Založ si blog

Otázky 6. – Srdcom doma, zadkom v zahraničí. . .

Voľby ešte ani nenastali, a už vzbudzujú veľa kontroverzných názorov.

Ministerka Saková vyzvala ľudí ísť voliť, lebo zo zahraničia nám bude voliť 60 000 voličov. Niektorí kritizovali, že túto informáciu dala – no ja jej za to takto verejne ďakujem. Lebo poukázala verejnosti na problém

https://www.ta3.com/clanok/1175857/sakovej-video-o-volicoch-vyvolalo-kritiku-premier-sa-jej-zastal.html

Združenie Srdcom doma už nejaký čas malo požiadavku umožniť voľby zo zahraničia.  Uvádzajú žiadame, aby bolo občanom umožnené zúčastňovať sa zo zahraničia na voľbách prezidentských, voľbách do orgánov samosprávnych krajov, do orgánov samosprávy obcí, do Európskeho parlamentu tak, ako je tomu dnes v prípade volieb do NR SR.

Bolo by to pre mňa v poriadku, ak by šlo o ľudí krátkodobo pobývajúcich mimo Slovenska. Inak to vidím, ak tí ľudia sú mimo Slovenska dlhodobo, v podstate tu vôbec nežijú. Preto sa pýtam, aké morálne právo má voliť vládu na Slovensku niekto, kto tu po desiatky rokov nežije? Niekto, kto síce môže byť srdcom doma, ale zadkom je po celý čas v zahraničí. Podľa mňa nech sa zúčastňuje volieb v krajine, kde žije a ovplyvňuje tým svoj vlastný život – a nie život nás ostatných.

 

Ďalšie vírenie predvolebného vzduchu vo vzťahu ku hlasom zo zahraničia vyvolali slová bezpečnostného analytika Žitného, podľa neho voľby zo zahraničia nemusia byť v súlade s platnou Ústavou SR, podľa jej článku 30 majú byť voľby tajné – a to rozhodne nebudú pri zasielaní hlasov zo zahraničia. Uvádza svoj názor, že volič v zahraničí nevolí tajne, pretože nie je pod ‚dohľadom‘ hlasovacej komisie a ani nevolí za plentou – prakticky za neho môže odvoliť ktokoľvek, kto má prístup k hlasovacím lístkom.

„Doma musí volič po vhodení volebného lístka ostatné lístky odovzdať a tie budú pod dohľadom volebnej komisie zničené, aby nemohli byť zneužité, nestali sa prostriedkom kupovania hlasov a podobne. Nič z toho v zahraničí neplatí. Nie je to tajná voľba, je v rozpore s ústavou.“

Túto jeho námietku pokladám za významnú.

Myslím, že k tomuto problému by sa preto mali čím skôr vyjadriť mediálne aj ústavní právnici. Aby sme nezrealizovali voľby neplatne – a následne nečakali po celé roky na vyjadrenie Ústavného súdu SR ohľadne ich platnosti.

 

 

Elena  11.2.2020

 

K diskusii: rubbeler – no a práve o to ide – podľa mňa by mal zákon rozlíšiť medzi človekom, ktorý na Slovensku reálne aj žije a človekom, ktorý dlhodobo žije v zahraničí –  je otázkou do diskusie, či naozaj človek nežijúci reálne na Slovensku má morálne právo ovplyvňovať náš život svojimi voľbami.

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014872x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie