Založ si blog

Otvorene – Druhý otvorený list premiérovi

Pán premiér Fico,

 

môj prvý otvorený list som Vám poslala v marci 2014 v čase, keď v slovenskom zdravotníctve niekto zabil moje dieťa. Upozornila som Vás ním vtedy verejne, že máte bordel v zdravotníctve. Týmto otvoreným listom Vás verejne upozorňujem, že máte bordel v zdravotníctve aj v justícii.

Vinník smrti môjho syna doteraz nebol ani len oficiálne pomenovaný a ja sa na Vás preto obraciam otvoreným listom opäť – nielen v mene môjho syna, ale aj v mene ďalších obetí lekárskych pochybení s výzvou na zmenu v prístupe Slovenskej republiky k riešeniu týchto prípadov.

 

Smrť dieťaťa je pre rodiča obrovskou stratou a spôsobuje človeku nevypovedateľnú bolesť. Neprajem Vám takúto osobnú skúsenosť, no o to ťažšie je pre Vás možno pochopiteľné utrpenie obetí pri zdĺhavom riešení veci. Je to ako keď Vám niekto znovu a znovu vŕta v boľavej rane. V prípade môjho syna vyšetrovateľom vybraní znalci odovzdali úplnú pitevnú správu až 6.8.2014 (namiesto určeného termínu 30.4.2014) a teraz by sa malo začať bohvie aké dlhé vyšetrovanie prípadu. Možno že sa tomuto štátu darí týmto spôsobom niektoré obete lekárskych pochybení umlčať a vyčerpať, ja však cítim čoraz väčší hnev. Začínam mať vážnu pochybnosť, či práve tento štát je ten, v koho rukách by som mala spravodlivé riešenie veci ponechať.

Kým vinník smrti môjho syna si žije svoj doterajší život akoby sa nič nestalo, sme to my – ja a moja rodina – kto po celé mesiace dopláca na vzniknutú situáciu v rôznych oblastiach nášho života, hoci my sme nikoho nezabili.

 

Ľudské práva patria nielen páchateľom trestnej činnosti, ale aj ich obetiam. Zdĺhavé riešenie veci a chýbajúcu podporu obetiam zo strany štátu vnímam ako bezohľadnosť štátu voči obetiam.

Maroško bol dvojnásobne mimoriadne zraniteľnou obeťou – bolo to dieťa aj človek s postihnutím. Bol kompletne nevinnou obeťou. Pred tromi týždňami (19.7.2014) by Maroško bol mal 15 rokov. Nedožil sa ich. Niekto ho niekde v slovenskom zdravotníctve zabil.

Jeho usmrtenie bol zvlášť zraňujúci zločin, pretože usmrtenie dieťaťa medzi také zločiny patrí. Bol to zločin traumatizujúci, spôsobil závažnú psychotraumu členom našej rodiny a postupy vo forenznej praxi reviktimizujú nás znovu a znovu.Mal by to byť zločin signálny, pretože pochybenia lekárov v slovenskom zdravotníctve nadobúdajú z môjho pohľadu desivý rozmer, ibaže jeho sila je umelo brzdená prieťahmi vo forenznej praxi a obete sú tým umlčiavané.

 

Pán premiér, spravodlivosť pre obete trestných činov musí byť distribučná aj procedurálna. Žiadam Vás týmto, aby:

  1. aby bol zo strany SR bezodkladne vytvorený nezávislý inštitút na zastupovanie obetí lekárskych pochybení, ktorý by im poskytoval procesnú asistenciu, právnu aj ďalšiu odbornú pomoc bezplatne, a to odo dňa podania podnetu až do úplného doriešenia veci.
  2. bola legislatíva Slovenskej republiky bezodkladne upravená podľa vzoru vyspelých krajín a zahŕňala tzv. victim impact statement – napríklad formou prehlásenia obetí o dopade trestného činu na ich život, podobne ako to rieši od roku 2013 legislatíva ČR a aby do odškodnenia obetí boli v plnom rozsahu zahrnuté aj nepriame dopady, t. j. nielen za samotné poškodenie zdravia či usmrtenie, ale aj za ďalšie sprievodné následky v živote obetí a časový rozsah ich trvania.
  3. bol pravidelne každoročne Ministerstvom spravodlivosti SR realizovaný a uverejňovaný štatistický prehľad o činnosti znalcov za jednotlivé odbory a odvetvia – koľko znaleckých posudkov v priebehu roka zrealizoval jeden znalec, koľko ich robil súbežne, ako dlho a s koľkými predĺženiami pôvodne stanovenej lehoty, prehľad o cenách posudkov v jednotlivých odvetviach (ich medián, resp. aspoň minimálna, priemerná a maximálna cena posudku za rok).

 

Pán Fico, nemali ste ľudskú ani politickú odvahu na základe môjho prvého otvoreného listu spraviť potrebné kroky, napriek tomu, že mnoho občanov Slovenska si nielenže uvedomuje zlú situáciu v slovenskom zdravotníctve, ale aj na ňu doplácajú zlou osobnou skúsenosťou s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou v jej rozsahu a kvalite.

Chcem veriť, že nájdete aspoň morálnu silu spraviť uvedené konkrétne kroky vo vzťahu ku zlepšeniu situácie v slovenskej justícii a postavenia obetí lekárskych pochybení v rámci nej.

 

Elena Ištvánová                              Predná Hora, 8.8.2014

 

P.S. K diskusii – pán Pazi, vec rieši polícia na základe trestného oznámenia a aj úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, t. j. úplnú pitevnú správu poskytli pitevní znalci odvetvia súdne lekárstvo. Podrobnosti nájdete v niektorých predchádzajúcich článkoch tohto blogu.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983464x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie