s niektorými vecami je to v živote tak – buď je, alebo nie je. Neexistuje iba trochu áno – nemôžeme byť iba trochu tehotné, či iba trochu mŕtvi, ani iba trochu nečestní či trochu čestní. Je to o hodnotách, ktoré žijeme – nie iba trochu, ale naplno. Nuž tak.

Čestnosť je skrátka ako kofola – „ak ju miluješ, nie je čo riešiť…“

 

 

Elena  16.1. 2020

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9031069x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív