Založ si blog

DNES 78. – Hlasy z Gabčíkova vláda nechce počuť alias Koho to vlastne zastupujú?

Vo voľbách si volíme našich zástupcov. Ibaže potom si opakovane kladiem otázku – koho to vlastne zastupujú? A táto otázka je namieste i dnes – kedy ľudia v Gabčíkove referendom vyjadrili svoj nesúhlas s príchodom migrantov  97% svojich hlasov. A tá istá vláda, za ktorú dvíhali svoje ruky a ktorá by mala zastupovať a chrániť ich najlepšie záujmy, hovorí, že ju nezaujíma názor týchto ľudí. Ani ostatných občanov, z ktorých drvivá väčšina na Slovensko žiadnych utečencov nechce.

 

Už teraz je totiž zrejmé, že tí ľudia si nezachraňujú holé životy – ako sa nám ktosi snažil od začiatku naklamať a manipulovať našim súcitom. Ženú sa „za lepším životom“ – presnejšie za pohodlným poberaním sociálnych dávok, z ktorých by spokojne žili, kým by neumreli. Sú pri tomto svojom cieli schopní urobiť čokoľvek – prekračovať zákony krajiny, do ktorej idú i ktorou prechádzajú,  kradnúť v obchodoch,  napádať policajtov, ničiť zariadenie v ubytovacích zariadeniach, ktoré im poskytli záchytné krajiny. My do týchto zariadení vrážame milióny eur na ich opravu a údržbu a oni ich ničia – veď prídu k všetkému hotovému do huby, bez starostí a námahy, tak čo by si to vážili.

 

Fascinoval ma myšlienkový skok riaditeľa Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martina Kahanca, ktorý vyhlásil v aktuálnom čísle časopisu Plus 7 dní, že voči utečencom máme morálnu zodpovednosť. Priznáva, že ide o ekonomických migrantov  (túto skutočnosť popiera dnes už len ten, kto je úplne mimo), no podľa neho majú tí ľudia na ekonomickú migráciu právo, pretože „každý z nás, kto cíti zodpovednosť za rodinu, by sa snažil dostať do krajiny s lepšie fungujúcou ekonomikou“. (Výstižnejšie a presnejšie povedané – do krajín so štedrým sociálnym programom, na fungovanie ekonomiky migranti kašlú).

Čo na to dodať? Nuž, ak takto dotyčný pán skúma prácu u nás, niet sa čo čudovať, že máme také nízke platy – veď práve tí, ktorí tu pracujeme za ne sme tí nezodpovední, ktorí už dávno mali vziať nohy a plecia a utekať niekam, kde by nám slušne zaplatili (a to na rozdiel od afrických migrantov  ovládame mnohí jazyky, sme vzdelaní a vieme i chceme pracovať, mnohí aj odborne).

A na druhej strane – ak sa máme riadiť touto filozofiou (predpokladám, že ide o oficiálnu filozofiu EÚ, ktorú prezentuje), prečo potom EÚ vracia našich Rómov na Slovensko? Veď tiež utekajú do krajín s lepšie fungujúcou ekonomikou – a na rozdiel od islamistov v tej spoločnosti, do ktorej prídu, nechcú rušiť žiadne dovtedajšie zvyky. Tak prečo ten nerovný prístup?

A očaril ma i ďalší výrok tohto pána – extrémizmus a terorizmus sa rodia v chudobe, spoločenskom vylúčení a z nich plynúcej frustrácii a beznádeji. Takže vidíte sami, že naša krajina nie je spôsobilá sem akýchkoľvek migrantov brať – veď mnohí z nás žijú od výplaty k výplate (alebo od sociálnych dávok k sociálnym dávkam), úplne nedôstojne. A ak tu máme toľko extrémistov, ako vyhlasuje v poslednej dobe naša vláda – nuž, aspoň vieme, kde sa tu toľkí nabrali.

Ekonomickí migranti sú podľa neho prínosom pre ekonomiku, pretože chcú pracovať – akoby mnohí naši nezamestnaní nechceli. A dorazila ma myšlienka, prezentovaná dotyčným pánom vo vzťahu ku množstvu pracovných miest, ktoré nedokážeme naplniť aj v súčasnosti – chýbajú nám nástrojári v automobilovom priemysle, ale i kvalitní vedeckí a pedagogickí pracovníci na školách (prečo asi?), dobrí obkladači, niekto, kto poseká trávu či oreže stromy v záhrade, vodiči autobusov, zubári. Práve migranti by podľa neho mohli prekonať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Nezamestnaní, naozaj si nechcete privyrobiť  k sociálnym dávkam kosením trávy či orezaním stromov, ak už nie ako obkladač? Prihláste sa dotyčnému pánovi, on vie o toľkých neobsadených miestach…

A tiež podľa neho chýbajú opatrovatelia k starým rodičom – tí sa síce nájdu, ale „len ak zaplatíte 800 eur mesačne, zaistíte stravu aj ubytovanie“… Nuž, pán Kahanec, predstavte si – u nás ľudia opatrujú svojich starých rodičov alebo vážne choré deti aj za menej ako 200 eur mesačne. Toto začnite skúmať v tom vašom inštitúte – bol by najvyšší čas.

A preskúmajte dôkladne aj to, prečo máme chudobných pracujúcich – a to aj vzdelaných, ak živia zo svojho platu rodinu. Nože sa pozrite dobre, aký majú takéto rodiny príjem na člena rodiny – a aké náklady napríklad na cestu do práce, na bývanie… To je ten dôstojný život???

 

Nie je mi, pravdaže, z tých všetkých imigrantskoústretových názorov jasné, či ich plánujeme využívať ako lacnú pracovnú silu, alebo im by na rozdiel od nás ostatných dal štát poriadne platy, keďže chcú prežiť a nakŕmiť svoje deti dôstojne???!!! Ak by sme ich – podľa citovaného pána riaditeľa – pritlačili k múru, následkom bude zvýšená kriminalita, nelegálna migrácia, čierna práca, radikalizácia. No, máme sa na čo tešiť.

 

Na to, aby sa stali migranti plnohodnotnými občanmi na Slovensku (či kdekoľvek inde)  museli by sa naučiť miestny jazyk, kultúrne zvyky a začleniť sa organicky do väčšinovej spoločnosti. Žiaľ, zo západných krajín nevidno, že by k tomu tí, ktorí tam už žijú i dve či tri generácie, smerovali. Práve naopak. Niektoré krajiny zápasia s násilím prisťahovalcov voči bielym ženám (napríklad Švédsko), iné s prívalom utečencov. Jedno je ale isté – nepomôže zmeniť Európu na utečenecký tábor, brať tu húfy utečencov, je ich príliš veľa. A ďalší prichádzajú. Je potrebné bezodkladne a realisticky konať. Všetkým migrantov vrátiť a ďalších otáčať pri brehoch Európy. Spraviť rázne kroky na potrestanie prevádzačov – vážne mi niekto chce nahovoriť, že tajné služby nevedia, kto si na tomto biznise nabaľuje vrecká???! Je zároveň nutné okamžite rozbehnúť podporné programy v pôvodnej vlasti migrantov, zaistiť tam stabilnú politickú situáciu.

 

A čo sa týka postoja, že ak niekoho prijať, tak určite kresťanské rodiny? Islamisti u nás nerobia problémy – zatiaľ, pretože ich na to nie je dosť. Požadujú už teraz stavbu mešity, ale pri ich rastúcom počte by sa určite menili aj požiadavky a rástli by nároky. Za chvíľu by sme mali multikulti Vianoce bez stromčekov, či zákaz chodiť so psom po uliciach. Stačí uviesť jeden príklad  – ešte v marci 2014 sa médiami (napríklad www.rozhlas.cz z 24.3.2014) mihla správa o tom, že do britského právneho poriadku sa má dostať právo šaría. Podľa neho závety, spisované podľa islamského práva, odopierajú ženám rovnaký podiel na dedičstve ako mužom, inovercom ho odopierajú úplne, za legitímnych dedičov nepokladajú ani nemanželské či adoptované deti.

Toto vážne aj tu, ľudia, chcete na Slovensko dovliecť? Nemám nič proti tomu, ak svoju predstavu uplatňujú vo svojej pôvodnej vlasti, ale odmietam ju prenášať sem a ničiť naše zvyklosti a kultúrne tradície.

 

Nerozumiem, prečo by sme mali mať akúkoľvek morálnu zodpovednosť voči cudzím ekonomickým migrantom, ak ju tento štát dlhodobo neprejavuje voči svojim vlastným občanom

 

E. K. I. Predná Hora, 3.8.2015

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986821x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie