Založ si blog

Cesta 10. – Všetci, ktorí nadávajú na Matoviča. . .

Všetci, ktorí nadávajú na Matoviča, by teraz mali zbystriť pozornosť.

Budem sa snažiť písať jednoduché a krátke vety, aby všetci pochopili.

 

Profesor Krčméry ako člen krízového tímu navrhuje otvoriť školy a škôlky. Matovič nie.

https://www.dnes24.sk/v-krcmery-by-chcel-otvarat-skolky-podla-premiera-by-sa-mali-riesit-ine-problemy-359278

https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/1994837_maturity-a-prijimacky-povolili-grohling-diskutuje-s-hygienikmi-aj-o-otvoreni-skolok

Čo myslíte, kto z nich chce lepšie pre vaše deti?

Podľa mňa Matovič, lebo i pre mňa ochrana života a zdravia detí je na prvom mieste.

A mimochodom, čo myslíte, koľko rodičov pustí svoje deti do školy a škôlky v regióne, kde je veľký počet detí z osád? Čo začne robiť štát, stíhať ich?

 

Krčméry chce deti do škôl a škôlok poslať, lebo vraj budeme potrebovať zdravotníkov, ktorí sú teraz doma s deťmi. 

https://www.dnes24.sk/v-krcmery-by-chcel-otvarat-skolky-podla-premiera-by-sa-mali-riesit-ine-problemy-359278

Čo myslíte prečo?

Podľa mňa očakáva zhoršenie situácie s pandémiou u nás.

 

Zhoršenie zdravotnej situácie môžeme čakať zrejme skoro.

Čo myslíte prečo?

Podľa mňa pendleri  a rekreanti z Bratislavy mohli vyvliecť nákazu cez sviatky nákazu po celom Slovensku. A tiež prišlo na Slovensko  tisíce „repatriantov,“ ktorých nikto netestoval a môžu byť prenášačmi. Pripomeňme si, že Matovič chcel zákaz vychádzania prísny – bol to naozaj dobrý nápad- čoskoro to pochopíte všetci, žiaľ už neskoro.

 

V rámci testovania zistili zatiaľ nákazu v 14 osadách.  Môžeme len hádať zatiaľ, koľko ďalších ľudí nakazili tí infikovaní, kým sa u nich testovalo. 

220 príznakových bolo podľa  tohto článku

https://www.tyzden.sk/politika/63861/koronavirus-online-plati-obmedzenie-pohybu-pozitivne-testovani-su-najma-ludia-zo-statnych-karanten/

Čo myslíte, zostala nákaza len v osadách?

Podľa mňa je potrebné testovať obyvateľstvo rozsiahlo. Ak dávame peniaze na testovanie „repatriantov“, ktorí tu do zdravotného a sociálneho systému nijako neprispievali po celé roky, tak na tých, ktorí tu poctivo platia dane a odvody desiatky rokov, štát peniaze nájsť musí tiež. Zvlášť, keď sú dostupné slovenské testy vo verzii lacnejšej ako zahraničná.

 

„Repatrianti“ do osád prišli v obrovských počtoch, prevažne z Anglicka, Česka. Stovky ľudí sa sem dostali bez testovania na hraniciach, bez štátnej karantény.

https://www.noviny.sk/slovensko/522486-v-osadach-zacnu-masivne-testovat-zo-zahranicia-sa-mohlo-vratit-az-1500-miestnych

Čo myslíte, kto mohol čakať zodpovedné dodržiavanie karantény u týchto spoluobčanov?

https://myzemplin.sme.sk/c/22383199/v-osade-ruska-nenosia.html

Podľa mňa expert a odborník so skúsenosťami z pandémií i vo svete je Krčméry. Takže prečo expertný krízový tím nekonal od začiatku efektívne? Prečo nezakázal repatráciu hlava – nehlava, bez kontroly, s vpúšťaním stoviek ľudí bez testovania na hraniciach?

 

Akú zodpovednosť má krízový tím – napríklad za nesprávne rozhodnutia?

Krčméry medializoval úvahy v minulom týždni, ako by sme nemali hľadať vinníkov, len si pamätať chyby.

No začínam tušiť, že prečo nad tým uvažoval. Lebo chýb expertný tím narobil až-až pri repatriácii i pri nevyhlásení zákazu pohybu natvrdo.

 

Podľa mňa niekto má niesť zodpovednosť za chybné rozhodnutia – kompetencie rozhodovať bez zodpovednosti za chyby a nájdenia vinníka sú veľmi zlá verzia príbehu. Tak môžu byť všetci nezodpovední hala-bala, veď o čo ide?

Nepokladám za správne ani maturity v školách, ktoré teraz rozbiehajú.

https://slovensko.hnonline.sk/2131282-hlavny-hygienik-povolil-maturity-grohling-prezradil-podrobnosti

Situácia stresu  z bežných maturít sa takto zniekoľkonásobí. Potrebujeme naozaj, aby nám nejakí maturanti ochoreli, či nebodaj zomreli? Prečo nie sme schopní urobiť v krajnom prípade maturity online, či z hodnotenia výsledkov ich štúdia?

A dávam otvorene otázku – KTO bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť za prípadne nakazených maturantov či študentov v prijímacích konaniach? Konkrétna škola? Štát? Hlavný hygienik Mikas? Či ten krízový tím na čele s profesorom Krčmérym?

 

Mali by sa vyjadriť mediálne právnici – aby sme poznali svoje práva v tejto situácii všetci.

Ak vás niekto nakazí v obchode a niekoho do prepuknutia príznakov nakazíte, ste nevedomý prenášač. Ak navštívite niekoho rizikového, či ak máte rizikovú osobu doma a vláčite sa po obchodoch, potom ste prenášač nie nevedomý, síce neúmyselný, ale nezodpovedný. Takéto konanie by malo byť trestné, aj zodpovednosť za spôsobenú ujmu a škodu tam musí byť..

Takisto ak vás niekto nakazí v práci, potom ide o pracovný úraz, s nárokom na náhradu vzniknutej škody. Ak dieťa niekto nakazí v škole, tak tiež.

Ľudí preplieska k zodpovednosti, keď nejakí nezodpovední dostanú reálne pokuty, aj ich odsúdia za všeobecné ohrozenie a hradenie škody a ujmy.

Je pekné vykladať o spolupatričnosti a láskavom prístupe, ale tu ide o ľudské životy.

 

 

Elena  16.4.2020

 

K diskusii Štrkáč, Ďakujem za upozornenie, opravila som meno. Doplnila som linky, toľko k fámam.

Ostatným – chybou nie sú prijímané opatrenia, ale ich zlá organizácia. Ľudia, ktorí sedia doma s 80-% príjmu, by mali byť na poliach, je nutné systematicky zvyšovať potravinovú sebestačnosť. Repatriovať kohokoľvek by sme mali len s testovaním a štátnou karanténou kvalitne organizovanou, náklady za testovanie by si mal každý repatriovaný hradiť. A doplatiť poistné zdravotné i sociálne odvody, ak ich tu v posledných dvoch z troch rokov neplatil.

Strach tu ešte nie je, ale začne o také dva – tri týždne, aj panika zrejme. Jediné východisko vidím v reštrikcii nezodpovedného konania, to ešte môže aspoň čiastočne zabrzdiť problémy.Zdá sa vám kruté zažalovať chorého človeka, že niekoho nakazil? A nebodaj ho i zavrieť potom? No ale asi až potom niektorí pochopia, že ich nedbalé správanie šíri nákazu.

 

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť predstavitelia toho spolku, [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko, slovený pas, peniaze, turistika, dovolenka, zahraničie, passport,

Žiadali ste o pas? Štát vám ho nedodá ani do 30 dní. Odporúča cestovať na občiansky preukaz

06.05.2024 15:00

Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať lehotu.

Strážske, búrka

Na západnom a strednom Slovensku treba v pondelok poobede počítať s búrkami

06.05.2024 14:45

Meteorológovia varujú, že búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu.

Francúzsko Čína Prezident Návšteva Si Ťin-pching

EÚ sa spolieha na Čínu, Si Ťin-pchingovi dohováral Macron aj Leyenová. Zatlačí Peking na Putina?

06.05.2024 14:25, aktualizované: 14:43

Von der Leyenová povedala, že EÚ ráta s tým, že Čína zatlačí na Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9034659x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív