Založ si blog

DNES 100. – Ten správny zločinec alias Naozaj si myslíte, že jedinou zlodejinou vo VšZP bol Foraiov plat?

Forai bral viac ako 100 000 eur ročne. Doterajší generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne poberal plat 4 500 eur mesačne, k tomu ako predseda predstavenstva dozornej rady kráľovské odmeny vo výške 6 mesačných platov za rok.

Na Slovensku – ako tradične – viac ľudí dvíha zo stoličiek výška platu bývalého generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Foraia a jeho odmeny, než akékoľvek ďalšie možné zlodejiny. Na zasmiatie (či na zaplakanie?) je skutočnosť, že minister zdravotníctva Číslák zostal nad pohoršením davov prekvapený – veď za predchádzajúcej vlády bral riaditeľ VšZP mesačne 6 500 eur a Forai si plat po nástupe do funkcie „skromne znížil o 30 percent“.

 

Čo k tomu všetkému dodať?

 

  1. Ľudia uvedomme si, že Všeobecná zdravotná poisťovňa je len jedna veľká zlodejina. To sa to vyvoleným nadeľuje z toho, čo (s)prostí „poistenci“ naskladajú cez „zdravotné odvody“ dobrovoľne – nasilu do kešene zdravotnej poisťovne. Časť naskladaných peňazí si poisťovňa nechá a použije na svoju „správu“ – na budovy, vysoké platy, nadštandardné odmeny a ďalšie náklady. Tie peniaze by mohli byť použité pre prospech pacientov – a nie pre nabalenie sa nominantov akejkoľvek strany.

 

  1. A tak sa vynára otázka – načo nám sú vôbec zdravotné poisťovne?

Jednoduchšie a efektívnejšie by boli priame platby, aby sa zo štátneho dávalo priamo zdravotníctvu – za jasných podmienok, štandardne určených. S kontrolou cien liekov, verejných obstarávaní, aj služieb a výkonov. Navyše je len ilúziou, že v tomto štáte akékoľvek zdravotné poistenie funguje – o tom som písala v mojom blogu už niekoľkokrát (napríklad v článku DNES 82. – Zlodejov veľa, peňazí málo alias Rekviem nad slovenským zdravotníctvom z 15.8.2015). V systéme zdravotného poistenia by predsa mal každý poistený platiť – na Slovensku ľudia s nižšou mzdou neplatia vôbec nič, nič neplatia ani ľudia nezamestnaní, atď. Jednoducho „zdravotné odvody“ sú v tejto podobe len ďalšou sprostou daňou voči ľuďom, ktorí zarábajú viac ako určený limit (tuším okolo 500 eur mesačne?).

Navyše ani charakter poistenia – zohľadnenie rizikovosti správania poistenca – na Slovensku nie je. Práve naopak – u nás tí nezodpovední zo systému vyťažia najviac.Navyše systém poistenia, ako je nastavený v súčasnosti, pohodlne dotuje aj neplatičov a umožňuje špekulatívne prihlášky (ako to robili napríklad Poliaci), takže tí poctiví do „poistenia“ len vkladajú a vkladajú po celé roky a nakoniec na staré kolená nedostanú poriadnu zdravotnú starostlivosť, lebo „niet z čoho“.

Vo svete bežný systém malusov a bonusov sa tu vôbec  neuplatnil –  takže ja skutočne nerozumiem o akom „systéme zdravotného poistenia“ sa tu vôbec hovorí. A keďže chýba ten základný princíp poistenia –  načo sú nám potom zdravotné poisťovne????

 

  1. Naozaj si myslíte, že situácia, pre ktorú Forai odstúpil z funkcie vo VšZP bude riadne prešetrená a dokázané porušenie?

Podnikateľský duch (na 77 rokov skutočne neskutočne čipernej!) dôchodkyne – tety pána bývalého generálneho riaditeľa je obdivuhodný – podľa medializovaných údajov vraj šlo až o 69 veľmi výhodných zmlúv v 6 podnikateľských spoločnostiach. Obdivovať by ho mali začať však najmä orgány činné v trestnom konaní a výsledok povedať tak do mesiaca. Poriadne nahlas. Či sa toho raz dočkáme, som skeptická. Preverenie prípadu totiž vykonáva iba Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

  1. Naozaj si myslíte, že jedinou zlodejinou vo VšZP bol Foraiov plat (či platy ďalších vyvolených)?

Áno, táto otázka je taký malý test inteligencie čitateľov tohto článku. Skutočne veríte tomu, že tie vysoké platy a nehorázne odmeny sú naozaj jedinou zlodejinou vo VšZP? A čo napríklad cena za CT vyšetrenie, ktorá je u nás 2 až 4 krát vyššia ako v Nemecku? (aby ste sa dostali do obrazu, prečítajte si môj článok  DNES 60. – SLÚŠ a mlčanie jahniat alias Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve zo 6.5.2015   http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/05/06/dnes-60-slus-a-mlcanie-jahniat-alias-kam-miznu-peniaze-v-slovenskom-zdravotnictve/ ).   

 

  1. Prečo do hry nevstúpili orgány činné v trestnom konaní?

Orgány činné v trestnom konaní majú zrejme iné starosti ako riešiť takéto prípady – napríklad tyranizovať chudáka otca, ktorý v dôsledku desaťročia trvajúcej zúfalej situácie a krajného vyčerpania svoje dieťa odpojil z prístrojov.

(Áno, tyranizovať – ako sa inak dá nazvať situácia, že mu nedovolili ísť na pohreb svojho dieťaťa??? Budem rada – a určite nie som sama –  ak novinári uverejnia meno toho sudcu, ktorý o tom rozhodol, nech ho vo veci mediálne oslovia, akú ďalšiu trestnú činnosť u neho predpokladal? Postupuje ten sudca podľa tej istej legislatívy ako  jeho kolega v prípade človeka, ktorý opitý zabil dve malé dievčatká??? http://www.cas.sk/clanok/297083/mladik-autom-zabil-simonku-12-a-alicku-12-teraz-je-na-slobode-uz-nechcem-byt-prasa-za-volantom.html)

A predstavte si – v tom istom čase sa dozvedáme, že ten istý štát vo svojej vydarenej legislatíve úkladnú vraždu s majetkovým prospechom pre vraha pokladá za premlčanú – (http://www.pluska.sk/krimi/domace-krimi/slovenska-spravodlivost-marek-trajter-ma-od-sudu-svaty-pokoj.html).

Preboha, načo sú nám vôbec takéto súdy a sudcovia, aj všetci tvorcovia takejto legislatívy? Viete koľko peňazí by sme ušetrili, ak ich rovno zrušíme a zaviedli by sme radšej ľudové tribunály ?)

 

  1. Prečo sa zameriava pozornosť „spravodlivosti na Slovensku“ práve na toho chudáka otca, ktorý svoje dieťa odpojil z prístrojov?

Kladiete si teraz túto otázku spolu so mnou – prečo štát, ktorý prepúšťa na slobodu mafiánov, zakladateľov zločineckých skupín, vydieračov, korupčníkov, vrahov stíha takýmto neoblomným a zásadovým spôsobom práve toho otca, ktorý spáchal zúfalý čin, keď odpojil z prístrojov svoje závažne choré dieťa, o ktoré sa bezmála dvadsaťpäť rokov staral?

To je predsa ten správny zločinec – tomu keď sa preukáže vina, tak žiadnej politickej strane financie ani preferencie neklesnú.

 

 

 

 

Elena K. I.    7.10.2015, Predná Hora

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8979743x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie