Založ si blog

Cesta 3. – Prezradím vám, kto predpovedal pandémiu . . .

Prezradím vám, kto predpovedal pandémiu…

A dám pár slov, a obrázkov ktoré podaktorých naštvú – ale ja ich na svetlo vyniesť chcem…

 

Nákupy v týchto časoch…

Hodiny vyhradené pre dôchodcov sa stali symbolom absurdít v dnešných časoch – lebo oni sami behajú obchodmi od rána. Chápem to – kto by nechcel teplé rožky, lacnejšie výrobky, či muškáty  v akcii z istého nemenovaného obchoďáku? Ku cti slúži obchoďákom, že ráno nejaké scestné obmedzenia voči nim nerobia – neviem ako je to v dôchodcovských hodinách, no podaktorí nedôchodcovia na ne riadne nadávajú, že nemôžu nakupovať. Možno by stačilo trochu dôvtipu a dôchodcom vyčleniť jednu pokladňu v čase od 10,00 do 12, 00 a inokedy nech si chodia ako chcú nakupovať, nikoho to predsa neruší. Miera rizika je rovnaká o 7,00 ráno, ako o 10,00 –  možno aj nižšia, nebudem to radšej analyzovať zoširoka.

 

Nákupy v týchto časoch…

Nakupujeme teraz intenzívne, možno z praktických dôvodov, aby sme si urobili zásoby – potom nebudeme musieť tak často chodiť do obchodov a potraviny aj dražejú čoraz viac. Možno robíme zásoby i zo stresu, čo ak ostatní vykúpia, tak ako sušené droždie, ktoré veru nevieme v obchodoch nájsť vôbec. Dôvodov je veľa, nepochybne. A vyhadzované veci sa kopia teraz v kontajneroch.

Sama som toho príkladom – a naozaj ma mrzí, ak vidím, že nám plesnivie chlieb či iná potravina. No žijeme v horách, a nedá sa tomu vždy vyhnúť, dnešný chlieb nevydrží dlho. Pekáreň sme preto kúpili, a budeme chlieb i pečivo piecť. Viem aj v rúre chlieb upiecť, no denné pečenie by bolo problémové, pekáreň zaručí kedykoľvek ráno teplý chlieb deťom.  Keďže droždie a sušené droždie je úzkoprofilový tovar, urobím kvások. A ľudia sú vynaliezaví – prezradím, že recepty sú i na chlieb so sódou či na langoše s práškom do pečiva.

 

Nákupy v týchto časoch…

Nakupujeme kadečo. Nejdem teraz ukazovať prstom na tých, čo v týchto časoch kupujú lentilky a rúže. Pohoršujú sa nad tým predavačky v diskusiách na socsieťach – teda kým som diskusie sledovala v tej koronaskupine. Chápem predavačky, nestačia vykladať tovar v niektorých obchodoch a sú vyčerpané už teraz, a to ešte zďaleka nie je koniec pandémie. Ja tých lentilkovorúžových občas v blogu trochu ťapnem, aby sa ľudia spamätali – behať len pre rúže či lentilky je riziko čoraz väčšie pre nich samých aj pre predavačky – nákazy bude pribúdať ešte nejaký čas. Ale ako vidíte, len mierne ich napomínam, nesekám -.lebo ich aj chápem, je to správanie prirodzene ľudské – poznám dôverne ten fenomén z čias, kedy som musela rátať každý cent. Žili sme z jedného platu, mali sme postihnutého syna a kadečo bolo treba kúpiť deťom – a ja som vtedy pochopila úžasnú silu „kúpiť niečo pre radosť“ (peniaze som šetrila kúpou tovarov v akcii  a mala som i prehľad, kde je čo najlacnejšie, za takto ušetrené peniaze som si nekupovala rúže, pravdaže, ale  deťom cukríky alebo ovocie navyše, či hračku v sekáči). Ja som i dnes spravila nákup pre radosť, som empatická ku živým bytostiam a tak som sa zľutovala nad 5 kríčkami v istom obchoďáku –  po 99 centov boli, vysadím ich „u partizánov“ pre môjho syna.

 

Nákupy v týchto časoch…

Nakupujeme kadečo. A nielen v obchodoch. Na socsieťach kopu kadečoho. Znížila som nákup strateného času, odišla som z diskusií v skupinách, kde tárali o pandémii od buka do buka. Ale uvažujem o tom, čo všetko nakupujeme – podsúvané nezmysly a manipulácie, aj klamstvá, aj zmenu hraníc ku kadečomu.  Nielen vo vzťahu ku pandémii to funguje – ale aj vo vzťahu ku tolerancii kadejakej patológie a ohlupovania v spoločnosti. Rastie naša tolerancia voči sociálnej i morálnej patológii – násiliu, bezohľadnosti, nečestnému obohacovaniu sa, nevere. Sami sa tým stávame „infekční“ viac ako pri korone a prenášame nákazu ďalej –  hodnotami a vzormi správania sa svoje deti.

 

Nákupy v týchto časoch…

Nakupujeme kadečo. Ilúzie a vymazávanie faktov – EÚ nám vraj pomáha, dáva miliardy na koronu – ale veď sú to tie isté miliardy, ktoré sme už raz dostali na europrojekty. Nič navyše – alebo sa mýlim? A vykladanie o tom, ako sa o nás vláda stará súhlasne potvrdím vtedy, keď zruší nákup amerických krápov na obrovské peniaze. Dnes ich nemáme, a nebudeme ich mať ešte dlhý čas. Kto z nás teraz túži zbrojiť? Aj keď armáda má a bude mať teraz dôležité miesto v zvládaní korony, nepotrebuje k tomu americké krápy, na ktorých by sa preháňala ponad naše hlavy – ale radšej viac vozidiel bežných i zdravotníckych. Vybudovanie zvláštnej vojenskej nemocnice, podobne ako majú Česi, tí sa o ňu starali po celé desiatky rokov, má kapacitu 2500 miest tuším – a oplatilo sa.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hejtman-chce-udrzet-nemocnici-v-techonine.A130318_1901327_pardubice-zpravy_jah

 

Nákupy v týchto časoch…

Nakupujeme naozaj kadečo. No sú veci, ktoré nedokážeme kúpiť – nielen lásku a úctu, či zdravý rozum, ale aj dôveru, čisté svedomie, súcit. Je toho tak veľa, čo si nedonesieme v akcii z obchoďáku…

Naozaj dohováram aj sama sebe pri pohľade na tieto obrázky, a pri spomienke na ľudské utrpenie, a hanbím sa za každú potravinu, čo nerozvážne vyhodíme skazenú. Dala som na bazár inzerát, že darujem veci po deťoch, snažím sa pomáhať ako viem.

Tu sa desíme, ako dopadne pandémia v podmienkach nášho zdravotníctva. A oni…

 

Sú chvíle, keď si uvedomujem, že najväčšou hodnotou je život…

A myslím, že ak nájdeme odvahu verejne a tvrdo žiadať vládu zrušiť kúpu tých 14 amerických stíhačiek, a keď naša vláda nájde odvahu zrušiť tú zmluvu, že by sme jednu z tých miliárd eur mali poslať práve na zdravotnícku pomoc Afrike.

 

Elena  6.4.2020

 

P.S.:  Fotografie sú prevzaté z fb príspevku Vladimíra Kuku.

 

Ach, pravdaže, sľúbila som vám prezradiť, kto predpovedal pandémiu a jej príchod z Ázie? Nuž, ja slovo plním – boli to Rusi. Presnejšie jeden Rus – keby ste čítali ruskú literatúru, vedeli by ste že ktorý – bol to Dostojevskij – v knihe Zločin a trest.

Veď posúďte sami…

Ležal v nemocnici celý koniec pôstu a celý veľkonočný týždeň. Keď už vyzdravoval, spomenul si na svoje sny, čo mal v horúčke a blúznení. Snívalo sa mu, ako by celý svet bol odsúdený na žertvu akejsi hroznej, neslýchanej a nevídanej morovej rane, čo prišla z Azie do Europy. Všetci mali zahynúť okrem niektorých veľmi nemnohých vyvolených. Objavili sa akési nové trichíny, mikroskopické, vnikajúce do ľudského tela. Ale tieto trichíny boli duchovia, obdarení rozumom a vôľou. Ľudia, čo ich prijali do seba, stávali sa hneď zúrivými a šialenými. Ale nikdy, nikdy ľudia nepokladali sa za tak rozumných a nesklátených v pravde, ako sa pokladali tí nakazení. Nikdy nepokladali nesklátenejšími svoje rozhodnutia, svoje vedecké vývody, svoje mravné presvedčenie a vyznanie viery.

Celé dediny, celé mestá a národy podľahli nákaze a zošaleli. Všetci boli rozčúlení, nerozumejú si navzájom, každý myslel, že v ňom jedinom spočíva pravda, trápil sa, hľadiac na ostatných, bil sa do pŕs a zalamoval rukami. Nevedeli koho a ako súdiť, a nemohli sa dohodnúť, čo pokladať za zlé, čo za dobré. Nevedeli koho obviňovať, koho ospravedlňovať. Ľudia vraždili sa navzájom v akejsi nezmyselnej zlobe. Išli druh proti druhovi celými armádami, ale armády už na pochode začínali samé sa sužovať, rady sa rozpadávali, vojaci vrhali sa druh na druha, klali, sekali, hrýzli a požierali druh druha. V mestách celý deň zvonili na poplach; zvolávali všetkých, ale kto a prečo zvoláva, nikto nevedel, ale všetci boli rozčúlení. Zanechali najobyčajnejšie remeslá, lebo každý predkladal len svoje myšlienky, svoje opravy a nemohli sa na ničom dohodnúť; zanechali poľné hospodárstvo. Tu a tam ľudia zbiehali sa do zástupov, dohodli sa na niečom, zaprisahali sa, že sa nerozídu, — ale hneď začali niečo iného, než čo práve hodlali, začali obviňovať druh druha, ruvali sa a škrtili sa. Nastali požiare, nastal hlad. Všetci a všetko hynulo.

Morová rana rástla a šírila sa. Zachrániť sa v celom svete mohlo len niekoľko ľudí, to boli čistí a vyvolení, určení dať počiatok novému pokoleniu ľudí a novému životu, obnoviť a očistiť zem, ale nikto a nikde nevidel týchto ľudí, nikto nepočul ich slov a hlasu… 

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,855
Celková čítanosť: 9011421x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie