Založ si blog

DNES 56. – Rozprávky alias Druhý príbeh o morálke

Spomínate si na svoje detstvo a čaro rozprávok v ňom? Kto vám ich v detstve čítal alebo rozprával? Možno už dávno nie je medzi nami, no možno sa vám tie chvíle znovu práve teraz vynárajú úplne jasne pred vnútorným zrakom.

Určite si mnohí spomíname v tejto chvíli tiež na to, ako sme rozprávky sledovali v televízii – kedysi čiernobielo, no s radostným očakávaním, pretože ich bolo tak málo. Toto čaro rozbili neskôr DVD-čka, pretože už si bolo možné rozprávky pozrieť kedykoľvek a ich vzácnosť sa vytratila.

A treťou veľkou oblasťou, kadiaľ sa nám hlas rozprávok prihováral, bol svet kníh. Ja som ako dieťa čítala veľmi rada. Doma sme mali veľmi veľa kníh a čítať som sa naučila sama. Ako čitateľka som sa mohla prihlásiť do dedinskej knižnice až pri nástupe do školy a šla som tam hneď v deň nástupu do 1. triedy. Kniha, ktorú som prečítala ako prvú za tri dni, mala názov Tajomstvo dračej steny.

Ale vráťme sa späť k rozprávkam. Uvažovali ste niekedy o tom, akú silu a úlohu majú rozprávky v našom živote? Učili nás rozlišovať dobro a zlo, pretože dobro a zlo je v živote jasne rozlíšiteľné. Aký odkaz nám rozprávky zanechali? Započúvajte sa do toho tichého hlasu vo svojom vnútri – čo hovorí? Že za víťazstvo dobra sa oplatí bojovať. Že správna pre nás nie je cesta zlatá ani strieborná, ale tá kameňmi posiata. A že zlo má byť a určite musí byť potrestané, pretože tak je to spravodlivé. Ich relativizácia je v skutočnosti snahou o víťazstvo zla nad dobrom v tejto spoločnosti.

Čítavali ste a rozprávali rozprávky svojim deťom? Alebo čítate a rozprávate im ich? Ak rozprávkam majú deti veriť, ak im máme veriť aj my sami, potom vždy musí dobro víťaziť nad zlom aj v živote. A ja chcem, aby moje deti vedeli, že spravodlivosť existuje a zlo má byť a musí byť potrestané. Pretože inak by som im vzala ich vieru v existenciu dobra.

V minulom týždni bol na aktualne.sk článok o mimosúdnych dohodách (15.4.2015, http://aktualne.atlas.sk/dohoda-o-vine-a-treste-ksefty-so-spravodlivostou-sa-pacia-statu-aj-obvinenym/dnes/kauzy/). Nejde o spravodlivé riešenie veci. Je to iba spôsob, akým sa snaží zlo beztrestne zapúšťať svoje korene v tejto spoločnosti.

 

E.K. I.            Predná Hora, 16.4.2015

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999392x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie