Založ si blog

Cesta 5. – Matovič je podľa mňa. . .

Aby ste to vedeli hneď v úvode – podľa mňa Matovič je empatik.

Rozhodne v tejto chvíli nejdem povedať ani jedno krivé slovo na premiéra spolu so svorkou jeho dnešných kritikov. Otvorene priznávam, že som sa mýlila v odhade, že u neho ide o účelovosť vo všetkom. Nie je to tak, je empatik. A to si na tomto premiérovi moc vážim.

Niektorí Matoviča včera začali vyzývať, aby odišiel. Je pravdou, že mu chýbajú predikčné a organizačné schopnosti, aj ráznosť. Ja však jeho odchod v tejto chvíli nepokladám za potrebný, viem si predstaviť na jeho mieste x oveľa horších. Ak by niekto z tejto vlády mal okamžite odísť, tak rozhodne Sulík – to je skutočná hrozba pre Slovensko podľa mňa. Jeho spôsob vyjadrenia o 800 mŕtvych ročne na chrípku a 500 chorých na koronu pokladám za hodne o ňom prezrádzajúci. Tomu človeku chýba akákoľvek empatia, vedela by som to označiť aj diagnosticky.

O mojich úvahách k téme povie viac dnešný blog.

 

Matovič je empatik…

Teraz som úprimne presvedčená, že je empatický a tie slzy, ktoré u neho niektorých tak dráždia, nepredstiera. To, že predovšetkým chlapov jeho slzy dráždia je dôsledkom ich problému – nie sú schopní prejavov pocitov. Na jednej strane je mi týmto Matovič ako empatik empatikovi bližší, a na druhej strane chápem teraz lepšie aj jeho riziká, však ich poznám u seba. Uvedomujem si, že o to ťažšia je v tejto situácii jeho postavenie, lebo on skutočne cíti bolesť z úmrtia možných obetí a súcití s ich osudom.

 

Je ťažké i krásne byť empatikom…

Empatik je skrátka ako malá morská panna, každý krok po súši jej spôsobuje bolesť.

Aby prežil, musí sa empatik naučiť chrániť.  Niektorí ho pokladajú potom za chladného a bez srdca, no v skutočnosti má ukryté srdce plné lásky za múrom pre svoju ochranu.

Je dôležité naučiť sa súcitiť s inými a pritom nejsť do prežívania ich pocitov. A okolo seba mať ľudí, ktorí sú citliví a vnímaví. Najhlbšia miera empatie je u dvojplameňov, tam si ak uvedomíte zlatý most, tak od tej chvíle vnímate jeho bolesť ako svoju, už navždy a nechcete, aby trpel.

 

Zachytávať bolesť iných nie je jednoduchý náklad…

Z rôznych dôvodov. Ja som včera niesla sterilizovať našu mačku, zo zdravotných dôvodov musela. Našla som ju pred štyrmi či piatimi rokmi vyhodenú na zastávke. Je to pri obchoďáku, pobiehala popri autách zmätene, nebola by dlho prežila. Odvtedy má ku mne dôveru. Večer doma tichučkým mraučaním signalizovala bolesť, och, no už bude len lepšie.

 

Myslím, že čoskoro budú ťažké dni i pre neempatikov…

Keď bude u nás obetí pribúdať, pochopia i tí nechápavejší. Aj nepríjemné a nutné opatrenia ich zavalia viac. A že obetí násobne pribudne, o tom som presvedčená.  Správy o viacerých osadách s výskytom na vírus pozitívnych mi to potvrdzujú. Poprichádzali hromadne z Anglicka a Česka najmä. Videla som včera i v Revúcej spoluobčanov opakovane putovať Kollárovou ulicou k Strmej v skupinách, zrejme z obchodu, žiadne rúška na tvárach – kontrolovať a pokutovať takéto konanie treba dôsledne začať. Práve v tejto skupine obyvateľov vidím veľký možný zdroj šírenia nákazy teraz. A druhým veľkým zdrojom sú pendleri, takí slovensko-slovenskí, ktorí chodia za prácou do Bratislavy – a videli sme ich všetci valiť sa z Blavy predvčerom do celého zvyšku Slovenska. Nikto ich nedal do karantény – a tak úspešne môžu nákazu roznášať ako veľkonočný bonus. Chápem, že chceli byť doma s rodinami, ale jednoducho sú veci, ktoré dospelý človek musí prijať a správať sa zodpovedne. Ľudská hlúposť a bezohľadnosť skrátka nemá mieru.

Čo k tomu dodať? Tam kde rozdali masky z krytov CO sa ľudia môžu tešiť. No a ostatní sa môžu modliť, aby čoskoro tie kontrolné portály koronové zaviedli pri vstupe do obchodov a inštitúcií. O dva týždne budeme mať niekoľko stoviek chorých a niekoľko desiatok mŕtvych, ak budeme takto pokračovať.

 

Záverom…

Nie, Matovič nie je to najhoršie, čo sa nám mohlo stať. Som si teraz istá, že je presne tam, kde má byť – a má dôvod jeho prítomnosť na mieste premiéra. Lebo v tejto chvíli tam musí byť človek, ktorý má srdce – za hlavu tam je krízový štáb.

 

 

Elena   9.4.2020

 

P.S.: Empaticky…

Mnohí sa dostali na hranicu potlačeného napätia tak, že sa cítia zle pri rečiach či čítaní o korone. A to sme na začiatku cesty pandémiou. Takže pokojne, ľudia, svet sa nezmenil, je len dočasne obmedzený chorobou.

Večer otvorím novú jedenástku blogov, v ktorej nebude ani stopy po korone. Ak ste vnímaví, tak v tejto chvíli už viete, ako sa tá jedenástka bude volať…

A pre deň plný pohody a pokoja jedna z mojich srdcoviek – jej tóny odplavujú všetko zlé a ťažké kamsi do diaľky…

Silent night surrounding me
On the shore of wistful sea
A kindest heart made me believe
The world as I wish it to be.

Tichá noc mě obklopuje
Na břehu tesklivého moře
Díky tomu nejlaskavějšímu srdci věřím
Že svět je takový, jaký si přeji…

https://www.youtube.com/watch?v=sS3DDNiswKg&list=RDsS3DDNiswKg&start_radio=1

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971619x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie